(17.10 hodin)

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, máme před sebou návrh zákona o zmírnění majetkových křivd pro občany na území Zakarpatské Rusi. Bylo k tomu řečeno hodně slov, hodně výhrad i hodně pozitivního. Já zopakuji to, že účel zákona, tak jak jej předložili navrhovatelé, jak byl upraven v ústavněprávním výboru, jak jej schválila Poslanecká sněmovna, má určitě bohulibý význam, ale bylo k němu přidáno hodně výhrad a ty výhrady bohužel podle mého názoru nebyly odstraněny ani pozměňovacími návrhy druhé komory Senátu.

Proto já vám jako zpravodaj rozpočtového výboru doporučuji, abychom neschválili ani senátní, ani poslaneckou verzi tohoto nového zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Teď ještě poprosím zpravodaje ústavněprávního výboru, pokud zde je pan poslanec Zdeněk Prosek. (Z pléna poslankyně Orgoníková připomíná, že není třeba.) Rozumím.

V tom případě otevírám rozpravu. Jestli jsem to pochopil správně, tak paní poslankyně Dundáčková se do této rozpravy hlásí. Takže mám tady prvního přihlášeného. Prosím paní poslankyni Dundáčkovou, aby vystoupila v rozpravě jako první. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já také krátce zrekapituluji, když dovolíte, přijetí normy, která by měla mít název - nový název zákona - o zmírnění majetkových křivd občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik. Tak zní norma, resp. nový název této normy podle komplexního pozměňovacího návrhu, který na doporučení ústavněprávního výboru přijalo posléze plénum naší Poslanecké sněmovny, a to nadpoloviční většinou hlasů, tzn. s relativně velkou podporou.

Jedná se opravdu pouze o zmírnění některých křivd, které se udály v souvislosti se smluvním postoupením tohoto území Svazu sovětských socialistických republik, přičemž těmto občanům, kteří si vybrali občanství České republiky, resp. tehdejšího Československa, a byli české národnosti všichni do jednoho, bylo přislíbeno, že bude provedeno majetkové vyrovnání. Oni si požádali o finanční náhrady a tuto finanční náhradu do dnešního dne v rozporu s právními předpisy nedostali. Ti, kteří byli odškodněni, byli odškodněni zhruba čtyřmi procenty. My jsme se s tím vypořádali prostřednictvím pozměňovacího návrhu pana kolegy Kafky, tzn. o toto čtyřprocentní odškodnění jim bude částka, která by měla být dnes vyplacena, snížena.

Senát k našemu návrhu přidal několik málo legislativně technických zpřesnění, chcete-li. Já myslím, že zákon je možné přijmout v obou verzích. Paní poslankyně Orgoníková se jménem předkladatelů přimlouvala za verzi senátní, já učiním totéž, ale prosím vás, abyste v případě, že by tato senátní verze neprošla, dali svou podporu tomuto návrhu jako celku. Odškodňujeme toliko přímé účastníky, kteří byli vyhnáni z území, které obývali, kteří museli opustit své majetky, bylo jim přislíbeno odškodnění a k tomuto odškodnění do dnešního dne nedošlo. Protože tím byly bezprostředně postiženy i jejich děti, přichází v úvahu odškodnění také těchto dětí, ale nepředpokládáme, že by byla odškodňována další generace. Tím se okruh lidí, kterým dnes bude zmírněna tato křivda, výrazně snižuje. Část jejich dědiců se tomu podivuje, ale převážná většina vnímá tento návrh zákona přestože žádné odškodnění nedostanou, jako určitou satisfakci a jako morální přiznání jim určitého odškodnění, byť ne ve finanční podobě.

Protože jsme jednou již tento návrh zákona přijali a protože také Senát jej přijal bez větších komplikací, pouze s dílčími legislativně technickými změnami, prosím, abyste podpořili tento návrh zákona a dali mu znovu svůj hlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy? Nikdo se nehlásí, pak tedy rozpravu končím.

Mám dojem, že nikdo ze zpravodajů už nechce komentovat, pak tedy budu gongovat (děje se), protože budeme muset rozhodnout hlasováním. Budeme hlasovat podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Připomínám, že se zabýváme návrhem zákona vráceného Senátem.

Je tady návrh na odhlášení, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

Přednesu návrh usnesení, které se nejdřív týká znění schváleného Senátem - přednesu ho celý, prosím: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik, podle sněmovního tisku 453/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 453/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 87 proběhlo. Přihlášeno 118, pro hlasovalo 83, proti 13. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Ještě se hlásí paní poslankyně Orgoníková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já vám děkuji za ty, kterých se to týká. Nyní bych byla ráda, kdyby ještě návrh zákona podepsal pan prezident republiky. Apeluji tady z tohoto místa na něj, aby tak učinil, a ještě mu pošlu žádost písemně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ukončuji projednávání tohoto bodu, tisku 453/4.

 

Máme tu další bod.

6.
Vládní návrh zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011
/sněmovní tisk 617/ - druhé čtení

Tento návrh by měl uvést ministr financí Eduard Janota. Ale zřejmě je to dohodnuto jinak. Prosím tedy, aby se ujal slova ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, návrh zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 byl Poslanecké sněmovně Parlamentu předložen v září 2008 na základě usnesení vlády číslo 1146 z 10. září 2008 k návrhu zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011, kterým vláda schválila návrh zákona, jenž je implementací nařízení Evropského parlamentu a Rady číslo 763 z roku 2008 o sčítání obyvatelstva a domů v členských zemích EU. První čtení proběhlo 25. března 2009 na 52. schůzi Poslanecké sněmovny. Návrh zákona byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, který jej 8. dubna 2009 na 35. schůzi projednal a usnesením 614 doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 schválila se dvěma připomínkami. A to k § 17 odst. 3 slova "zašle tyto úřadu" se nahrazují slovy "zašle tyto sčítací formuláře úřadu" a k § 19 odst. 2 písm. e) slova "podle § 16 odst. 4 písm. a)" se nahrazují slovy "podle § 17 odst. 1 písm. a)". Připomínky rozpočtového výboru jsou plně akceptovány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP