(Na žádost klubu sociální demokracie byla přestávka o 15 minut prodloužena. Jednání pokračovalo v 11.06 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, dovolte, abych všechny pozval do sněmovny. Omlouvám tu chvilku zdržení, omlouvám se za poslanecký klub sociální demokracie, nicméně už se vracíme a budeme pokračovat. Prosím všechny, aby se vrátili do sněmovní síně, budeme pokračovat v přerušených hlasováních ve třetích čteních. Ještě zagonguji.

 

Dalším bodem, který bychom nyní měli projednávat, je

149.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně
přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 161/1999 Sb.,
kterým se vyhlašuje Národní park České Švýcarsko a mění se zákon
č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 632/ - třetí čtení

Máme tedy před sebou sněmovní tisk 632. Místo u stolku zpravodajů má pan ministr Ladislav Miko a také by tam měl být zpravodaj výboru pro životní prostředí poslanec Libor Ambrozek. Obdrželi jsme sněmovní tisk 632/4, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy, takže teď nic nebrání tomu, abychom otevřeli rozpravu.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení k tisku 632 a ptám se, kdo se do ní hlásí. Vidím, že se hlásí pan poslanec Evžen Snítilý jako první. Do rozpravy se také hlásí pan poslanec Zgarba. Prosím pana poslance Snítilého, který jako první vystoupí v rozpravě k tomuto sněmovnímu tisku ve třetím čtení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o vyslovení souhlasu na základě § 86 odst. 6 jednacího řádu se stažením některých bodů mých pozměňujících návrhů. Konkrétně jde o body 6, 8, 10 a 19. Prosím, vážení kolegové, vážené kolegyně, abyste mému návrhu vyhověli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže to je návrh na stažení některých návrhů. Doufám, že to zpravodaj registruje.

Nyní prosím pana poslance Zgarbu, aby vystoupil v rozpravě ke třetímu čtení.

 

Poslanec Petr Zgarba: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl dva návrhy. Jedním z návrhů je stažení všech mých pozměňovacích návrhů pod písmenem D. Druhý návrh je se zdůvodněním, že předložený tisk do dnešního dne neprojednal zemědělský výbor ani hospodářský výbor, tudíž navrhuji vrácení do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to je vrácení do druhého čtení. Kdo se dále hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Hlásí se pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, rád bych stručně okomentoval před hlasováním tento návrh.

Převážná většina navrhovaných změn souvisí s nutností napravit nedostatky v transpozici evropské směrnice o ochraně volně žijících ptáků a směrnice o ochraně přírodních stanovišť volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Řízení o porušení smlouvy z důvodu nesprávné nebo neúplné transpozice směrnic již postoupila do fáze odůvodněného stanoviska. Proto je nezbytné transpoziční nedostatky napravit pokud možno v nejbližším možném termínu.

Navrhuje se nově upravit postup při hodnocení důsledku lesních hospodářských plánů a lesních hospodářských osnov pro evropsky významné lokality a ptačí oblasti. Tady vás chci jenom informovat, že se podařilo opravdu dosáhnout shody se všemi partnery v tomto procesu a že máme plnou podporu z jejich strany pro návrh, jak ho předkládáme.

Významnou změnou, kterou přináší novelizace, je úprava režimu kácení na oznámení v případě zvláštních oprávnění. Tady jenom připomínám, jak jste jistě všichni informováni, že je to věc, která je velice sledována veřejností, že jsme měli desítky tisíc ohlasů, které se právě k tomuto bodu váží.

Analogická úprava, to znamená dohoda orgánů ochrany přírody a dotčených správních úřadů, je navržena také v nově formulovaném ustanovení § 43, což jsou výjimky ze zákazu ve zvláště chráněných územích, nyní povolované vládou. Víte všichni, že současný stav je velmi komplikovaný a právně na hraně. Předkládaný návrh tento problém řeší. Podle předloženého návrhu se Agentura ochrany přírody a krajiny stává formálně správním úřadem zahrnujícím 13 krajských středisek a 24 správ chráněných krajinných oblastí, které jsou dnes individuálně správními orgány, to znamená že tady, přestože stávající struktura fakticky zůstává nezměněna a nevyžádá si ani materiální, ani personální nároky, dáváme návrh, aby se místo 24 jednotlivých úřadů s celostátní působností věc stáhla na jeden, čili zjednodušujeme právní stav. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP