(11.00 hodin)

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka (Hovoří slovensky.) Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, jsem velmi rád, že bylo odsouhlaseno to, že se bude moci účinnost v rámci jednotlivých bloků toho návrhu rozdělit, protože my sice věcně všechny bloky podporujeme - měli jsme trošku problém u elektronických vinět a stejně tak u dynamického vážení s termínem od 1. 1. 2010, kde navrhujeme jednak z hlediska implementace a jednak z hlediska nějakých ještě možných obsahových zásahů ze strany Ministerstva dopravy termín od 1. 1. 2011.

V bloku A - ten nám v podstatě principiálně umožní diferencovat sazby pro kamiony nejen podle emisních tříd a počtu náprav, jak je to dosud, ale stejně tak nám umožní diferencovat sazby jednak podle dní, jednak podle časů ve dnech, tak abychom mohli nějakým způsobem aktivně uplatňovat dopravní politiku státu.

Co se týká části B, vinět, opět - věcný záměr je v pořádku, my ho podporujeme, pokud bude účinnost od 1. 1. 2011, tak se umožní plynulá implementace, bezproblémová, tohoto systému.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Kdo si přeje vystoupit v rozpravě? Pan poslanec Karel Sehoř. Vážený pane poslanče Sehoři, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní místopředsedkyně, já jsem dostal z legislativy načtenou legislativně technickou úpravu. Rád bych ji teď načetl, pak bychom o ní hlasovali.

V návrzích pana poslance Vojíře v B10 - jeho návrh - protože on tam nemá dobře odkaz, tak bych přečetl ten návrh, jak by měl znít skutečně: V § 46 odst. 2 se slova § 21e odst. 1 písm. a), § 21e odst. 2 nahrazují slovy § 21a odst. 5, § 21c odst. 2, 4 a 8, § 21e písm. b). Jde tam jenom o přehození některých písmen.Takže bych to načetl jako legislativně technickou úpravu, pokud mi to dovolíte. pak o tom budeme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Samozřejmě. Další vystoupení v rozpravě? (Nikdo se nehlásí.) Zeptám se pana poslance Vojíře, zdali si ještě přeje nějak specifikovat svůj předchozí návrh, nebo jestli je vše vyřešeno. Takže do rozpravy se nikdo další nehlásí. Rozpravu končím a přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování, přednášel jednotlivé návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. O totéž potom požádám i pana poslance Vojíře jakožto předkladatele. Pane zpravodaji Sehoři, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sehoř: Já se pokusím říci proceduru. Napřed si musíme něco říci k účinnosti. O účinnosti jsme se dohodli tak, že jsou tam dva návrhy, 2010 a 2011. Teď jsme se - s minulým předsedajícím - dohodli na tom, že u každého bloku, o kterém budu mluvit, se bude rozhodovat účinnost, jestli 2010, nebo 2011. Takže budeme pokračovat v těchto blocích:

Napřed rozhodneme hospodářský výbor, to znamená A. Potom návrh pana poslance Vojíře B.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ve znění vaší legislativně technické úpravy.

 

Poslanec Karel Sehoř: To by bylo asi nejlepší - ve znění legislativně technické úpravy. Potom bychom řešili v celku návrhy poslance Cyrila Zapletala. Až to všechno rozsekneme a u každého budeme řešit účinnost, pak už bychom hlasovali o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dámy a pánové, souhlasíte s takto navrženou procedurou? Nemá nikdo proti ní žádné námitky? Nemá. Myslím si, že je poměrně jednoduchá a logická, nebudu ji ani podrobovat schvalovacímu hlasování.

Rovnou tedy přikročíme k prvnímu pozměňovacímu návrhu. To je, pane zpravodaji?

 

Poslanec Karel Sehoř: To je A1 až A10, to znamená návrhy hospodářského výboru. Já je doporučuji. Vzápětí budeme teprve hlasovat o účinnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane předkladateli, vaše stanovisko? (Poslanec Sehoř: Ano. Pardon.) Pane kolego Vojíři, vaše stanovisko k pozměňovacímu návrhu A. (Poslanec Vojíř: Souhlasím s hospodářským výborem.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 123. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 158 poslankyň a poslanců pro návrh 139, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy účinnost. Pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Sehoř: V A11 máme účinnost 2010 a o tom vlastně rozhodneme. Pokud by to neprošlo, budeme hlasovat o roku 2011.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. Takže nejprve hlasujeme o tom, že ...

 

Poslanec Karel Sehoř: O A11 a já doporučuji rok 2010, tak jak je tam uveden.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: První leden 2010. (Poslanec Vojíř: Také preferuji.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 124. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 158 poslankyň a poslanců pro návrh 142, proti 1. Máme vyřešenu i účinnost.

 

Nyní se budeme zabývat pozměňovacím návrhem pod písmenem B. Nejprve odhlasujeme legislativně technickou úpravu, tak jak ji přednesl pan zpravodaj. Je tomu tak?

 

Poslanec Karel Sehoř: Dobře. Můžeme napřed legislativně technickou úpravu přečtenou ve třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Stanoviska bezpochyby souhlasná. (Poslanci Vojíř a Sehoř souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 125. Kdo je pro takto přednesenou legislativně technickou úpravu? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování s pořadovým číslem 125, z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro 142, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Nyní, pane zpravodaji, budeme hlasovat o...?

 

Poslanec Karel Sehoř: Nyní budeme hlasovat B1 až B13, později rozhodneme o B14 a o účinnosti. B1 ž B13 jsou návrhy pana poslance Vojíře týkající se elektronické viněty.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Stanoviska? (Poslanec Sehoř: Já mám volné hlasování. Poslanec Vojíř: Já podporuji.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 126. Táži se, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 123, proti 5. Pozměňovací návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Nyní rozhodneme o účinnosti. Účinnost je tam uvedena, v B14 je navržena na 2011. Budeme o ní hlasovat. Pokud by neprošla, budeme hlasovat o 2010.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže nejprve hlasujeme o účinnosti...

 

Poslanec Karel Sehoř: 2011 - B14.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: První leden 2011. Vaše stanovisko? (Poslanec Sehoř: Doporučuji.) Pane poslanče Vojíři? (Poslanec Vojíř: Je to také možné.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 127. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 126, proti 1. I tento návrh byl přijat. Další hlasování prosím.

 

Poslanec Karel Sehoř: Další hlasování bude o návrzích pana poslance Cyrila Zapletala týkajících se rychlostního vážení - o všech najednou, o C1 až C10.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vaše stanovisko, pane zpravodaji? (Poslanec Sehoř: Navrhuji volné hlasování.) Pane předkladateli, vaše stanovisko? (Poslanec Vojíř: Mírně pozitivní.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 128. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Za přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 134, proti 3. I tento návrh byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP