(11.10 hodin)
(pokračuje Šimerka)

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvažovalo také otázku, zda současně s úmluvou ratifikovat, či neratifikovat také opční protokol, který by podřídil Českou republiku zvláštnímu mezinárodnímu kontrolnímu mechanismu. Výbor pro lidská práva osob se zdravotním postižením, který bude posuzovat národní zprávy o plnění závazků vyplývajících z této úmluvy a také projednávat případné stížnosti, byl ustaven teprve na konci loňského roku. Zatím pro to chybí jistá vodítka, jež by umožnila odhadnout jeho výklad ustanovení té úmluvy. Opční protokol je možné samozřejmě ratifikovat kdykoliv v budoucnu. Proto vláda navrhuje ratifikovat prozatím pouze úmluvu.

Ratifikací úmluvy bude vytvořen ucelený právní základ a rámec pro přijímání opatření předpokládaných úmluvou. Jde zejména o opatření, která zajistí realizaci a ochranu práv uznaných úmluvou, dále o opatření k odstranění předpisů a praktik, které mohou být zdrojem diskriminace, pokud jde o tyto osoby, a z povahy a dikce úmluvy vyplývá, že jednotlivá ustanovení úmluvy budou naplňována ne najednou, naráz, ale postupně.

Obsah úmluvy je zcela v souladu s národní evropskou politikou sociálního začleňování. Jde zejména o zajištění přístupnosti prostředí v budovách, v dopravě, na pracovištích, ve zdravotnických a školských zařízeních, v bydlení, přístup k informacím a informačním technologiím. Smluvní státy se zavazují zvyšovat profesionální úroveň zaměstnanců pracujících s lidmi s tímto postižením. Zavazují se v celé společnosti také zvyšovat povědomí o situaci osob se zdravotním postižením, o jejich schopnostech a přínosu a zároveň potírat předsudky a nevhodné stereotypy k těmto osobám. Tím bude postupně naplňován cíl úmluvy, kterým je vytvoření nových příležitostí pro osoby se zdravotním postižením a celkové zkvalitnění jejich života.

Jsem hluboce přesvědčen, že myšlenky a ustanovení této úmluvy a její smysl je v České republice velmi aktuální a že by bylo velmi potřebné, nebo je velmi potřebné se k úmluvě a zejména potom v rámci realizace těch ustanovení v České republice připojit. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím proto, abyste s ratifikací této úmluvy vyslovili souhlas.

Pokud jde ještě o otázku zkrácení lhůty, zmínil jsem se, že v současné době se v Radě EU projednává návrh na ratifikaci úmluvy na úrovni Evropského společenství. Úmluva se tak stane v oblastech sdílených pravomocí závaznou i pro členské státy. Evropská komise i Evropský parlament vyzývají členské státy k její ratifikaci na národní úrovni, aby implementace mohla probíhat koordinovaně a předešlo se tak neopodstatněným rozdílům jednak v interpretaci a jednak zejména v implementaci mezi jednotlivými členskými státy a Evropským společenstvím již na počátku tohoto procesu. Termínové sladění přijímání a ratifikace této úmluvy je proto z tohoto pohledu velmi významné.

Na základě všech skutečností, které jsem uvedl, jsem přesvědčen, že je možné, žádoucí a účelné úmluvu ratifikovat. Navrhuji proto současně zkrácení lhůty pro projednání ve výborech Poslanecké sněmovny na pět dnů, čímž se vytvoří možnost případného projednání návrhu i ve druhém čtení ještě během této schůze, a předejít tak situaci, kdy by po rozpuštění Poslanecké sněmovny tento návrh musel být vrácen k projednání vládě a ratifikační proces by se tak patrně výrazně prodloužil. Z pohledu těch okolností, které jsem zmínil v tomto svém vystoupení, myslím, že by to byla velká škoda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Jan Schwippel.

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážené dámy a pánové, myslím, že všechno podstatné bylo řečeno panem ministrem. Já se domnívám, že z mezinárodního pohledu je jistě potřebné tuto úmluvu ratifikovat, jak zde padlo, takové doporučení zaznělo i ze strany Rady Evropské unie. V tomto problém nevidím. Stejně tak podporuji i návrh na zkrácení lhůty k projednání. Navíc bych ho chtěl doplnit o jeden další návrh.

Jak zde bylo řečeno, vyjednávání této úmluvy se účastnil nejenom resort Ministerstva zahraničních věcí, ale také resort Ministerstva práce a sociálních věcí a Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením. Myslím, že již to naznačuje, že se jedná o problematiku do značné míry odbornou. Takže zahraniční výbor k tomu může dát doporučení typu, že z hlediska podpory této úmluvy Evropskou unií i ze strany Valného shromáždění OSN, že jistě dá doporučení, aby tato úmluva byla ratifikována.

Domnívám se, že by bylo účelné, aby se touto úmluvou zabýval také výbor pro sociální politiku. Protože, jak zde bylo řečeno, prozatím se nenavrhuje ratifikovat také opční protokol. Ten opční protokol obsahuje jistý mechanismus mezinárodního přezkumu dodržování závazků vyplývajících z úmluvy ze strany České republiky. Do jaké míry je oprávněno ono tvrzení obsažené v předkládací zprávě, že vlastně všechny požadavky úmluvy jsou v naší legislativě již ošetřeny a provedeny, to si netroufám posoudit, to se domnívám, že je přece jenom odborná otázka. Proto jsem přesvědčen, že by bylo vhodné, kdyby se touto úmluvou zabýval i výbor pro sociální politiku. Proto dávám návrh přikázat k projednání také výboru pro sociální politiku. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Posaďte se prosím ke stolku zpravodajů, protože jím jste a možná budete mít nějaké další povinnosti.

Ještě než otevřu rozpravu, tak bych vás, dámy a pánové, kteří sedíte ve sněmovní síni - ale chtěl bych oslovit i všechny, kteří mě poslouchají skrze vnitřní televizní síť - chtěl informovat o tom, že na stolku v předsálí, ve foyer, je k dosažení a k podpisu připravena Dohoda ústavních činitelů, parlamentních politických stran a občanů o společném postupu proti nárůstu extremismu a rasismu. Já si myslím, že skutečnost, že tady před sebou mám arch, kde je podepsán předseda Sněmovny, Senátu, předseda vlády, všichni ministři, ombudsman a další političtí prominenti, nás může vést k tomu, abychom se svými podpisy k této aktivitě připojili. Což za sebe vřele doporučuji. Takže ve foyer máte příležitost svůj podpis připojit.

A nyní otevírám obecnou rozpravu. Jako první se přihlásil pan poslanec Václav Exner.***




Přihlásit/registrovat se do ISP