(18.50 hodin)
(pokračuje Kováčik)

A na závěr, abych úplně moc nezdržoval, kolegyně a kolegové, dívám se na kvorum. Řada z vašich kolegů odešla, poslanecký klub KSČM kvorum nesnížil, ten je tu přítomen celý a je připraven proti vašemu nesmyslnému návrhu na zamítnutí hlasovat celý. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Také děkuji a nyní má slovo pan poslanec Jiří Hanuš, poté pan poslanec Daniel Rovan.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za slovo. Já bych se vrátil trošku do minulosti, protože jsem zažil období, kdy byly nabízeny novomanželské půjčky v té podobě, v jaké byly tehdy. Ale jaké také byly tehdy podmínky, co se za ty peníze nechalo pořídit a co za to můžeme pořídit dneska, co se tady říká. Čtyři sta tisíc půjčky na byt, kdy se pohybuje cena v řádech několika miliónů, je trošku problém. Chceme podpořit, dejme tomu, aby tyto rodiny založily, měly děti. V okamžiku, kdy bude mít to dítě a bude na jednom výdělku, začíná problém se splácením této záležitosti. Také otázka sto tisíc na vybavení bytu, to je trošku možná lepší kuchyně.

Ale také se zamysleme nad tím, v jakém postavení, skutečném postavení dneska je rodina. A já mám vážné obavy, že tato Sněmovna až příliš skutečné rodině, která této společnosti může dát děti, až tolik neprospěla. A já prostě musím říct, že první věc, která tady byla v minulém volebním období, otázka schválení registrovaného partnerství. To byl první hřebík do rakve možná této rodině. (Silný hluk v sále.)

Jaká je skutečná podpora klasické rodiny, která dá této společnosti následovníky a ty, kteří budou pokračovateli toho, co měla vždycky společnost tato veškerá zakódováno žít pro svou...

Paní kolegyně, já bych poprosil...

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, požádám o klid v jednacím sále

 

Poslanec Jiří Hanuš: Já jsem také na nikoho nepokřikoval a nekomentoval, tak bych poprosil, abych mohl také domluvit. (Hluk nepolevuje.)

A samozřejmě dostáváme se do situace obrovských rozdílů lidí, kteří přijali své děti, vychovávali a jsou za to víceméně trestáni. Vždyť s narozením každého dítěte klesá reálný příjem rodiny, která se potýká bohužel s velkými problémy. A to jsou věci, a tady skutečně paní kolegyně říkala, je potřeba hledat řešení, a já si myslím, že to řešení je trošku také někde jinde a ve skutečné podpoře rodiny, s tím vším, co jí patří, aby skutečně, kdy říkáme, že rodina je základem státu, tak také aby tím základem státu byla. A myslím si, že tohle není až ta nejlepší cesta zrovna pro to, aby se tak stalo.

Já děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Hanušovi. Nyní patří mikrofon panu poslanci Danielu Rovanovi. Pardon, předtím faktická poznámka pana poslance Pavla Kováčika.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já se omlouvám kolegu Rovanovi i vám ostatním, že zdržuji, ale musím reagovat na to, co řekl pan kolega Hanuš. Samozřejmě, že jenom novomanželské půjčky věc nevyřeší a že je potřeba komplexní přístup. V řadě našich návrhů takové náměty komplexního přístupu byly a jsou obsaženy a jsem rád, že prostřednictvím pana kolegy Hanuše jsme se dozvěděli, že je tady vůle se o tom bavit. Budeme rádi, když skutečně místo řečí, které se tu leckdy vedou o podpoře rodiny, se přejde ke konkrétním činům.

Jedním z těch konkrétních činů by mohl být například, prostřednictvím předsedající pane kolego Hanuši, váš pozměňovací návrh, aby si z té novomanželské půjčky mohli mladí lidé pořídit alespoň to, co my, když jsme byli mladí lidé a zakládali jsme rodinu. Protože já jsem si z novomanželské půjčky docela slušně zařídil byt.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Také vám děkuji a nyní má slovo pan kolega Daniel Rovan.

 

Poslanec Daniel Rovan: Děkuji za slovo. Já jenom dvě krátké reakce. Návrh na zamítnutí v žádném případě samozřejmě není namířen proti pomoci mladým rodinám a já jsem to tam zdůvodňoval. Existuje Státní fond rozvoje bydlení, který je k tomuto účelu určen, a pojďme to řešení hledat při jiném návrhu, třeba nějakým reálným posílením tohoto fondu.

Druhá poznámka se týká mírně bagatelizované neslučitelnosti s právem EU. Ten návrh by se totiž musel týkat všech občanů členských zemí Evropské unie pobývajících na území České republiky, což je pro kvantifikaci těch důsledků podle mého názoru velmi problematické. Proto návrh na zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Rovanovi. Ptám se zda se někdo hlásí ještě do obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Není-li tomu tak, tak končím obecnou rozpravu. (Soustavný hluk v sále.)

V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí. Vzhledem k počtu přihlášených mám dvě možnosti: vyzvat vás, abyste se přihlásili všichni, kteří se chcete zúčastnit nadcházejícího hlasování, v tom případě mohu zahájit, kvorum 67 bylo dosaženo. Je zde návrh na zamítnutí této normy a já zahajuji...

Žádost o odhlášení. Odhlašuji vás, prosím o novou registraci... (Na tabuli není potřebný počet přihlášených poslanců. Vyčkávání.)

Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik žádá o slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych rád, aby všichni, kdo sledují toto jednání Sněmovny, si všimli že přestože ve Sněmovně je relativně vysoký počet poslanců, který by v pohodě stačil naplnit kvorum, tak pravá strana této Sněmovny evidentně není přihlášena. Já znovu říkám: Jsme připraveni hlasovat o návrhu na zamítnutí, který podal poslanec ODS pan Rovan!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, toho jsme si všeho vědomi, jenom já musím počkat na to, až na displeji naskočí číslo, které mi umožní tento návrh podrobit hlasování. A protože jsem i přivolávala gongem naše kolegy, aby se dostavili do jednacího sálu, tak rozhodně není mým cílem toto hlasování neuskutečnit. Ale zatím tu možnost nemám... Prosím ještě všechny, aby opravdu zkontrolovali, zda jsou přihlášeni... (Předsedající vyčkává.)

Pan místopředseda Vojtěch Filip žádá o slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážení kolegové, kolegyně, tohle mohl udělat klub KSČM před půl hodinou, když jste potřebovali schválit ministru financí zákon. Neudělali jsme to. Styďte se! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Domluvme se tak, že víme všichni dobře, že hlasovat je možné do 19 hodin. Já počkám do této doby, zda naběhne kvorum 67, abych mohla nechat hlasovat. Pokud tomu tak nebude, tak je pro dnešní den skončeno projednávání tohoto návrhu zákona... a já budu muset přerušit toto projednávání sněmovního tisku 539, bodu č. 38.

Přerušuji projednávání tohoto bodu, končím dnešní jednací den. Přeji vám příjemný večer a oznamuji vám, že zítra Poslanecká sněmovna začíná své jednání pravidelně v 9 hodin ráno a budeme se věnovat odpovědím na písemné interpelace.

Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19 hodin) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP