(11.10 hodin)
(pokračuje Miko)

V neposlední řadě jsou pozitivním přínosem navrhované novely také významné změny v kompetencích orgánů ochrany přírody. Tady chci především podotknout, že z resortu na kraje odchází posuzování v případě druhové ochrany, to znamená sjednocuje se postup u silně ohrožených a kriticky ohrožených druhů na jedno místo, tak aby nedocházelo ke zbytečným komplikacím při řízení.

Velmi důležitou věcí, na kterou chci upozornit, je návrh nové úpravy ochrany evropsky významných lokalit. Po vyhodnocení potřeb jednotlivých předmětů ochrany bude možné zvolit pouze základní úroveň ochrany, a ruší se tedy nutnost, aby každá jednotlivá lokalita byla vyhlášena jako zvláště chráněné území. To má samozřejmě řadu pozitivních dopadů zejména na rozpočet krajů, které tuto kompetenci mají, a současně to výrazně zjednoduší naplnění z naší strany povinností vyplývajících z evropských směrnic.

Celý návrh byl široce diskutován na výboru životního prostředí. Jenom chci indikovat, že s pozměňovacím návrhem výboru, tak jak je předložen, Ministerstvo životního prostředí souhlasí.

Čili pokud to shrnu, návrh řeší infringement způsobem, který nás dostane z velmi nepříjemné situace, ve které momentálně jsme. Řeší kompetence ve prospěch občanů ve smyslu zjednodušení a krajů a pomáhá krajům při řešení evropských lokalit tím, že zavádí přístup, který nevyžaduje v každém jednotlivém případě, aby se evropské lokality zařadily do zvláště chráněných území. Proto vás, vážení páni poslanci, paní poslankyně, žádám o podporu tohoto návrhu ve znění pozměňovacího návrhu výboru životního prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to bylo tedy slovo pana ministra v rozpravě. Hlásí se také zpravodaj do rozpravy. Prosím, pan poslanec Ambrozek. Máte slovo v rozpravě.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, pan ministr řekl myslím zásadní informace o důvodech předkládání zákona. Já přece jenom proto, že ten zákon zde leží poměrně dlouho, procházel složitou debatou, bych rád zmínil, že na výboru pro životní prostředí jsme do našeho usnesení promítli dohodu Ministerstva životního prostředí se Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů a Lesů České republiky. To znamená, že jsme původní vládní návrh v oblasti ať už posuzování lesních hospodářských plánů, tak z hlediska vyhlašování chráněných území a vlastnických práv upravili na základě této dohody, takže vychází vstříc vlastníkům lesů. (V sále je velký hluk!)

Za druhé jsme došli ke konsensu i v oblasti výjimek z tohoto zákona. Jak víte, posledních několik let na základě historického návrhu kolegy Aubrechta všechny výjimky z tohoto zákona musela udělovat vláda. Tento vládní návrh předpokládal převod zpátky na chráněné krajinné oblasti či Ministerstvo životního prostředí. My jsme na výboru dospěli ke konsensu, který byl podpořen zástupci všech politických stran, že tady budou výjimky, kde veřejný zájem výrazně převažuje nad zájmem ochrany přírody, dále v rukou vlády, a výjimky nižší úrovně, jako jsou různé vjezdy do rezervací či diplomové práce, zkoumání, budou převedeny na nižší úroveň rozhodování. To vidím jako velmi důležité, jako důležitý posun.

Samozřejmě že jsem přesvědčen, že ať už úprava zpřísnění kácení dřevin, především liniových, liniové zeleně, která je ve vládním návrhu, tak také problematika vyhlašování evropsky významných lokalit, o které se zmínil pan ministr, která byla do zákona začleněna na základě požadavku některých krajů, které dostaly na starost vyhlášení mnoha desítek evropsky významných lokalit, přispěje ke zlepšení vztahů a atmosféry mezi státní ochranou přírody a krajskými samosprávami. Stejně tak vyčištění kompetencí by mělo také v této oblasti pomoci.

Chtěl bych poděkovat kolegům Zgarbovi a Snítilému za stažení těch pozměňovacích návrhů, které se právě týkají problematiky vlastnických práv, že to umožní naplnit dohodu se SVOLem a Lesy České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Snítilého. Ten je další přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Děkuji, pane předsedající. Já nechci obhajovat své pozměňovací návrhy. Jenom chci avizovat vůči zpravodaji, že budu při proceduře žádat hlasování o každém pozměňovacím návrhu zvlášť. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo dál do rozpravy ve třetím čtení? Jestli se nikdo nehlásí, tak rozpravu ve třetím čtení ukončíme.

Zvoním proto, protože bychom měli hlasovat. Budeme hlasovat, protože tady zazněly některé návrhy. Máme tu vlastně návrhy na hlasování dva. Jeden je návrh, který zazněl v rozpravě, a to byl návrh opakovat druhé čtení. Ten bychom měli hlasovat jako první. A pak je tu další návrh na zamítnutí, který bychom měli hlasovat jako druhý. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP