Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. května 2009 v 9.07 hodin
Přítomno: 175 poslanců
 

 

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 57. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám. (Velký hluk v jednacím sále, hloučky bavících se poslanců.)

Ty z vás, kteří mají v úmyslu tento den trávit v příjemných diskusních kroužcích, prosím, aby tak činili mimo prostor jednacího sálu a dali šanci těm, kteří se chtějí soustředit na projednávaný program.

Prosím vás, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní, tak jak to již učinil pan kolega Pospíšil, který má náhradní kartu číslo 4.

O omluvu z dnešní schůze nás požádali následující poslankyně a poslanci, vynechám tituly a křestní jména: Adam, Bebarová-Rujbrová, Braný, Exner, Horníková, Hrnčíř, Ježek, Kvapil, Paroubek od 9 do 10 hodin, Řebíček, Sehoř, Snopek, Topolánek, Valouch, Vojíř a Zapletal.

Z členů vlády pak paní ministryně a páni ministři Barták, Kohout - i když pana ministra zahraničí jsem zde viděla, tak tato omluva asi neplatí - Kopicová, Kovářová, Pecina a Šebesta.

Ze schváleného pořadu této schůze nám zbývají k projednání dva body, a to třetí čtení návrhů zákonů.

Pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu číslo 3. A pan poslanec Gandalovič má náhradní kartu číslo 1.

 

Přistoupíme tedy k projednávání bodu

3.
Návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním
pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 739/ - třetí čtení

Prosím, nechť místo u stolku zpravodajů zaujme za navrhovatele hejtman Moravskoslezského kraje pan Jaroslav Palas. Dobrý den, vážený pane hejtmane. Místo zaujme rovněž zpravodaj výboru pro zdravotnictví pan poslanec Ludvík Hovorka.

Obdrželi jste sněmovní tisk 739/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy. Otevírám rozpravu. Přeje si někdo v této rozpravě vystoupit? Pane poslanče Rathe, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, jak jsem řekl ve druhém čtení, prakticky všechny argumenty proti poplatkům a pro zrušení poplatků tady již několikrát zazněly. Nyní si dovolím jenom zrekapitulovat, co máme před sebou, co je navrženo a jaké to může mít důsledky.

Máme zde návrh na úplné zrušení, který má plnou podporu klubu sociální demokracie, protože platí to, co jsme říkali - poplatky byly od počátku zkonstruovány a zavedeny velmi nelogicky, chybně a nesmyslně a nepřinesly takřka nic dobrého. Naopak, staly se bariérou pro desetitisíce sociálně slabších, pro desetitisíce důchodců, invalidních důchodců. Staly se bariérou čerpání nutné a potřebné zdravotní péče.

Taktéž název těchto poplatků - regulační poplatky - se okamžitě ukázal jako název nepravdivý, jako název zavádějící, jako název, který neodráží realitu, protože měly zregulovat lidi, kteří z podstaty závažnosti onemocnění či problému, zdravotního problému, zregulovat býti nemohli, dokonce nesměli. Nemůžeme přece regulovat lidi s rakovinou, lidi v bezvědomí, rodící matky, narozené děti a mnoho dalších pacientů s velmi závažnými zdravotními problémy, které ohrožují jejich život. Tyto lidi prostě regulovat nelze. Čili poplatky minimálně pro tyto skupiny být vůbec neměly, protože nemohly je zregulovat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP