(17.30 hodin)
(pokračuje Šojdrová)

Poslouchala jsem také pozorně úvodní projev pana předsedy Paroubka. Musím říci, že v něm nebylo nic nového a objevného, kvůli čemu by právě dnes měla padnout tato vláda. Opozice má samozřejmě právo, a dokonce povinnost navrhnout vyslovení nedůvěry vládě, která by se chystala učinit něco, co je nezvratné, něco, na co by vláda neměla právo, anebo něco, co by bylo pro občany nevýhodné. Dovedu si představit například, kdyby vláda chtěla privatizovat zdravotní pojišťovny. Ale vláda nebude privatizovat zdravotní pojišťovny. KDU-ČSL zásadně tento krok odmítla. Upozorňuji na to zejména kolegu Škromacha, který dnes v televizním vysílání varoval před vládou, která chce privatizovat zdravotní pojišťovny. Nebude privatizovat zdravotní pojišťovny. Nebo kdyby chtěla vláda privatizovat fakultní nemocnice. Nebo kdyby chtěla odvádět peníze z penzijního pojištění do privátních fondů. Nebo pokud by mělo docházet k fúzím zdravotních pojišťoven, které by umožnily monopolní postavení a jeho zneužívání některé z nich. KDU-ČSL s těmito kroky nesouhlasí a vláda je nebude realizovat. Nebo pokud by vláda chtěla privatizovat státní podniky nevýhodně pro Českou republiku. Věřím, že ani tento krok zde nehrozí.

Při této příležitosti bych chtěla zdůraznit, že velká část členů KDU-ČSL a také poslanců si myslí, že privatizace Letiště Praha není dobrý nápad v dnešní době a v daném rozsahu, a bude proto žádat svou ministryni a ministry, aby tento projekt privatizace nebyl realizován.

Od počátku má tato vláda jistý hendikep v tom, že nemá většinu svých koaličních poslanců. Důvěru získala s pomocí poslanců zvolených za sociální demokracii. Chápu, že se to sociální demokracii nelíbí, a ujišťuji ji, že se to nelíbí ani mně. Ale dokázala jsem to přijmout jako fakt. Jako fakt, který nemusí mít jen stinnou stránku, a to tehdy, pokud vláda využije svůj mandát pozitivně, pro kroky, které budou dobré pro Českou republiku. Nezkoumám všechny důvody kolegů, kteří v různých chvílích a z různých důvodů se rozhodnou podpořit - nebo také nepodpořit - tuto vládu. Když dovolíte, prostě respektuji jejich mandát a jejich rozhodnutí tehdy, když se mi hodí, anebo také tehdy, když se mi nehodí. Jsem osobně přesvědčena, že jsou to také politické strany, které své poslance do politiky kandidují a pak nesou značnou míru zodpovědnosti za jejich jednání, za to, jaký prostor dají jejich projevům, jak s nimi komunikují, anebo také nekomunikují.

Pokud opozice chce využít momentální situace různě nakloněných poslanců, pak je třeba to také jasně říci - teď se nám to právě hodí a důvody si najdeme.

Jaká je vlastně tato vláda? Před dvěma roky jsem dala důvěru vládě Mirka Topolánka. Od té chvíle jsem v pohotovosti, protože cítím zodpovědnost za tuto vládu, za to, co tato vláda dělá, anebo také nedělá. Zdaleka ne se vším, co tato vláda činí, souhlasím. Nemusím připomínat své aktivity ve věci ministerstva školství nebo zdravotnictví. Ale tato vláda také doznala významných personálních změn. Vládu opustil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Považuji to za gesto, které není v České republice běžné. Znamenalo to určité východisko ve složité koaliční situaci a já si za toto rozhodnutí Jiřího Čunka vážím. Ve vládě jsou nové osobnosti a s nimi přicházejí nová očekávání a je na nich, aby je naplnily.

Za stejně významný, jako je práce vlády, považuji časový kontext, ve kterém se dnes o nedůvěře vlády jedná. Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie jsme si nevymysleli a nenaplánovali sami, stejně tak jako světovou ekonomickou krizi jsme si nenaplánovali sami. V tomto kontextu sociální demokracie považuje za vhodné vyslovit vládě nedůvěru? Nepovažuji to za zodpovědné. Předsednictví je pro vládu velmi náročné a bylo by i bez naftové krize, bez krize na Blízkém východě, bez ekonomické krize.

Vláda přes všechny tyto komplikace předsednictví zvládá, domnívám se, standardně, až na výjimky ve směru minusu nebo i plusu. Myslím, že Entropou jsme to nikomu moc neosladili, ale zato jsme se některým vryli hluboko do paměti. Kdybych byla ministrem Vondrou, občanům bych se za tento počin omluvila.

Na druhou stranu rozšíření nižší sazby DPH pro významné oblasti je plusovým bodem našeho předsednictví a může pomoci právě v dnešní ekonomické krizi.

Vláda k vývoji ekonomické krize a k bouřlivým reakcím na něj zpočátku zaujímala zdrženlivý postoj. Z dnešního hlediska to může být vnímáno negativně, kritizováno. Ale netroufám si být ostrým kritikem, protože jedině budoucnost potvrdí, co bylo a nebylo správné. (Neustálý hluk v sále.)

Co považuji za skutečný nedostatek v řešení protikrizových opatření, to je absence spolupráce a dohody na základních parametrech s opozicí. Myslím, že vláda k tomu měla dobrou příležitost ve chvíli, kdy byla sestavována Národní ekonomická rada. Tato stejná výhrada a zklamání platí pro spolupráci na předsednictví. Radě EU nepředsedá vládní koalice, ale celá reprezentace České republiky. Alespoň já to tak chápu. Myslím, že vláda by měla umět najít způsob, jak také opozici umožnit její účast na předsednictví. Nezbývá mi říci, než škoda, že to neumíme. (Neustálý hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní kolegyně. Prosím opravdu všechny, aby věnovali pozornost tomu, kdo právě mluví.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Právě proto, že vláda má tak křehkou, nejistou většinu, měla by umět v této kritické době nabídnout opozici víc než jen její kontrolní roli v Parlamentu. V kritických okamžicích by měly jít úzké stranické zájmy stranou a měla by zvítězit ochota k řešením, která budou mít dlouhodobější perspektivu. Nevím, zda by to opozice přijala a jak by reagovala, ale vím, že by to byl přínos pro Českou republiku.

Říká se, že každý národ má vládu, kterou si zaslouží. Pak má také Parlament, který si zaslouží. Tato země si zaslouží zodpovědnou Poslaneckou sněmovnu. Zodpovědnost není pro mě zástěrkou, jak se zde zmínil pan předseda Paroubek. Zodpovědnost je pro mě úkol pracovat pro ty, kteří mě zvolili, kteří očekávají, že v době předsednictví a ekonomické krize zde bude zodpovědná vláda.

Premiér, který ve vážné chvíli krize nabídne ruku ke spolupráci opozici, je pro mne zodpovědný premiér a má moji důvěru. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Michaele Šojdrové. Nyní se hlásí - faktická poznámka - ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, já se velmi omlouvám Poslanecké sněmovně, že ji zdržím čtyřmi větami vnitrostranické komunikace. Vzhledem k velmi autoritativnímu prohlášení paní kolegyně Šojdrové mi přijde fér, abych vás s tím seznámil. Já jsem byl vedením své strany požádán, abych připravil odborný seminář na téma privatizace letiště. S tím, že po tomto odborném semináři a po projednání všech argumentů zaujme má strana politické stanovisko k privatizaci. Vzhledem k tomu, jak tady zaznělo ono autoritativní prohlášení, chápu, že ten seminář by byl pouze křovím pro předem připravené rozhodnutí, takže já nic takového neudělám. Rozumím, že má strana přijala rozhodnutí, které pokládám za nešťastné, ale v pokoře ho respektuji. Děkuji. (Smích z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka ministra financí. Nyní řádná přihláška paní poslankyně Věry Jakubkové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP