(9.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 100. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 170 poslanců, pro 86, proti 9, takže tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Krill navrhuje, aby bod 54 byl projednán v úterý po pevně zařazených bodech.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 101. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 170 poslanců, pro 117, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Doktor navrhuje, aby bod 141 byl projednán po bodu 133 a před bodem 31.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování (číslo 102) skončilo. Hlasovalo 170 poslanců, pro 73, proti 5. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec David Kafka navrhuje, aby bod 35 byl projednán 18. 6., což je čtvrtek, jako třetí bod po bodech, které už jsou pevně zařazeny.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Takže, dámy a pánové, hlasování (číslo 103) skončilo. Pro bylo 61, proti 40, což ze 169 přihlášených znamená, že tento návrh nebyl přijat.

 

Hlasovali jsme o všech návrzích, které byly předneseny? Pokud ano, tak se budeme věnovat bodu 15, což je

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 744/ - druhé čtení

Jsme ve druhém čtení a byla přerušena podrobná rozprava. Zahajuji přerušenou podrobnou rozpravu a nemýlím-li se, tak přihlášky zde žádné nejsou. Hlásí se pan poslanec Říman, pan poslanec Braný. Nevím, jak to bylo s pořadím, omlouvám se. Pan poslanec Bursík.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já bych si dovolil snad vyřešit ten včerejší trochu zmatek, který tady panoval, tím, že pozměňovací návrh podaný mnou a dalšími poslanci Vojířem a Urbanem, který vám byl včera rozdán na stůl, stáhnu a načtu pozměňovací návrh nový tady na mikrofon.

Návrh zní takto. Do vládního návrhu se vkládá nová část čtvrtá, kterou je změna zákona č. 695/2004 Sb.

Zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů, se mění takto:

Za prvé. Za § 10 se vkládá nový § 10a, který včetně nadpisu zní: § 10a. Přechodné přidělování bezplatných povolenek v souvislosti s modernizací postupů výroby elektřiny.

1. Ministerstvo nejpozději do 31. října 2009 vyzve výrobce elektřiny, kteří jsou držitelem povolení podle § 5 tohoto zákona, k předložení potřebných podkladů pro zpracování žádosti podle čl. 10c směrnice 2009/29/ES.

2. Držitelé povolení podle odst. 1 mají možnost předložit potřebné doklady ministerstvu nejpozději do 31. března 2010.

3. Potřebnými podklady pro účely odstavce 1 jsou:

a) seznam zařízení, které držitel povolení podle odst. 1 předpokládá provozovat v období od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2020 a která byla k 31. prosinci 2008 v provozu nebo u nichž byl investiční proces fyzicky zahájen k tomuto dni;

b) návrh plánu týkající se investic do vybavení a modernizace zařízení a do čistých technologií v hodnotě odpovídající alespoň předpokládané tržní hodnotě bezplatně přidělovaných povolenek s tím, že alespoň polovinu této hodnoty bude v plánu navrženo proinvestovat do 31. prosince 2011;

c) návrh kontroly nad prováděním plánovaných investic podle písmene b).

4. Ministerstvo z podkladů obdržených na základě výzvy podle odst. 1, které obdrží do 31. března 2010, zpracuje žádost podle odst. 5 čl. 10c směrnice 2009/29/ES a tuto nejpozději v termínu 30. června 2010 předloží ke schválení vládě ČR a zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup. Vláda tento návrh předloží k posouzení Evropské komisi neprodleně poté, co Evropská komise vydá pokyny podle příslušného předpisu ES. Poznámka pod čarou zde zní: článek 10c odst. 3 směrnice 2003/87/ES v platném znění.

5. Žádost podle odst. 4 zpracuje ministerstvo tak, aby bylo maximálně využito množství přechodně přidělených bezplatných povolenek definovaných v odst. 2 čl. 10c směrnice 2009/29/ES do vybavení a modernizace infrastruktury a do čistých technologií.

6. Množství přechodně přidělených bezplatných povolenek uvedených v žádosti podle odst. 5 po schválení Evropskou komisí rozdělí ministerstvo na základě doložených podkladů podle odst. 2 na příslušné období v národním alokačním plánu mezi provozovatele, kteří tyto podklady předložili ministerstvu v termínu do 31. března 2010.

Stávající § 10a se přečísluje na § 10b, dosavadní část čtvrtá se přečísluje.

Tolik tedy návrh, tak jak je předložen. Krátké zdůvodnění. To je vlastně praktický výstup, který vzešel z projednávání klimaticko-energetického balíčku na půdě Evropské unie, kde Česká republika a vláda České republiky byla velmi aktivní, co se týče systému přidělování povolenek na emise CO2. A jak si možná někdo vzpomene, podařilo se pro nové členské země vybojovat ten mechanismus, že pro elektroenergetiku nebudou všechny povolenky od roku 2013 okamžitě aukcionovány, tedy nebude za ně nutno platit, ale ten náběh bude postupný od roku 2013 do roku 2010 (?), ale ty elektroenergetické firmy, které tohoto budou moci využít, tedy těch povolenek zdarma, peníze v hodnotě takto získaných povolenek musejí investovat do ekologicky šetrných technologií a do modernizace energetických zařízení. Aby toto bylo možné, je nutno přijmout tento pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martinu Římanovi. Nyní vystoupí pan poslanec Braný, připraví se pan poslanec Bursík. Poté pan poslanec Ambrozek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP