(18.50 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Chci říci úplně na závěr, že je zcela evidentní, že to, jak dlouhá, jak hluboká bude tato ekonomická krize, světová ekonomická krize, záleží na tom, stejně jako vždycky, kdy se vzpamatuje americká ekonomika, a nově proti minulým krizím, jaký dopad to bude mít na Čínu. Dnes ta situace je taková, že Amerika kalkuluje samozřejmě s inflačním vývojem a celou tu americkou krizi zaplatí zbývající svět, speciálně Číňané, kteří dnes daleko více spoří a daleko méně utrácejí, na rozdíl od Američanů, kteří daleko více utrácejí a daleko méně spoří. Svět po této ekonomické krizi, myslím tím finanční svět, bude jiný a bude muset být jiný, protože nikdo nemá zájem na tom, aby platil dopady této ekonomické krize, když ji nezpůsobil.

Chci tím říci velmi krátce, že to, co tady řešíme, jsou marginální věci, které neovlivní celou tuto záležitost. Dokonce bych řekl, že některé z nich jsou škodlivé a ty lidi, kterými se tak často zaklínáme, jednoznačně poškodí.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu premiérovi. Nyní se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegové, kolegyně, já bych vzhledem k času chtěl navrhnout, abychom dnes mohli jednat i po 19. hodině a doprojednali dnes program této schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu rozhodneme bezprostředně, ale malý interval si ponecháme na to, aby mohli všichni dorazit do jednacího sálu a tohoto hlasování se zúčastnit. Pro všechny příchozí opakuji, že je zde návrh na to, abychom dnes jednali i po 19. hodině a dokončili tak program této schůze.

Pane předsedo Sobotko, prosím ještě pro korektnost, znamená to jednat i hlasovat po 19. hodině? (Jmenovaný souhlasí.)

Žádáte o odhlášení, prosím tedy o vaše nové přihlášení.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 13. Táži se, kdo souhlasí s tím, abychom dnes jednali a hlasovali po 19. hodině až do skončení programu schůze, který je schválen. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 13, přítomno 157, pro 88, proti 34. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v rozpravě. Zopakuji pro Sněmovnu, že je do ní přihlášeno zatím pět našich kolegů. První, kdo bude mluvit nyní, je pan poslanec Jiří Paroubek. Po něm jej přihlášen pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já jsem se původně chtěl soustředit vysloveně jenom na otázku šrotovného, ale přece jenom mně to nedá, abych se nevyslovil také k některým dalším záležitostem, které tady byly komentovány v diskusi panem poslancem Doktorem, který - prostřednictvím předsedající - hovořil o daňové progresi a hovořil o tom, jako kdyby to bylo něco z pralesa. Jako kdyby to bylo něco, co je v rozporu s vyspělou kulturou. Ale tak tomu přece není. Všechny opravdu vyspělé, hospodářsky vyspělé země, a já se nechám poučit, která země to není, mají daňovou progresi. Takže nikoho by nemělo překvapit, že takovéto opatření se objevuje i v tomto balíčku. Ty země, které nám bývaly donedávna dávány za vzor, zejména země pobaltské s jejich rovnou daní, víme, jak dopadají.

Myslím, že mě překvapily některé formulace, jako "poplatníci se seberou a daně platit nebudou". Pokud by toto platilo v Německu, ve Francii nebo ve Velké Británii, tak kdo by tam platil ty progresivní daně? Zejména v situacích, kdy, doufám, se přiblížila doba, a já myslím, že je to v agendě nejbližší G20, kdy nejsilnější ekonomiky světa a nejsilnější hospodářská seskupení světa, jako je Evropská unie, budou také vážně hovořit o tom, jak skoncovat s daňovými ráji.

Myslím, že pokud jde o DPH a o postoj pana poslance Doktora - prostřednictvím předsedající - já jsem nevěděl, jestli se mám bavit, nebo mám plakat, když tady hovořil o tom, že snížení DPH povede k přejídání našich obyvatel. Pane kolego, já jsem v poslední době neviděl mnoho tučně vykrmených důchodců nebo tučně vykrmených nezaměstnaných. Možná že vy takové znáte, že je dokonce máte v řadách ODS. Já věřím, že mi je přivedete ukázat, nebo přinesete dokonce, protože jsou tak tučně vykrmení, že se ani na vlastních nohou neunesou. Myslím, že je to skeč, která se vám zkrátka povedla. (Smích.)

Ten svět je jiný, vážený pane poslanče, než vy si myslíte. Důchodců, kteří mají problémy, je tady velmi mnoho, a taková podpora v nezaměstnanosti - jestlipak víte, kolik v průměru je? Za minulý měsíc to bylo 5100 Kč na osobu. No, já myslím, že z toho se moc přejídat nedá. Ale možná že máte jinou zkušenost.

Víte, mně se líbí, jak představitelé Občanské demokratické strany a vlády, její vlády, teď už v demisi, hovoří často o tom, jak ta finanční krize - jak se nám ji podařilo, nebo této geniální vládě, teď už na odchodu, se podařilo s tou finanční krizí u nás zúčtovat. Ale to přece nebylo výsledkem geniální politiky této vlády. To bylo výsledkem postupu první vlády sociální demokracie díky legislativě, která tehdy byla přijata lidmi, nebo navržena lidmi, jako jsou Mládek, Mertlík, Havel. Ta legislativa samozřejmě dnes potřebuje ještě doplnit. Ale pokud by takovouto legislativu měly Spojené státy americké, tak se domnívám, že by nemusely mít takovéto problémy. Takže díky tomu, že na přelomu tohoto a minulého tisíciletí byly vyčištěny české banky - také jich hodně popadalo v důsledku politiky vlád ODS, myslím, že jich bylo asi 15 nebo 16, některé se vyčistily takříkajíc samy - díky tomu, že se ty banky vyčistily, tak tento problém nemáme. Ale tento problém, jen tak mimochodem, stál tento stát možná 300, nebo spíše 400 miliard Kč.

Východní sentiment. Já jsem dneska poslouchal jeden hloupý komentář jednoho bývalého člena sociální demokracie, abych nejmenoval Ivana Fišeru, v Radiožurnálu, kde předhazuje s jistou nenávistí, že sociální demokracie opravdu - ale opravdu, je to hrozné, že těch 56 procent lidí je spokojeno s pádem této vlády, a že tedy je to nějaké spiknutí nějakých východních mocností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP