(Jednání pokračovalo v 11.40 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, je 11.40 hodin. Do této doby byla vyhlášena přestávka. Ještě zazvoním, aby upozornila, že tento termín vypršel, pozvala všechny, kteří jsou v blízkosti jednacího sálu, aby se dostavili dovnitř, protože budeme muset rozhodnout o dalším postupu v této věci.

Já mám před sebou rozhodnutí o tom, jak pokračovat, neboť jednak máme rozjednaný bod 226 po skončené podrobné rozpravě, jsme před závěrečným hlasováním o návrhu na usnesení, zároveň Poslanecká sněmovna dnes ráno rozhodla, že na 11.30 hodin zařazuje bod č. 233, návrh poslanců Ladislava Skopala, Bohuslava Sobotky a tak dále, zákon o vysokých školách. Paní místopředsedkyně Talmanová, která řídila schůzi přede mnou, oznámila při začátku projednávání bodu 226, zjednodušeně řečeno zdravotní pojišťovny, že jakmile vyprší čas 11.30 hodin, že tento bod přeruší a budeme projednávat bod č. 233, budeme tedy respektovat rozhodnutí Poslanecké sněmovny z dnešního rána.

Já se domnívám, že jiný postup nemohu zvolit v tuto chvíli, protože to je rozhodnutí Sněmovny. Pokud je nějaká námitka proti mému postupu, nechť ji prosím někdo uplatní.

Pan poslanec Jeroným Tejc se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, abychom se vypořádali s touto procedurou, abychom našli způsob, jak doprojednat tento bod, já bych si dovolil proti vašemu návrhu postupu vznést námitku a požádal bych, abychom o ní mohli hlasovat, a tím se Sněmovna vypořádala tedy s tím, jak bude v této věci dále jednat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, já tomu rozumím, že vznášíte námitku proti mému návrhu postupu. My o tom rozhodneme. Jenom chci dodat, že to byl návrh pana poslance Ladislava Skopala. Není to žádná moje zlá vůle, není to žádné překročení pravidel, není to nic, čím bych chtěla Sněmovnu zbavit její možnosti dokončit bod. Jenom respektuji to, že Ladislav Skopal o toto požádal, ale je zde námitka proti mému návrhu postupu. Já vás prosím, abyste se vyjádřili.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 430. (Nesouhlasné hlasy.) Pardon, něco se děje. Děje se to, že musím zrušit toto hlasování a prohlásit je za zmatečné, protože jsem přehlédla žádost pana poslance Škromacha, který si přeje, abych vás všechny odhlásila. Čili vás odhlašuji, prosím, abyste se znovu přihlásili. (Neklid v sále.)

Ještě čekám, protože chci dát příležitost všem, kteří určitě ještě běží do Sněmovny a chtějí se přihlásit. Protože se už nehýbou ani jedny, ani druhé dveře, nikdo nevchází, nezdá se, že by přišly nějaké posily, znamená to, že v tuto chvíli nemohu dát hlasovat o námitce, kterou Sněmovna žádala. (Stále není přihlášen potřebný počet poslanců.)

Platí tedy můj návrh postupu. Budeme pokračovat podle bodu... (Nesouhlasné hlasy z levé části sálu.) Zahájit bod mohu normálním způsobem, pouze na hlasování musí být, přečtěte si prosím jednací řád, na displeji 67 poslanců, to jest většina, která může rozhodovat během hlasování. Zahájit bod mohu kdykoliv. Kdyby platila tato vaše teze, kolegové, tak bychom nemohli dnes dopoledne projednat vůbec nic, protože zde zdaleka nebylo 67 poslanců a projednávali jsme řadu bodů.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, za klub sociální demokracie, nezlobte se, bylo hlasování, hlasování se nemohlo uskutečnit, protože není dostatek poslanců v sále, takže jednání se musí přerušit. Protože vy jste znovu navrhla nějaký postup, já znovu proti němu dávám námitku a takhle to můžeme námitkovat dvě hodiny. Všichni víme, že se odhlásili vaši poslanci. Prosím, paní místopředsedkyně, abyste si zjednala pořádek v řadách Občanské demokratické strany, protože v tomto sále je dostatek poslanců, ale jsou odhlášeni, čili ze strany vašich poslanců toto je obstrukce. O tom se nemůže hlasovat, že Sněmovna nemá dostatek lidí, tudíž opět vznáším námitku proti vašemu postupu. Sněmovna se musí přerušit a vy ohlásíte dobu, kdy se sejde znovu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Sněmovna se nemusí přerušit podle mého hlubokého názoru, pane poslanče, to za prvé. Za druhé zjednávat pořádek nebudu, jsme zvolenými poslanci každý sám za sebe, já nebudu nikoho přesvědčovat, jak má v této věci postupovat, nejsem tady žádná guvernantka pro nikoho. To za druhé. A za třetí se domnívám, že bylo rozhodnuto o tom, že budeme projednávat bod pana poslance Skopala. Já nevidím problém, proč by Poslanecká sněmovna nemohla tento bod projednat. Jakmile nás bude dostatečný počet, můžeme se vrátit k bodu, který je rozprojednán, a můžeme o něm hlasováním rozhodnout. Zdá se mi, že to je logické východisko z této patové situace. Znamená to, že Sněmovna jednat může, že nerozhodne v této jedné jediné věci, bude rozhodovat v jiných věcech a k této se vrátí ve chvíli, kdy se tady situace poněkud uklidní a dáme trošku dohromady svůj rozum a vzpamatujeme se nad dalším postupem.

Prosím, pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Nezlobte se, paní předsedající, ale když je podána námitka proti postupu předsedajícího, to je procedurální návrh a vy o něm musíte nechat hlasovat. Pokud ve Sněmovně není dostatek poslanců, není tu kvorum, tak jednoznačně se přerušuje jednání Poslanecké sněmovny. Vy nemůžete říci, že prostě o tomto návrhu nenecháte hlasovat a pokračuje jednání dál. To prostě není možné. (Neklid v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, já vás chci ujistit o tom, že Poslanecká sněmovna může jednat bez ohledu na to, kolik poslanců je v sálu, akorát nemůže hlasovat, pokud nás je méně než 67. Já o vaší námitce, já jsem ji dobře slyšela, slyšela jsem první i druhou, ale nejsem schopna, já bych vám velmi ráda vyhověla, není žádný problém z mé strany, já vám prostě vyhovět nemohu, protože tady ten počet na displeji přihlášených není. Z toho důvodu se domnívám, že je možné vzhledem k tomu, co jsem řekla předtím, Sněmovna jednat může, akorát hlasovat nemůže, můžeme pokračovat bodem, který byl zařazen na 11.30 hodin.

Jestli někoho vyzývám k nějakému konstruktivnímu jednání, tak je to právě Česká strana sociálně demokratická, v níž pan kolega Skopal má zájem na projednání nějakého bodu pořadu. Pokuste se domluvit, zda toto je cesta, kterou jsem vám navrhla jako východisko.

Pan poslanec Rath. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP