(18.10 hodin)
(pokračuje Husák)

Za druhé. V části první článku II bodu 4 přechodných ustanovení se slova "do 30. září 2009" nahrazují slovy "do konce třetího kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona".

Za třetí. V části první článku II bodu 5 přechodných ustanovení se slova "do 30. září 2009" nahrazují slovy "do konce třetího kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona" a slova "do 1. října 2009" se nahrazují slovy "nejpozději prvního dne čtvrtého kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona".

Za čtvrté. V části první článku II bodu 7 přechodných ustanovení se slova "dnem 1. ledna 2010" nahrazují slovy "prvním dnem sedmého kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona".

Za páté. V části první článku II bodu 8 přechodných ustanovení se slova "dnem 1. ledna 2010" nahrazují slovy "prvním dnem sedmého kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona".

Za šesté. V části první článku II bodu 9 přechodných ustanovení se slova "dnem 1. ledna 2010" nahrazují slovy "prvním dnem sedmého kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona".

Za sedmé. V části první článku II bodu 10 přechodných ustanovení se slova "31. prosince 2009" nahrazují slovy "k poslednímu dni šestého kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona" a slova "dnem 1. ledna 2010" se nahrazují slovy "prvním dnem sedmého kalendářního měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona".

V části čtvrté. Za prvé. V části čtvrté článek V se slova "dnem 1. července 2009" se nahrazují slovy "prvním dnem měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení".

Omlouvám se, že jsem musel tak dlouze načíst tuto úpravu, nebylo možné zajistit tisk do lavic. Děkuji vám za trpělivost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Nyní bych poprosil pana poslance Souška jako dalšího přihlášeného, pak jsem viděl pana poslance Červenku. Prosím nyní pana poslance Souška.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych se chtěl přihlásit ke svým třem pozměňovacím návrhům, které se týkají tohoto zákona. Jenom zkráceně, protože jste je dostali na své stoly.

První pozměňovací návrh se týká § 45 odstavec 2 písm. c). Nově zní: "Směsi minerálních olejů uvedených v odstavci 1 písm. b) určené jako palivo pro pohon vznětových motorů s metylestery řepkového oleje musí činit nejméně 30 % objemových všech látek ve směsi obsažených."

Důvod, proč podávám tento pozměňovací návrh, je ten, že v současné době se do pohonných hmot přimíchávají jiné metylestery, to je především palmového, kokosového nebo sojového oleje, a poněkud se ztrácí význam toho, proč jsme zaváděli biopaliva, abychom nemuseli nakupovat takové množství nafty z fosilních paliv.

Druhý pozměňovací návrh, který je také k tomuto zákonu, říká: V § 60 odstavec 4 se doplňuje text tohoto znění: " Tyto osoby jsou dále povinny používat při své činnosti schválený měřicí systém, jehož neoddělitelnou součástí je elektronická evidence hmotnosti vydaných zkapalněných ropných plynů a která umožňuje autorizovaný elektronický výpis z tohoto systému, to je hmotnostní průtokoměr. Hmotnostní průtokoměr musí být umístěn tak, aby evidoval skutečné množství zkapalněných ropných plynů naplněných v tlakových nádobách. Hmotnostní průtokoměr musí být po celou dobu zapečetěn místně příslušným celním úřadem.

Pokud se ptáte, proč dochází k tomuto pozměňovacímu návrhu, je to jednoduché. Jde o záměr posílit účinnost boje proti podvodům v oblasti spotřebních daní, protože je nutno zdůraznit, že k rozsáhlým daňovým únikům dochází při plnění tlakových nádob zkapalněnými ropnými plyny mimo režim podmíněného osvobození od daně, tedy v režimu volného daňového oběhu mimo daňové sklady, přičemž jsou nejčastěji obcházena technická opatření sloužící ke kontrole a evidenci zkapalněných ropných plynů naplněných do tlakových nádob.

A třetí pozměňovací návrh je velmi krátký. V § 57 odstavec 5 nově zní: "Daň se vrací ve výši 60 % daně, která byla zahrnuta do ceny nakoupených výrobků uvedených v § 45 odst. 1 písm. b) a v § 45 odst. 2 písm. j), a ve výši 85 % daně, která byla zahrnuta do ceny nakoupených výrobků uvedených v § 45 odst. 2 písm. c) platné v den jejich uvedení do volného daňového oběhu."

Proč tento pozměňovací návrh. Odpověď je jednoduchá. Toto má právě původní návrh za cíl, a to je narovnat viditelnou nepřesnost v původním znění zákona, kdy fosilní motorová nafta je v případě vratky SPD nelogicky zvýhodněna proti SMN 30, protože vratka 80 % se vztahuje k SPD na SMN 30, ne na fosilní naftu, tj. za současného stavu je vratka na fosilní naftu výhodnější asi o 500 korun.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní pan poslanec Červenka, pak vidím pana poslance Svobodu. Takže prosím nyní pana poslance Červenku.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych nejdřív stáhl pozměňovací návrh, který jste dostali dnes písemně, a to ze dne 15. 5. letošního roku, který předkládal se mnou i kolega Soušek. To stažení je i s vědomím kolegy Souška.

Zároveň mi dovolte, abych se přihlásil k pozměňovacím návrhům, které jste dostali do svých lavic v písemné podobě, a to z 5. 6. letošního roku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím nyní pana poslance Pavla Svobodu.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který vám byl dodán do lavic pod pozměňovacím návrhem poslance Pavla Svobody k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., sněmovní tisk 744. Tento pozměňovací návrh, který máte před sebou, v podstatě jen pro připomenutí, ve stručnosti upřesňuje vztah mezi správcem daně a daňovým poplatníkem a v podstatě vyvažuje ten vztah, kdy dochází k výběru daně. A to především ve vztahu zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zapomněl jsem na někoho? Přišli všichni ke slovu? Ještě pan poslanec Bohatec. Já to tušil. Prosím, ještě váš pozměňovací návrh.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Pane předsedající, já se omlouvám, že jsem to technicky nezvládl tak, aby to bylo rozdáno do lavic, takže já to tady načtu. Jedná se o tyto pozměňovací návrhy.

Za prvé. V § 11 se na konci textu odstavce 4 zruší slova "odstavec 1".

Za druhé. V § 12 odstavec 3 a § 13 odstavec 1 se slova "a 98" nahrazují slovy "§ 98 a 105a".

Za třetí. V § 13 odstavec 25 se slova "a § 98 pro víno" nahrazují slovy "§ 98 pro víno a meziprodukty a § 105a pro tabákové výrobky".

Za čtvrté. V § 105 odstavec 1 zní: Od daně jsou osvobozeny tabákové výrobky určené k použití pro zkoušky týkající se kvality výrobku a zkoušky související se zabezpečením kvality měření nebo nezbytné výrobní zkoušky za podmínky, že tyto tabákové výrobky budou v průběhu zkoušek prokazatelně spotřebovány, zničeny nebo znehodnoceny, a to v technologicky odůvodněných množstvích. Zkoušky mohou být prováděny pouze v laboratořích podle technické normy ČSN EN ISO/IEC 17025 pro předmět zkoušení tabák nebo tabákové výrobky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP