Začátek schůze Poslanecké sněmovny
24. března 2009 ve 14.02 hodin
Přítomno: 197 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, já bych vás poprosil, abyste se posadili, ztišili se, abych mohl zahájit 53. schůzi Poslanecké sněmovny.

(Po chvilce:) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě jednou vás poprosím o ztišení a za chvíli zahájím 53. schůzi.

(Opět po chvilce:) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 53. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůzi jsem svolal podle § 84 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Pozvánka vám byla rozeslána prostřednictvím poslaneckých klubů v úterý 17. března t. r.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a popřípadě mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili pan poslanec Vanoušek - náhradní karta číslo 6, pan poslanec Babor - náhradní karta číslo 2, pan poslanec Paroubek - náhradní karta číslo 7, pan poslanec Rafaj - náhradní karta číslo 8.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Kateřinu Konečnou a poslance Františka Laudáta. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 171 poslankyň a poslanců pro návrh 158, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 53. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Kateřinu Konečnou a poslance Františka Laudáta.

 

Ještě jedno technické sdělení. Pan ministr a poslanec Pospíšil má náhradní kartu číslo 15.

O slovo se přihlásil pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, paní a pánové. Dovolte, abych vás, pane předsedo Poslanecké sněmovny, požádal, jestli byste nevyhlásil dnes 24. března minutu ticha za oběti před deseti lety zahájeného bombardování Jugoslávie. Těch 2500 mrtvých a z toho 500 civilistů si jistě minutu ticha a naší úcty zaslouží. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Já si myslím, že ten váš návrh... Teď jste mě dostal do dosti složité situace, protože tenhle návrh já si myslím, že by mohl každý poslanec tuto minutu ticha sám u sebe jaksi realizovat.

(Poslanci povstávají.)

Mezitím pan premiér Topolánek má náhradní kartu číslo 16 a pan poslanec Tluchoř náhradní karta číslo - pane poslanče, kolik jste ukazoval to číslo karty, pane poslanče Tluchoři? - pan poslanec neslyší - takže náhradní karta číslo 3, pan ministr Langer má náhradní kartu číslo 18.

(Končí minuta ticha, poslanci usedají.) Děkuji.

Sděluji, že do zahájení požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Hink a pan poslanec Kvapil. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Alexandr Vondra a paní ministryně Filipiová.

V souladu s článkem 72 - byl jsem upozorněn panem místopředsedou Kasalem, že paní ministryně Filipiová zde je, ale mně dorazila omluvenka, kterou mám tady, teď mi ji přinesli, takže já se řídím tím, co mám v podkladech. Takže paní ministryně Filipiová je přítomna, není omluvena.

V souladu s článkem 72 ústavy - takže mohu pokračovat? Mohu. V souladu s článkem 72 odst. 2 Ústavy České republiky můžeme nyní přistoupit k projednávání jediného bodu pořadu 53. schůze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP