(16.40 hodin)
(pokračuje Bursík)

To znamená kdyby došlo k nápravě této diskriminace v zákonu, to, že menší politické strany jsou významně diskriminovány, a já mám právo jako předseda Strany zelených tady takto hovořit, protože voliči - jako bývalý předseda Strany zelených, pardon, k vaší radosti - protože voliči Strany zelených měli poloviční váhu v minulých volbách než voliči sociální demokracie. Je toto spravedlivé? Je toto stav, který má předseda Paroubek obhajovat v Poslanecké sněmovně a vymlouvat se na celospolečenskou diskusi? A vymlouvat se na to, že jde o účelovou změnu? Voliči Strany zelených, voliči menších politických stran mají poloviční váhu než voliči velkých stran. Namísto dvanácti až třinácti mandátů získala Strana zelených šest mandátů. A teď v argumentaci po jednoduché změně zákona, kde by se sociální demokracie a komunisté přidali a řekli by, ano, došlo ke krizi, padla vláda, vypsali jsme předčasné volby, souhlasíme s tím, aby všechny strany měly stejné podmínky, aby všechny strany kandidovaly za shodných pravidel. Ale kdepak. Teď tady slyšíme účelovou argumentaci. Nabízeli jsme, že bychom se vrátili k D´Hondtovu systému, k tomu systému, který byl potom velkou koalicí úplně zmršen a poté naštěstí bývalým prezidentem Havlem alespoň částečně rozhodnutím Ústavního soudu korigován.

Takže jenom mi dovolte, abych tady alespoň promluvil a poskytl argumentaci, která je věcná, ale především je pravdivá, protože tady nejde o účelovou změnu, kterou vám předkládá vládní koalice, ale jde o nápravu diskriminačních podmínek pro menší politické strany, kterým se sociální demokracie a komunisté brání. A já si nemohu pomoci, já jsem dalek toho, používat silná slova, ale mně to prostě nepřijde a nedokážu to popsat ničím jiným než zbabělostí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To byl pan kolega Martin Bursík. Já jsem říkala, že to byla poslední písemná přihláška. S faktickou poznámkou se ovšem hlásí nyní pan kolega Grospič, poté s faktickou poznámkou ještě pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych prostřednictvím paní předsedající odpověděl panu Bursíkovi, že on neříká vědomě pravdu v této Sněmovně. Sám velice dobře musí vědět, že návrh zákona, který tehdy pomohl podáním k Ústavnímu soudu shodit bývalý prezident Havel, samozřejmě diskriminoval malé strany, ale návrh zákona, který předložila vláda, jejímž on byl členem, je rovněž diskriminuje. Buď umí číst a pak si přečte, že zavedením sdružených volebních krajů se budou posuzovat shodně výsledky v rámci sdružených volebních krajů, a pak malé strany, které v jednom z těch krajů, které budou dohromady volebních vytvářet sdružený kraj, uspějí a v jiném ne, tak přijdou i o toto málo, čeho dosáhly v jednom z volebních krajů, protože ten přepočet je prostě takový. A navíc ten bonus zbytkových mandátů připadne vítězi voleb. Anebo si prostě vytváří politickou předehru pro vstup do jiné strany, třeba do Občanské demokratické strany, která mu zajistí další působení na politické scéně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka první, s druhou přichází pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní místopředsedkyně, musím říci, že je mi líto, že kolega Bursík se uchyluje k zbytečně silným slovům o zbabělosti. Kdyby se zamyslel nad celou historií od listopadu, pokud jde o volební systém, tak by zjistil za prvé, že žádný volební systém není zcela spravedlivý. Už v době OF jsme rozhodovali o pětiprocentní klauzuli v zájmu toho, abychom vytvořili tady jistou stabilitu, aby se mohla vytvořit vláda, která nebude tak nahodilá nebo tak závislá na hlasech jednoho dvou poslanců, jako je tomu občas v Izraeli. V tomto směru to byla promyšlená koncepce. Ten systém, který teď by chtěli obnovit s dvěma skrutinii, ten jsme tu měli. Ten jsme tu měli a byl kritizován, že druhé skrutinium není demokratické, že o tom, kdo je zvolen v druhém skrutiniu, nerozhodují už přímo občané. Pojďme do těch dobových pramenů, co o tom psali novináři. Takže argumentujme po mém soudu korektně.

Já v době, když se v době opoziční smlouvy utvořil onen návrh volebního zákona, jsem byl pro těch 35 volebních obvodů, ale odmítal jsem nebo kritizoval jsem, mám k tomu doklady, zbytečnou úpravu D´Hondtova systému. A v tomto směru právem Ústavní soud rozhodl tak, jak rozhodl. Mějme na zřeteli, že prostě ten volební systém, který je, se relativně osvědčil. Kdybychom přistoupili na to, co se navrhovalo, aby místo 14 krajů bylo 18 krajů, pak to eliminovalo i některé důsledky, o kterých se teď hovořilo, a volební systém by byl z hlediska občanů spravedlivější. Ale jinak mějme na zřeteli, že žádný volební systém zcela spravedlivý není a být nemůže. Ale to, co vládní koalice v minulém ne období, ale za minulého vládnutí navrhla, to je prostě opravdu spojení neslučitelné (upozornění na čas) a volební bonus je cizí naší politické polistopadové tradici.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla opět faktická poznámka. Nyní je zde řádná přihláška pana poslance Marka Bendy.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já jsem pečlivě poslouchal rozpravu a byl jsem na začátku rozpravy rozhodnut podat návrh na zkrácení lhůty na pět dní. Usoudil jsem, že ho nepodám, protože vnímám námitky sociální demokracie, a pojďme se domluvit na tom, že ten zákon bude platit až od 1. 1. následujícího roku. Já jsem pro. Jenom bych chtěl mít řešení pro situaci patu po příštích volbách, pokud k takové situaci dojde, a není to vůbec vyloučené. Protože vždycky máte nějakou výmluvu, proč nejde o problému zrovna jednat, proč zrovna problém se v tu chvíli řešit nemá. Pojďme v klidu pro příští volební období přijmout ještě v září návrh volebního zákona, který vytvoří bonus pro vítěze. Všichni jste vždycky tvrdili, že ho chcete, máte své zkušenosti s vládou Špidly, Grosse a Paroubka v letech 2002 až 2006, toho, jak se vám ty většiny také rozpadaly. To je první poznámka.

Druhá poznámka. Celé vystupování ať už představitelů komunistické strany, nebo bohužel i sociální demokracie mě přesvědčilo opravdu o jediném: Stálé výpady na to, jak si ODS vytvořila volební systém k svému obrazu. Vy věříte, že ty volby vyhrajeme. Já jsem rád, že tomu věříte, a děkuji vám za to.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marku Bendovi. S faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, už vás nezdržím. Jdu napravit svůj omyl. Když jsem tady vystupovala před chvilkou, tak jsem jen tak nadhodila, že možná jediným volným rokem, který by nám přál tu bohatou, košatou a důkladnou, hlubokou diskusi, by mohl být rok 2013, zmýlila jsem se. Velmi se vám omlouvám. Jestli nebudou předčasné parlamentní volby opět v roce 2011, tak to bude rok 2011, kdy k tomu budeme mít příležitost, a potom až v roce 2015. Do té doby každý rok budou jedny, dvoje nebo troje volby. Tak se prosím domluvme, kdy bychom tu diskusi chtěli vést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní místopředsedkyni Miroslavě Němcové. Kdo dál v rozpravě? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo, paní ministryně? Není. Chce pan zpravodaj shrnout rozpravu? Není tomu tak. Zbývá tedy hlasovat o návrzích.

Řídí paní kolegyně Němcová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pakliže tedy nejsou žádná závěrečná slova, obecná rozprava byla ukončena a je zde jediný návrh, vlastně dva návrhy. Prosím pana zpravodaje, aby mě kontroloval. První návrh zní na zamítnutí tohoto návrhu a potom, pokud to zde mám dobře zaznamenáno, na prodloužení doby k projednání ve výboru na 90 dnů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP