(16.30 hodin)

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já už tedy dlouho neposlouchám ty kolovrátkové populistické řeči, které tady velmi často předvádí dnešní předseda poslaneckého klubu ČSSD. Na jednu věc ale reagovat musím, a to je zcela evidentní lež.

Za prvé jsem nikdy neřekl, že to je cesta do pekla, ale že to je cesta do pekel. Možná byste měli vědět, že z cesty do pekel je návratu, kdežto z cesty do pekla nikoli.

Za druhé jsem tu větu neřekl, jak jste ji uvedl, řekl jsem ji způsobem v reakci na tzv. permanentní akci, o které mluvil americký ministr financí, v kontextu, že pokud by opravdu došlo k permanentní akci a souběhu dramatických fiskálních impulsů, protekcionismu Buy American a uzavřenosti americké ekonomiky, byla by to cesta do pekel - pane kolego. Já bych chtěl, abyste nereagoval na AHA, Blesk a podobné tiskopisy a pokusil se poslouchat, co kdo říká. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane premiére, já podobné tiskopisy nečtu, takže na ně těžko mohu reagovat, ale myslím si, že stojí za to připomenout, že vaše vláda v minulých měsících místo toho, aby řešila domácí důsledky hospodářské krize, tak poučovala všechny kolem. Vy jste poučovali všechny kolem, že je dobré dělat úspornou rozpočtovou politiku, že by se to nemělo přehnat s protikrizovými opatřeními, no a mezitím vám doma rostl schodek státního rozpočtu. Příští rok to bude přes 200 miliard. Přes 200 miliard deficitu veřejných rozpočtů, který hrozí v příštím roce. To je konstatování, ke kterému jsme tady dospěli po diskusi s panem ministrem financí Kalouskem.

Já nevím, proč se pan ministr financí Kalousek brání odpovědět na moji otázku, kterou už tady říkám potřetí. Jaký bude letos tedy deficit veřejných rozpočtů podle dostupných údajů Ministerstva financí po započítání dopadů té tzv. ekologické zakázky? Jaký tedy podle ESA 95 bude deficit veřejných rozpočtů v České republice? To mi tady pořád ještě nikdo neřekl. Já si myslím, že Poslanecká sněmovna si tuto informaci zaslouží, abychom měli kvalifikovaný odhad. Na jednání rozpočtového výboru jsme slyšeli číslo 4,5 %, jakýsi odhad schodku veřejných rozpočtů v letošním roce, ale to bylo bez církevních restitucí a to bylo bez ekologické zakázky. No tak církevní restituce už naštěstí veřejné rozpočty v tomto roce nezatíží, ale teď hrozí ještě ekologická zakázka a tam by bylo dobré, abychom věděli, jaký bude jednorázový dopad na deficit veřejných rozpočtů v letošním roce, co se objeví ve statistikách Eurostatu, co si budou číst analytici v Londýně, ve Frankfurtu, v Paříži nebo v New Yorku. To je prostě důležitá věc. Já bych rád požádal pana ministra financí o to, aby reagoval.

Ještě jedna poznámka, pane ministře, než určitě dostanete slovo. Vy jste si tu práci ulehčili dvakrát. V tom je ten problém. Poprvé, když Ministerstvo financí loni přestřelilo odhad hospodářského růstu. Kdybyste před krajskými a senátními volbami předložili realistický návrh rozpočtu, tak byste samozřejmě v tom návrhu museli škrtat. Ale škrtat před krajskými a senátními volbami, do toho se vám prostě, vládní koalici, nechtělo. Tak jste si namalovali daňové příjmy. Namalovali jste si daňové příjmy v takovém rozsahu, abyste ty škrty dělat nemuseli. A nejenže jste si namalovali daňové příjmy, vy jste ještě podcenili výdaje. Já jsem na tomto místě upozorňoval při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu pana ministra Nečase na to, že mu v rozpočtu chybějí 4 miliardy korun na aktivní politiku zaměstnanosti. Samozřejmě teď vláda navýšila rozpočet Ministerstva práce a sociálních věcí o částku, která ještě ty 4 miliardy korun přesahuje. Prostě vy jste uměle škrtli některé výdaje na základě předpokladů, které se ani nemohly naplnit.

Chci poukázat na to, že Ministerstvo práce a sociálních věcí počítalo s úsporami v důsledku novely zákona o sociálních službách, která dodnes, dodnes v této Poslanecké sněmovně nebyla schválena. No co to je za rozpočtové triky, které na nás zkoušíte a zkoušeli jste je na nás v loňském roce? Čili vy jste si tu práci usnadnili dvakrát. Poprvé před krajskými a senátními volbami v roce 2008. Tehdy jste si nechtěli komplikovat situaci, občané potřebovali, aby jim byla budoucnost vylíčena v růžových barvách, aby neměli důvod být znepokojeni před hlasováním v krajských a senátních volbách. Tak jste jim prostě společně tu budoucnost vykreslili růžově: Česká republika je ostrůvek stability, finanční krize nám nehrozí, příští rok porosteme o 4,8 %. To byla informace, kterou posílalo Ministerstvo financí v září a říjnu roku 2008 před volbami do krajů a do Senátu. Pak se situace změnila. Změnila se také rétorika vlády. Po Novém roce jste museli dát dohromady NERV a pak už jste začali škrtat a provádět účetní operace s rezervními fondy, abyste minimalizovali hrozivě narůstající deficit státního rozpočtu v letošním roce.

Já myslím, že to je legitimní interpretace počínání vlády Mirka Topolánka na podzim 2008, kdy předložila takto nerealistický návrh zákona o státním rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Sobotkovi. Dobré odpoledne, paní a pánové. Podle pořadí. S faktickou poznámkou nejdříve pan kolega Václav Exner, pak řádně přihlášený pan ministr financí Miroslav Kalousek. Jak jsem převzal řízení, pane ministře, samozřejmě budu postupovat podle jednacího řádu.

K faktické poznámce kolega Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pan místopředsedo, je to už trochu bezpředmětné, ale tady se chystá znovu vystoupit pan ministr Kalousek. Chtěl jsem upozornit paní místopředsedkyni Talmanovou, že při vystoupení jak pana ministra Kalouska, tak pana předsedy vlády opakovaně připustila, aby oslovovali poslance přímo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Pane poslanče Exnere, to je svatým právem člena vlády. Za deset dní už i vás dovolím jako váš kolega oslovovat pouze prostřednictvím předsedajícího. (Ohlas.) Ale teď si to ještě těch pár dní užiji. Děkuji za pochopení, pane poslanče Exnere.

Nicméně nebudu už reagovat na druhou část vystoupení pana poslance Sobotky, protože ono je to pořád dokola. Já vás nechci zdržovat. Ale on mi potřetí položil tu otázku a říkal - já nevím, proč se tak bráníte mi odpovědět, tak se vás ptám potřetí. No protože jsem věřil, že vám to dojde, pane poslanče. (Ohlas.) Vy jste tady tak mile a kompetentně přiznal, že nevíme, kolik bude ta ekologická zakázka obnášet, a já jsem pevně věřil tomu, že než se zeptáte podruhé a potřetí, tak vám dojde, že než to číslo budeme znát, tak já těžko mohu říci, jak se to promítne do výše účetního deficitu. To prostě tak je, no. Holt teď vám to musím říct, že... Já vám to když tak pak večer vysvětlím. Prostě dokud to číslo nebude známo, tak se to říci nedá. Navíc vůbec není známo, jestli se tak stane. (Smích, potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě se přihlásil pan kolega Bohuslav Sobotka. Já samozřejmě mohu říci jenom tolik, že podle jednacího řádu budeme dál postupovat a oslovení samozřejmě bude přímo poslanců na ministry, ministrů na poslance a poslanci mezi sebou pouze prostřednictvím předsedajícího, abychom si to ujasnili. Ten postup je daný zákonem o jednacím řádu. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Doufám, vážený pane ministře, že mi večer tu částku nesdělíte. Doufám, že ji nevíte. Kdybyste ji věděl, tak by to byl další argument proti transparentnosti tohoto výběrového řízení. A ono už těch argumentů existuje celá řada, tak doufám, že se k nim nebudou přidávat ještě nějaké další.

Ale přece je jasné, že Ministerstvo financí stanovilo jakýsi maximální limit, a pokud se budeme pohybovat v řádech tohoto maximálního limitu, tak vy přece můžete přiznat, o kolik se zvýší deficit veřejných rozpočtů v letošním roce. To mohou být 2 % letošního HDP, a to není zrovna malá částka.

Myslím, že byste měl také přiznat, že není ideální doba pro to, aby se takto jednorázově zvyšoval deficit veřejných rozpočtů v situaci, kdy jsou problémy s cenami, s maržemi, za které emitujeme naše státní dluhopisy, kdy vy sem přicházíte, do Poslanecké sněmovny, abychom vládě dokonce zvýšili limit pro emise krátkodobých dluhopisů, aby se vůbec podařilo profinancovat letošní deficit státního rozpočtu. Tohle prostě není vhodná doba a na to jsem chtěl poukázat.

Také bych chtěl požádat, až to Ministerstvo financí bude vědět, aby informaci poskytlo. Neposkytlo ji způsobem, jakým jste referovali o výsledku hospodaření v roce 2008, kdy jste tvrdili, že deficit státního rozpočtu byl 19 miliard korun, když to ve skutečnosti ve srovnatelné metodice nebyla pravda. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP