(17.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Konstatuji tedy, že návrh zákona jsme přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a tím končí první čtení bodu č. 76, sněmovního tisku 763. Děkuji jak navrhovatelům, tak panu zpravodaji.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Je to avizovaný bod 46, který jsme si pevně zařadili jako sedmý bod dnešního odpoledního jednání. Jedná se o

46.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění
do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů
(zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 859/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Zopakuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Prosím, aby z pověření vlády tento návrh uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Pane ministře, prosím vás o slovo.

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi stručný úvod k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003, o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Cílem předkládaného návrhu je dosažení souladu s právními předpisy Evropských společenství v oblasti uvádění do oběhu osiva a sadby a zejména při uvádění do oběhu osiva odrůd, které jsou významné z hlediska zachování genetických zdrojů rostlin.

Návrh definuje některé nové pojmy, jako např. krajovou odrůdu, uchovávanou odrůdu, zachování genetického materiálu v jeho přirozeném prostředí, a zejména pak stanoví podmínky pro uvádění do oběhu osiva uchovávaných odrůd. Jedná se o původní zvláštní staré krajové odrůdy, které buď nebyly vůbec registrovány, nebo u nich registrace skončila, ale z hlediska mnohotvárnosti přírody v současném systému moderních odrůd mají svůj význam i z hlediska zachování současného genofondu. Rozmnožovací materiál uchovávaných odrůd budou vyrábět a uvádět do oběhu udržovatelé odrůd, kteří o jejich pěstování projeví zájem, a to přispěje k rozšíření odrůdové pestrosti v přirozeném prostředí.

Další oblastí, které se předkládaný návrh týká, je doplnění druhového seznamu přílohy číslo I zákona o jestřabinu východní, na kterou se až do přijetí směrnice 2007/72 Evropského společenství nevztahovala jednotná pravidla pro uznávání osiva.

Předkládaný návrh si nevyžádá žádný dopad na státní rozpočet ani ostatní veřejné rozpočty. Podnikatelskému prostředí se umožní rozšíření sortimentu rozmnožovacího materiálu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, navrhuji vám, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvém čtení v souladu s ustanovením § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, neboť v současné době je proti České republice vedeno u Evropského soudního dvora řízení o porušení čl. 226 Smlouvy o založení Evropského společenství z důvodu netranspozice směrnice Evropského společenství. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Jakubu Šebestovi. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Josefa Čerňanského.

 

Poslanec Josef Čerňanský: Dobrý den, dámy a pánové. Vše již bylo řečeno, jenom bych opakoval ta slova. Rovněž se připojuji k tomu, aby byl návrh zákona schválen již v prvním čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou, takže vás vyzývám k tomu, abyste se přihlásili, pokud chcete vystoupit, nyní. Ale nevidím žádný takový zájem, proto končím obecnou rozpravu. Žádná námitka zatím nebyla podána, proto musíme rozhodnout o tom, že budeme pokračovat podle § 90 odst. 2 při projednávání tohoto návrhu.

Můj návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 859 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Prosím ještě o chvíli, než přijdou do sněmovny kolegové. Registruji žádost o odhlášení. Odhlašuji vás a prosím tedy, abyste se znovu přihlásili.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 165. Táži se, kdo souhlasí s tím, abychom mohli pokračovat podle zmíněného paragrafu v projednávání tohoto návrhu. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 165 přítomno 89, pro 78, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Návrh usnesení tedy byl schválen, a proto zahajuji podrobnou rozpravu a opět sděluji Sněmovně, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo, končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Návrh usnesení zní tentokrát takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 859."

 

Zahajuji hlasování s číslem 166. Táži se, kdo je pro toto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování číslo 166 přítomno 97, pro 92, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji a končím projednávání bodu č. 46, sněmovního tisku 859.

 

Dámy a pánové, teď máme sedm minut do doby, než mohu zahájit dva zákony, které mohou být projednávány až od 17.15 hodin, a poté bude následovat blok prvních čtení. Udělám pokus. Zeptám se Sněmovny, zda by souhlasila s tím, abychom těch sedm minut nečekali a zahájili projednávání bodu č. 9, sněmovního tisku 804, už nyní, v tuto chvíli, v 17.08 hodin. Je s tím nějaký problém? (Ne.) Má někdo námitku? Neregistruji žádnou takovou.

Proto zahajuji projednávání bodu č. 9. Je to

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb., o soudních
exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 119/2001 Sb., kterým se stanoví pravidla
pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí, zákon č. 262/2006 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský
soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech
vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 804/ - druhé čtení

Tento návrh z pověření vlády uvede ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Já vás poprosím, paní ministryně, o slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP