(16.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní se slova ujme poslední zatím přihlášená do této rozpravy, paní kolegyně Olga Zubová. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Zubová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, budu hovořit zejména k vám, kteří jste rozhodnuti podpořit předložený návrh na vydání ústavního zákona o zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny. Jistě jste zaznamenali, že právníkům se nelíbí, že chceme zasahovat do ústavy. Ústava předepisuje, jak se zákonným způsobem dopracovat k předčasným volbám. Nač tedy ohýbat ústavu příležitostně, když se to někomu právě hodí? Jestli jsou nedostatky v ústavě, pak se pokusme ji změnit a nedostatky odstranit. Najděme trvalé řešení a nedávejme veřejnosti signál, jak malou úctu máme k právu. Tímto návrhem dáváme najevo, že vlastně ústavu ani nepotřebujeme. Tím, že nedodržujeme sami zákon, vyvoláváme otázku, proč by měli zákon dodržovat občané.

O změně volebního zákona jsme si popovídali na stránkách tisku, ale odmítli jste ho prvně zařadit do projednávání. Podívejte se prosím na 12. hlasování 52. schůze 17. března. Podívejte se, jak jste kdo hlasoval, jakou vůli projednat změnu zákona o volbách jste projevili, když pan ministr Pospíšil navrhoval pevné zařazení bodu do programu schůze. Myslím si, že by bylo na místě nejprve změnit volební zákon než vymýšlet novou změnu ústavu a riskovat, že volby dopadnou stejně. Kde berete záruku, že volby nedopadnou obdobně jako ty v roce 2006? Za sebe sice mohu optimisticky věřit, že místo šesti poslanců za Stranu zelených bude ve Sněmovně šest poslanců za demokratickou stranu zelených, ale kdo dá garanci, že po předčasných volbách nebudeme ve stejné patové situaci 100 na 100? Vždyť si sáhněte do svědomí. Tím, že dneska zvednete ruku pro předčasné volby, neříkáte zároveň, že vy nebudete znovu kandidovat. Nebo ano? Jestliže poslanci hlasující dnes pro předčasné volby dávají zároveň slovo, že jejich jména na kandidátkách neuvidíme, pak tomu rozumím, to je jasný vzkaz veřejnosti. Promiňte, voliči, nás 200, které jste poslali do Sněmovny v roce 2006, se nedokázalo domluvit, neumíme vládnout, neumíme schvalovat zákony, nejde nám to, odcházíme, ať přijde jiných 200 poslanců. Pak budu také hlasovat pro takovou změnu. Ale vždyť je veřejným tajemstvím, že v některých politických stranách poslanci dokonce vyžadují garanci toho, že budou zase na volitelných místech kandidátek. Tak tomu už vůbec nerozumím.

Nerozumím také tomu, proč by vláda, která pravděpodobně dostane důvěru, nemohla vládnout do konce volebního období. Chcete tím na samém počátku jejího vzniku dehonestovat budoucí ministry, že jsou tu jen přes příští léto, někdo už dokonce vymyslel termín "překlenovací vláda". To jim naznačujeme, že to tu s nimi milostivě vydržíme do října, tak ať se moc nesnaží ve svých ministerstvech rozkoukávat, protože tu jsou jenom jako? Nevím, čím je horší premiér Fischer než premiér Topolánek. Já to dnes opravdu nevím, ale a priori se dozvídám, že se s ním zase až tak vážně nepočítá. A co když bude on i jeho vláda mnohem lepší a ukáže se, že vláda odborníků dokáže najít dobrá řešení pro dopady hospodářské krize? Taková vláda nestraníků se přece nemusí bát nepopulárních ekonomických opatření, protože nesbírá svými kroky politické body pro další volby. Není to tak, že taková vláda může vládnout mnohem odpovědněji než vláda politická?

Všechny strany se předhánějí, čí protikrizový balíček je lepší. Vedeme polemiky, jestli šrotovné ano, či ne. Ale nikde se neobjevují čísla, kolik stojí každé volby. Nemyslím, kolik stojí kampaně, tam dá každá strana své stranické peníze, ale myslím tím celou tu byrokracii kolem. Přípravu, logistiku, vlastní volby. Kolik lidí musí být zaplaceno, aby volby vůbec proběhly, a mohla bych pokračovat dál. Námitka, že volby by stejně byly o nějakých sedm měsíců později, je irelevantní. My totiž takovou jednorázovou změnou ústavy děláme precedentní rozhodnutí a říkáme lidem jedno: Vždycky když se nám nebude ve Sněmovně dařit, tak to nějak šikovně vyřešíme. Domluvíme se na předčasných volbách, milí občané, třeba pětkrát během volebního období. O nás se nebojte, my si s ústavou poradíme. Vy to sice zaplatíte, ale časem si zvyknete.

Někteří poslanci chodí dnes po chodbách a pláčou, že budou předčasné volby a oni je vůbec nechtějí, jenomže co se dá dělat, když musí hlasovat tak, jak to kluby vyžadují. Závazná klubová hlasování se tomu říká. Tak, milí kolegové, neplačte. Jestli volby opravdu nechcete, nehlasujte pro ně. Vždyť kromě závazku ke klubu máte ještě závazek svého poslaneckého slibu, že budete svůj mandát vykonávat v souladu se svým svědomím a ve prospěch občanů této země. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní poslankyně. Dalším vystoupivším v této debatě bude pan poslanec Zdeněk Jičínský, poté paní poslankyně Věra Jakubková. Vážený pane poslanče Jičínský, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, jenom stručně k tomu, co tu říkala paní poslankyně Zubová. Doporučil bych jí, aby se podívala na diskuse na přelomu roku 1997/1998, kdy se rozhodovalo o tom, zda bude utvořena Tošovského vláda a zda bude přijat zvláštní zákon o zkrácení volebního období. Problémy, které byly tehdy, se dnes opakují. Mně může být spolu s ní líto, že jsme se nedokázali poučit. Já lituji že ODS neměla potom chuť na onom ústavním zákoně resp. na jeho změně pokračovat a hlásit se k těm zásadám, které v něm byly obsaženy. Kdybychom měli ty zásady, které byly obsaženy, pokud jde o ustavení vlády, tak nikdy nemohly vzniknout ty dvě Topolánkovy vlády po těchto volbách a nebyla ona vládní krize.

Jestliže po volbách tady bude značná část těch poslanců, kteří tu jsou teď, to je možné a já bych to považoval za správné, protože podle ústavy politický systém je založen na fungování politických stran, ale jde o to, že Poslanecká sněmovna v této současné struktuře, kdy z obou stran několik poslanců změnilo své politické přesvědčení, jestli je to v souladu s jejich svědomím, jak paní poslankyně Zubová říká, tak tím se tento parlament stal nedůvěryhodný a ztratil legitimitu. Copak v této podobě může se tu utvořit vláda? Pan poslanec Paroubek už o tom hovořil, kdybychom zkoušeli ty tři pokusy, tak to bude přece trapné divadlo. Co by nám lidé řekli? To by opravdu měli důvod, aby nás odsud vyhnali.

Takže berme prostě určité věci vážně, když mluvíme o ústavě. Ústava je samozřejmě důležitá věc, ale pokud jsme se nedokázali koncepčně na určitých věcech shodnout, tak musíme udělat něco, co tato země potřebuje, a tato země potřebuje utvořit novou Poslaneckou sněmovnu, která bude mít politickou legitimitu, aby tu mohla vzniknout vláda, která bude mít důvěru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní požádám o vystoupení paní poslankyni Jakubkovou. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji vám, paní předsedající. Dámy a pánové, já jenom kratičce. Já nepodpořím návrh ústavního zákona na zkrácení pátého volebního období. Ne proto, že bych si nepřála předčasné volby, které považuji za jediné férové řešení nastalé situace. Já jsem připravena a nemám strach se vrátit domů. Chci však k volbám dojít jiným způsobem. Nepodpořím návrh, který obchází ústavu, který ukazuje, jakou úctu k právu mají samotní zákonodárci. Nepodpořím návrh, který umožňuje účelovou změnu pravidel. Nepodpořím tuto praxi, kdy účel světí prostředky, protože byla terčem kritiky po celou dobu mé přítomnosti ve Sněmovně. Mé kritiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP