(18.20 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Dalším bodem je

10.
Vládní návrh zákona o volném pohybu služeb
/sněmovní tisk 715/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

Děkuji. Vážená paní předsedající, vzhledem k tomu, že jsem materii podrobně představil v obecné rozpravě v prvním čtení na minulé schůzi, tak to považuji za dostatečné a vzdávám se dalšího slova.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru byla rozdána jako sněmovní tisky 715/1 a 2. Sněmovní tisk 715/2 je návrh doprovodného usnesení hospodářského výboru. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Zdeněk Prosek. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, za slovo. Milé dámy, vážení pánové, já si uvědomuji, že jsem nějak často v krátké době u řečnického pultu. Rozhodně to nehodlám opakovat a připodobnit se tak panu kolegovi Rathovi.

Dovolte mi tedy, abych vás jenom velmi stručně seznámil ve své zpravodajské zprávě s projednáním sněmovního tisku 715 a 716 v hospodářském výboru. Nevím, jestli procedurálně mohu navrhnout sloučit obecnou rozpravu k oběma těmto tiskům, tak jako jsme to učinili v prvním čtení. Pokud to mohu učinit, tak tak činím.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Jestli jste přesvědčen, pane zpravodaji, že to urychlí projednávání těchto dvou tisků, tak samozřejmě je to procedurální návrh na sloučení rozpravy. O tomto návrhu musím dát hlasovat. Pokusím se zaujmout kolegy v předsálí prostřednictvím zvukového zařízení, tedy dát jim možnost, aby se tohoto hlasování účastnili. Vás všechny prosím o chvilku trpělivosti.

 

Pro nově příchozí opakuji, že budeme hlasovat o sloučení rozpravy ke sněmovnímu tisku 715 a ke sněmovnímu tisku 716.

Zahajuji hlasování (číslo 72) a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 156 poslankyň a poslanců pro návrh 100, proti nula.

 

Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji. Důvodem, proč je výhodné schválit v obecné rozpravě diskusi k těmto dvěma návrhům, jsou mimo jiné také doprovodná usnesení, která, jak jste si všimli podle sněmovního tisku 715/2 a 716/2, jsou vlastně identická, ta doprovodná usnesení. Při projednávání v hospodářském výboru totiž byla diskutována obava o to, zda bude zajištěna a jakým způsobem reciprocita při uvolnění pohybu v poskytování služeb zejména vůči našim sousedům. Aby vláda nesla odpovědnost za to, že dohlédne na synchronizaci procesů tak, jak to vyžaduje směrnice Evropské unie, která implementaci ukládá provést do konce letošního roku, přijal hospodářský výbor návrh usnesení, který potom budeme hlasovat v rámci třetího čtení, v němž k oběma těmto návrhům žádá vládu, aby sledovala dodržení transpozičních lhůt a vlastní provedení transpozice, zejména v sousedních státech EU, a v případě nedodržení lhůty nebo nesprávné implementace podnikla veškeré možné právní kroky vedoucí k nápravě. To by mělo lépe ochránit zájmy našich poskytovatelů služeb v případě, že by zejména sousední země Evropského společenství nedodržely transpoziční lhůtu.

Ve vlastním usnesení jsou obsaženy také drobné pozměňovací návrhy. Dovolte mi zároveň v tomto úvodním slově avizovat svoji přihlášku do podrobné rozpravy, v níž bych si dovolil načíst legislativně technické korektury, k nimž mě zmocnil hospodářský výbor coby zpravodaje.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Neb jsme rozhodli o sloučení rozpravy, tedy přerušuji projednávání sněmovního tisku 715 a otevřu sněmovní tisk 716, kterým je

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o volném pohybu služeb
/sněmovní tisk 716/ - druhé čtení

Zeptám se pana ministra Římana, jestli by formálně provedl krátké uvedení toho druhého tisku, a potom tedy přikročíme ke sloučené obecné rozpravě.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Ano, formálně otevírám i bod číslo 11, zákony související.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Návrh jsme v prvém čtení taktéž přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru vám byla rozdána jako sněmovní tisky 716/1 a 2, přičemž 716/2 je opět návrh doprovodného usnesení. Požádám pana zpravodaje, zdali si přeje vyjádřit k tomuto sněmovnímu tisku. Nikoliv.

 

Otevírám tedy sloučenou obecnou rozpravu k sněmovním tiskům 715 a 716.

 

Do této obecné rozpravy nemám žádnou přihlášku... Mám přihlášku pana kolegy Václava Mencla. Vážený pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolím si krátce okomentovat pozměňovací návrh, který jsem předložil k zákonu o volném pohybu služeb, tj. sněmovní tisk 715. Nechci zde číst, co je napsáno v důvodové zprávě, ale dovolil bych si říci důvod, který mě k tomu vede. Může se vám totiž zdát, že jde o nějaké pojmosloví, nicméně použití těch či oněch pojmů v § 3, tedy zařazení služeb do služeb obecného zájmu hospodářské povahy, bude mít dle mého názoru za následek limitování výše možné finanční podpory ze zdroje Evropské unie i ze zdrojů českých. Jde o to, zachovat stávající úroveň financování, odvádění a čištění odpadních vod a nakládání s komunálními odpady, a to z operačního programu Životní prostředí a českých doplňkových zdrojů. Jak je doloženo v důvodové zprávě, podle mého názoru je to možné. Jsem si vědom, že na tento problém mohou být i jiné názory, anebo jsou jiné názory, a jsem samozřejmě připraven před třetím čtením k nějakému intenzivnímu jednání, tak abychom neznemožnili možnost poskytování finančních zdrojů např. na výstavbu čistíren odpadních vod ve stávající výši.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Někdo další si přeje vystoupit ve sloučené obecné rozpravě k těmto dvěma tiskům? Není tomu tak. Končím tedy rozpravu obecnou.

 

Zahajuji rozpravu podrobnou nejprve ke sněmovnímu tisku 715.

 

Do této rozpravy mám tři přihlášky. Pana poslance Proska. Pane poslanče, podrobná rozprava ke sněmovnímu tisku 715.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo. Milé dámy, vážení pánové, omlouvám se, že jsem se zapovídal s panem ministrem v demisi.

Dovolte mi tedy načíst legislativně technické poznámky v dohodě s legislativně právním odborem. Zní takto:

Nad § 24 nadpis "Výstražný mechanismus" zrušit a vložit jej pod paragraf v tomtéž znění.

Dále nad § 25 nadpis "Výměna informací na vnitřním trhu Evropské unie" zrušit a vložit jej pod paragraf v tomtéž znění.***




Přihlásit/registrovat se do ISP