(Jednání pokračovalo v 15.15 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v přerušeném projednávání sněmovního tisku 744 ve třetím čtení, s velkou omluvou panu kolegovi Urbanovi. Doufám, že již v důstojnější atmosféře, než která byla před přerušením schůze.

Prosím, pane poslanče Urbane, pokuste se navázat a pokračovat ve své řeči.

Vás všechny, dámy a pánové, žádám o klid. Děkuji vám.

 

Poslanec Milan Urban: Já vám děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl pokračovat v tom, co považuji za skutečnou pravdu předloženého pozměňovacího návrhu. Jaká je tedy realita? Možná že než se do toho dám, tak bych vám tady řekl svůj malý příběh, svoji malou zkušenost se skupinou Greenpeace, nebo s hnutím Greenpeace, které tady prostřednictvím některých poslanců rozdává takový leták, který je nepravdivý.

Víte, já když jsem dělal ministra průmyslu a obchodu, tak jsem jednou přišel ráno do práce a na balkoně byl přivázán člověk a měl na sobě tričko Greenpeace. Já jsem říkal: "Pojďte klidně se mnou, slezte z toho balkonu a pojďte se mnou klidně mluvit, já nevím, proč jste tady přivázáni, já jsem naprosto komunikativní člověk, pojďte říci, o co vám jde". Oni říkali: "My s vámi nemusíme mluvit, my s vámi nechceme mluvit, my chceme být v televizi." Tak jsem si na ten příběh dnes vzpomněl.

Je možná škoda, že tam přátelé zelení nejsou. Mohli tady s námi poslouchat argumenty a možná přispět k nějaké diskusi.

Teď tedy k realitě toho pozměňovacího návrhu. Někoho by mohlo zmást to, co tady říkal Martin Bursík, někoho by mohlo zmást to, co je na těch letácích hnutí Greenpeace, kde se říká, že Martin Říman a Milan Urban chtějí ze státního rozpočtu ČEZu dát 68 miliard korun. Přátelé, takový nesmysl jsem neslyšel od té doby, co jsem se narodil. Martin Říman a Milan Urban chtějí úplně něco jiného. V tom pozměňovacím návrhu je napsáno, že firmy, které se zaváží ze svého, nikoliv ze státního rozpočtu, investovat 68 miliard korun do roku 2011 do čistých technologií, tedy do technologií, které by mohly přispět k tomu, že Česká republika bude možná nejzelenější z celé Evropské unie, tak když se zaváží ze svého tyto prostředky investovat, budou mít část povolenek po roce 2012 zdarma. Co je na tomto systému špatného, tomu absolutně nerozumím. Oni si to zaplatí. A nejedná se jen o ČEZ, jedná se o všechny firmy, které jsou ochotny zapojit se do tohoto systému. Tedy jestliže někdo ze svého bude investovat 68 miliard korun do čistých technologií, které přesně určí stát, tak to také mimo jiné znamená, že bude muset tyto technologie někdo vyrobit, někdo vybudovat. Moje přání je, aby se na tom v co největší míře podílely firmy v České republice, aby zakázky za 68 miliard nahradily zakázky, které vypadly v době krize, aby to tak byla příležitost pro desítky českých firem a pro mnoho zaměstnanců, kteří v nich pracují.

Tedy ještě jednou opakuji: Nikdo nedává ani haléř, ani jednu korunu ze státního rozpočtu jakékoliv společnosti v České republice. Naopak, návrh zní tak, že firmy, které se zaváží investovat tyto prostředky ze svého do čistých technologií, budou mít část emisních povolenek, které bohužel i kvůli systému, který spoluprosadil Martin Bursík, budou muset po roce 2012 nakupovat.

Já myslím, že každý tomu, co říkám, rozumí. Každý, kdo si přečte těch pár řádků pozměňovacího návrhu, zjistí, že to, co říkám, je pravda. Ten příběh, který je vymalován v obrazech na tomto letáku Greenpeace, který je totožný s příběhem, který tady vyprávěl Martin Bursík - já myslím, že už vstoupil do tohoto hnutí zcela naplno - je nepravdivý.

Omlouvám se možná za některá slova, která zde říkám. Já jsem si vždycky vážil pragmatismu Martina Bursíka. V jeho posledních dnech nebo týdnech mi trochu chybí. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji, pane poslanče. Dalším diskutujícím bude pan poslanec Petr. Připraví se pan poslanec Martin Říman. Jako další se hlásí pan poslanec Kalousek. Vážený pane poslanče Petře, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se domnívám, že pan kolega Urban tady řekl, co je meritem tohoto pozměňovacího návrhu, ale já bych se chtěl obrátit přímo a konkrétně na pana kolegu Martina Bursíka, který ve svém emotivním vystoupení poněkud zapomněl na historii. A já bych mu rád některé aspekty připomněl.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Mým prostřednictvím, pane kolego.

 

Poslanec Břetislav Petr: Ano, omlouvám se, paní předsedající. Já se domnívám, že podpis na kjótských kreditech, podpis na emisních povolenkách pro období let 2008 až 2012, podpis na tom, že v prohlášení Topolánkovy vlády bylo řečeno, že v době této vlády se nezahájí žádné činnosti směřující k rozšíření jaderné energetiky, jsou dostatečným důvodem pro to, abych se pokusil zrekapitulovat, kolik tyto věci přinesly ztrát České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP