(19.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Přečetl jsem si v novinách, a myslím, že to četly tisíce a možná miliony občanů České republiky, jak tato vláda zachraňuje desetitisíce pracovních míst. Když jsem si to sečetl, vyšlo mi téměř 300 tisíc pracovních míst, která už tato vláda zachránila svými opatřeními, takže už nemám obavu, protože v této zemi už nebude prakticky žádná nezaměstnanost. Ale nějak to není vidět. Padá tady jeden podnik za druhým jako zralé hrušky. Je potřeba řešit problémy a nehonit si tady politické triko. To jste řekl správně, ale je potřeba podle toho také postupovat.

Myslím si, že je možné hledat určitý průnik mezi návrhy, které předkládá vláda, a návrhy, které předkládá sociální demokracie, protože naše návrhy, byť jsou někdy zesměšňovány, že neodpovídají situaci, tak si myslím, že to tak úplně pravda není. Myslím, že pan ministr Nečas nebyl tím, kdo by to tady zesměšňoval - to jen aby to bylo jasné, protože on tady tak pobrukoval, že on to nebyl. On to nebyl, byli to jiní.

Chtěl bych tady říci k našim návrhům - jednak pokud jde o otázku podpor v nezaměstnanosti, pak je potřeba zdůraznit jednu zásadní věc, že se totiž jedná o opatření přechodná, což jsou prakticky všechny návrhy, které navrhujeme, do konce roku 2012, čili na řešení dopadů ekonomické krize na občany České republiky. Myslím, že to je zásadní informace. Chci také zdůraznit, že opatření, která se týkají podpory v nezaměstnanosti, mají jinou podmínku, než mají dnes. Dnes je podmínkou pro získání podpory v nezaměstnanosti odpracování minimálně dvanácti měsíců za poslední tři roky. My navrhujeme, aby opatření, o nichž hovoříme, se týkala lidí, kteří odpracovali za poslední tři roky 24 měsíců, čili směřujeme to k těm lidem, kteří dlouhodobě a poctivě pracují.

Navíc bych chtěl upozornit na to, že ještě v rámci diskuse, kterou jsme vedli se sociálními partnery, vyvstala otázka problému lidí v předdůchodovém věku. Tady ještě připravujeme návrh, který bereme naprosto vážně, a myslíme si, že má své opodstatnění, že lidé, kteří mají tři roky do dosažení důchodového věku a ztratí zaměstnání, celý život poctivě pracovali, odpracovali 35 let, což je dnes podmínka pro důchod, a pokud tito lidé nemohou získat zaměstnání, by měli nárok po dobu až tří let, tedy do získání nároku na důchod, mít podporu v nezaměstnanosti 80 %. Důvod je velmi jednoduchý. To jsou typičtí lidé, kteří patří do velmi rizikové skupiny a kteří zvláště v této době budou velmi těžko hledat zaměstnání. Pokud by tito lidé po pěti nebo šesti měsících zůstali bez podpory, tak by měli velký problém.

Zároveň je potřeba říci, že prostředky, které směřujeme do oblasti lidí ať už na podpory v nezaměstnanosti, ať už na podpory rodin s dětmi, ať už pro naše seniory - a tady chci zdůraznit, že jestliže hovoříme o mimořádném důchodu 2400 Kč pro starobní a invalidní důchodce a jestliže hovoříme o 1200 pro částečné invalidní důchodce, tak je to jen zlomek z té tisícikoruny, kterou ODS slíbila před volbami každému důchodci, a to bez rozdílu. Držme se skutečně při zemi i při předvolebních slibech. Já si myslím, že každý by měl slibovat jen to, co může splnit. On možná pan ministr Nečas nebo pan premiér často používají takovou ne zrovna upřímnou definici toho, že za to období už na důchodech přidali x stovek nebo x tisíc korun, ale zapomínají říci, že to byla pouze kompenzace propadu životní úrovně, čili povinná valorizace, která vyplývá ze zákona. Já myslím, že všichni důchodci očekávali, že tu tisícikorunu dostanou nad rámec toho, co vyplývá ze zákona. Tak to všichni pochopili, nikoliv tak, že se jim z toho bude pouze kompenzovat inflace, na což mají samozřejmě nárok a není třeba to slibovat ve volebních programech. Proto alespoň tato částečná kompenzace.

Pan ministr Říman, který teď není přítomen, tady hovořil o tom, jak spotřeba půjde do zahraničí. Já myslím, že pan Říman se vždycky oháněl tím, že chce pomoci malým a drobným podnikatelům a živnostníkům. Tyto prostředky, které dotečou až do poslední vesničky, lidé přece nepoužijí na to, že by si je dali do štrozoku, ale půjdou a koupí si za to zboží a služby. Možná že zachrání několik místních živnostníků, obchodníků apod. Myslím si, že to je naším zájmem.

Když jsem teď v pondělí byl na Zlínsku, tak jsem zaslechl od lidí: vy tam řešíte stále podpory rodiny apod. a nezabýváte se dalšími věcmi. Já myslím, že tady je potřeba zdůraznit také jednu věc, že to není jen otázka legislativních úprav, ale vláda má spoustu exekutivních možností, kterými může ovlivňovat zaměstnanost. Tady jsem přesvědčen, že se nehovoří například o možnosti - a když hovoříme o rozpočtech a o financích - směřovat do regionu podporu malých investic, které například výhledově bude nutné financovat z hlediska dalších pěti šesti sedmi let. Možná tyto drobné investice by bylo dobré soustředit do letošního a příštího roku, a tím zaměstnat místní firmy, místní lidi, kteří by mohli zajistit různé opravy obecních úřadů, škol, školek, zdravotnických zařízení. Výstavba sociálního bydlení pro města a obce, vytvoření infrastruktury, domy pro seniory a mnohé další. Možná by stálo za to investovat do některých ekologických záležitostí, výsadba lesů, případně některých lesoparků, úprava dalších věcí. To jsou peníze, které nikam neodtečou do kapitálových nebo daňových rájů. Jsou to prostředky, které zaměstnají lidi v místě, umožní přežít mnoha malým firmám, které budou schopny přečkat dobu krize. Jsou to veřejné prostředky. Je to lepší, než tyto prostředky benevolentně například pustit širokým snížením daní, což už bohužel v mnoha věcech proběhlo, případně dalším snižováním pojištění, protože v mnoha případech to pomůže těm, kteří to ani nepotřebují, ale zvláště malé a střední firmy budou mít problémy. To je jedna z věcí.

Pokud jde o programy zaměstnanosti, tak je škoda, že už téměř rok se prakticky nečerpá z evropských peněz na politiku zaměstnanosti, na programy, se kterými se počítalo, že budou financovány přes úřady práce, a programy, které by mohly zajistit i vzdělávání ve firmách, že by lidé nemuseli odcházet z firmy, ale mohli by být rekvalifikováni, vzděláváni po dobu několika měsíců. Těm firmám by to jednak pomohlo udržet si odborníky, jednak by to umožnilo přečkat toto složité období. Základní problém ale je, že prostředky se dosud nečerpají. Dokonce je tady ještě snad údajně stanovisko ÚHOSu o tom, že by na tyto programy měly být vypisovány veřejné zakázky, což samozřejmě bude ve své podstatě znamenat, že se nebudou možná čerpat vůbec v letošním roce. A to si myslím, že je potřeba, aby bylo zváženo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP