(Jednání pokračovalo v 11.46 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, část klub sociální demokracie je zpět, můžeme tedy pokračovat v jednání. Ano. Děkuji.

 

Přistoupíme k projednávání bodu 140, našeho schváleného programu. Je jím

140.
Návrh poslanců Borise Šťastného, Olgy Zubové a Jiřího Carbola na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k o chraně před škodami
působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami
a o změně souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 225/2006 Sb.
/sněmovní tisk 142/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Boris Šťastný a také zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Zdeněk Lhota. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 142/7. Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Boris Šťastný. Vážený pane poslanče, máte slovo.

Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážená Sněmovno, vzhledem k tomu, že se nacházíme v opakovaném třetím čtení a i druhé čtení jsme absolvovali dvakrát, v této Sněmovně již většina argumentů pro i proti zazněla. Já bych proto nerad extendoval debatu a dovolte mi pouze v jedné minutě se stručně vyjádřit k některým pozměňovacím návrhům.

Jsem přesvědčen, že pokud tento zákon bude přijat, uděláme obrovský krok kupředu v posílení ochrany zdraví našich spoluobčanů. Novela přináší jasné posílení ochrany nekuřáků ve veřejně přístupných prostorách, důslednou ochranu dětí a konečně jednoznačný výklad a jasnou vymáhatelnost ve všech variantách předložených pozměňovacích návrhů. To pokládám za pozitivní.

Ve Sněmovně došlo k dohodě na komplexním pozměňovacím návrhu přijatém na půdě hospodářského výboru. I samotní předkladatelé se s tímto návrhem ztotožňují a tento komplexní návrh z hospodářského výboru budou podporovat.

Dále je zde několik variantních pozměňovacích návrhů, které se týkají zejména míry regulace kouření v hostinských zařízeních. Konkrétně varianty jsou tři.

Ta první, úplný zákaz kouření bez výjimky ve všech restauračních provozech, navrhovaná mnou jako pozměňovací návrh, je současným trendem sledujícím oprávněnou poptávku po důsledné ochraně nekuřáků a je to varianta, která je běžná nejenom ve Spojených státech amerických, ale i dnes ve většině Evropy, konkrétně v Anglii, Francii, Itálii, severských státech, Slovinsku, Estonsku, Turecku, nově i Chorvatsku. To je varianta, kterou samozřejmě podporuji já a určitě i část Sněmovny, ale jsem si vědom, že zde existují i tací kolegové a mé kolegyně, kteří se s takovou variantou neztotožní.

Proto bych chtěl upozornit na variantu další, a to je návrh pana poslance Kochana, který velmi zjednodušeně říká, že restauratér by si mohl vybrat, zda jeho restaurace je buď kuřácká, anebo nekuřácká. Tuto skutečnost by označil při vstupu do daného podniku a informovaný host by se tak mohl rozhodnout, zda do daného zařízení vkročí. Je třeba si uvědomit, že i tato varianta je určitým jasným krokem kupředu proti současnému stavu, kdy legislativa je nedostatečná a host v restauračním zařízení dnes neví, kde je a kde není chráněn. Proto já v případě za navrhovatele chci prohlásit: pokud nebude přijata varianta úplného zákazu kouření bez výjimky, podpořím záchrannou variantu kolegy Kochana, abychom se dostali alespoň další krok v této zemi k ochraně nekuřáků kupředu.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane poslanče. Kdo další si přeje vystoupit v této rozpravě? Zeptám se i pana poslance Dimitrova jako zpravodaje zdravotního výboru. Nikoliv.

Pan kolega Šťastný nás upozornil, že opravdu se touto předlohou zabýváme poměrně dlouhou dobu a mnohokrát jsme absolvovali jak druhé, tak třetí čtení. Tedy, pane zpravodaji Lhoto, rovnou přistoupíte k proceduře, nebo chcete vystoupit ještě v rozpravě? K proceduře. Rozpravu tedy končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích a prosím pana zpravodaje, aby nám navrhl postup. Máte slovo, pane poslanče. Oznamte nám postup při hlasování a poté nám budete přednášet jednotlivé pozměňovací návrhy s vaším stanoviskem. O stanovisko také vždy poprosím pana poslance Borise Šťastného.

 

Poslanec Zdeněk Lhota: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolím si jenom připomenout, že zákon, tisk 142/0, je jedním z mála, který se nám vrátil ze třetího čtení do čtení druhého. A dnes opakovaně do čtení třetího. Důvodem byl opravdu naprostý chaos, nepřehlednost, nesrozumitelnost. Oproti předchozímu čtení věřím, že dneska to bude o mnoho přehlednější, srozumitelnější, a pokusím se vše popsat tak, aby bylo naprosto zřejmé, o čem v tom či onom bodě budeme hlasovat.

Takže k hlasovací proceduře. Dnes ji můžeme zvládnout zhruba ve třech základních okruzích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP