(15.40 hodin)
(pokračuje Jičínský)

A dovolím si vám, když už jsem tu citoval z roku 1993, připomenout, že už tehdy vládnutí ODS bylo ze strany i pravicových komentátorů charakterizováno zajímavě a rozhodně ta charakteristika ani dneska neztratila svůj význam. Byl to tehdy Karl-Peter Schwarz, v Die Presse, což byl pravicový deník, 8. 5. 1993 napsal o situaci v ČR: "Za mladé politické gardy narůstají v ČR italské mravy." Nejde mi teď o to, že pan bývalý premiér se rekreoval na Sardinii ve vile Silvia Berlusconiho. Mně nejde o ty jeho obrázky, ty mě nezajímají. Z tohoto hlediska možná že mají pravdu i některé psycholožky, které říkají, že tam pan premiér vypadal pěkně a že mu to třeba zvýší kredibilitu. Mně jde o to, zda určité mravy, které se tu projevovaly a které zejména zesílily tím, že ODS v předminulém volebním období začala prosazovat politiku nulové tolerance, kterou potom povýšila na piedestal způsobu vládnutí, že tím neobyčejně poškodila Českou republiku, poškodila způsob provádění politiky a přispěla k tomu stavu, který občané právem odsuzují a považují za něco, co je znehodnocením politiky.

Takže je na nás, abychom využili této příležitosti, kterou dává hlasování o vládě, jež se vymyká z dosavadního schématu vládnutí, abychom toho využili k určité sebereflexi nad vlastním počínáním. Především by to mělo být zamyšlení na straně ODS. Tím nevylučuji samozřejmě i jistou sebereflexi na straně sociální demokracie, která také až příliš často na hrubý pytel odpovídala hrubou záplatou. (Potlesk ze levé strany sálu)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Kafka, připraví se pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kafka: Vážený pane předsedo, vážení členové Sněmovny, vážená vládo a zvláště vážený pane ministře vnitra. Chtěl bych od vás vysvětlení ve věci programového prohlášení vlády, které se týká právě vašeho resortu. Konkrétně mám na mysli jedinou větu, která zní: Za zvlášť aktuální vláda považuje nekompromisní postup proti všem formám extremismu a důsledné postihování snah o porušování zákona ze strany stoupenců protidemokratických ideologií.

V obecné rovině proti takové větě nelze jistě nic namítat, zvláště má-li se na mysli vyhledávání a stíhání například těch, kdo házejí zápalné lahve na obydlí Romů a podobně. Ve světle posledního jednání brněnské policie vůči dvěma mládencům, kterým bylo sděleno trestní obvinění kvůli hození vejce, však stejná věta vyznívá jako otevřená hrozba svobodě projevu a překrucování zákona.

Abych začal od začátku, musím se vrátit k vašemu výroku, který jste vůči vrhačům vajíček použil. Cituji z denního tisku: To, co jsem včera zhlédl v televizi, to skutečně v pořádku není, to je principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinku legitimní politické strany.

Nikdo jistě nepochybuje, že nacismus je zavrženíhodná ideologie a že vůči němu je nekompromisní postup zcela na místě. Viděli jsme, že problém s tímto pojmem má kdejaký kašpárek při volbách - ale co je horšího, také vrcholný exekutivní úředník, to je ministr vnitra. Podle jeho pokřivených názorů se řídí policisté v Brně a místo toho, aby malé věci řešili malými prostředky, považují vajíčko za předmět stejně nebezpečný jako snad handgranát.

Nacismus je zkratka, je to akronym ze slova nacionalsocialismus, který označuje totalitní ideologii uplatňovanou v letech 1933 až 1945 prostřednictvím strany NSDAP. Nacistická ideologie v sobě zahrnuje prvky socialismu, nacionalismu, pangermanismu, fašismu, rasismu a eugeniky. Nacistická ideologie vzniká spojením konceptu fašistického státu s vůdcovským principem, rasistické teorie o nadřazenosti árijské rasy a likvidaci nižších ras. Staví na principech kolektivismu, sociální demagogie, antisemitismu a sociálního darwinismu. Je to zvrhlá a mnohokrát odsouzená doktrína.

Kdybych se optal pana ministra vnitra, zda viděl v hození vajíčka některý z výše popsaných znaků, odpověď je jasná. Neviděl a vidět nemohl. Buďto si plete pojmy, nebo sotva chápe jejich obsah. Proto bych rád slyšel, jak si představuje pan ministr vnitra nezávadné jednání na předvolebním mítinku.

První otázka: Jestliže hodit vejcem je trestný čin výtržnictví, je jím také hození rajčetem? A co květiny? Je rovněž výtržnictvím hodit karafiátem?

Druhá otázka: Je výtržnictvím nebo projevem antidemokratické ideologie, když se někdo převlékne do kostýmu Marťana?

Třetí otázka: Je trestné, když někdo na mítinku zahvízdá? A co klíče? Je trestným jednáním cinkání klíči?

Čtvrtá otázka: Je trestným činem, když někdo začne na mítinku zpívat? A jestliže ano, je povolena alespoň Internacionála?

Pátá otázka: Je třeba stíhat toho, kdo přinese transparent protivného obsahu nebo když si navlékne tričko ironizující velkého předsedu?

Žádám tedy odpověď na těchto pět otázek a současně bych rád, pokud se tak již nestalo, poprosil krajské zastupitelství v Brně, aby přezkoumalo oprávněnost klasifikace obvinění oněch dvou mládenců z trestného činu výtržnictví kvůli dvěma vejcím, kterými se ani netrefili. A ještě i třetího, který má být obviněn následně jen proto, že vyndával vajíčko z batůžku.

Pane ministře, měl byste se za svá slova stydět! Svoboda projevu je mimořádně cenný statek, cennější než jakýkoli mítink, a budu se jej vždycky zastávat. Stejně nezavřete všechny, kdo si myslí něco jiného než vy, a nakonec to budou právě tyto naše zlobivé děti, kdo budou splácet dluhy našich nezodpovědných vlád. Mladé lidi je třeba zapojit do řízení společnosti a nikdo je nesmí za jejich názory kriminalizovat. Kdybych mohl těmto obviněným propůjčit svou imunitu, rád bych to udělal, a hned.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Tejc. Dále v pořadí je s řádnou pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já bych chtěl nejdříve požádat pana poslance Kafku, vaším prostřednictvím pane předsedo, aby nenabádal ministra vnitra k zásahům do vyšetřování, neboť tak v tuto chvíli činil. To za prvé. A za druhé bych chtěl poděkovat za tu přednášku, kterou jsme tady měli, o tom, co je nacismus. Byl bych rád, kdyby pan poslanec učinil tuto přednášku především v klubu ODS, aby se již neopakovaly takové výroky, jako je "noc dlouhých nožů", "Es kommt der Tag" a podobně, které nezaznívaly od sociálních demokratů, ale zaznívaly se závažným kontextem od premiéra České republiky za ODS.

Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP