(12.40 hodin)

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní bychom měli přistoupit k hlasování en bloc a zvolit Pavla Němce do ústavněprávního výboru a mandátového a imunitního výboru, paní Zuzanu Domesovou do petičního výboru, Ludmilu Navrátilovou do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, Jiřího Petrů do zemědělského výboru, Jindřicha Valoucha do výboru pro obranu, Cyrila Zapletala do organizačního výboru a Miloslava Vlčka do stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 270. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 161 poslanců, pro 137, proti jeden, návrh byl přijat.

 

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu a můžeme přistoupit k projednávání bodu

108.
Návrh na volbu člena Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

Opět předávám slovo panu poslanci Petru Tluchořovi.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Dne 21. ledna tohoto roku rezignoval na členství v Dozorčí radě Pozemkového fondu České republiky pan Josef Smýkal. K dnešnímu dni je toto místo stále neobsazeno. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise návrh pouze od poslaneckého klubu ČSSD, a to na pana poslance Václava Grünera. Návrh byl postoupen poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou. Nově zvolenému členu započne pětileté volební období dnem volby.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženému kandidátovi a ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní prosím, abyste dal hlasovat, pokud není jiný návrh, o tajné volbě.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: V rozpravě jiný návrh nezazněl, takže nyní Poslanecká sněmovna rozhodne v hlasování pořadové číslo 271, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s volbou tajnou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování skončilo, 161 hlasovalo, 136 pro, dva proti, návrh byl přijat.

 

Přerušujeme projednávání tohoto bodu a budeme se věnovat bodu 109, souhlasíte-li pane předsedo.

109.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky
pro podporu a rozvoj české kinematografie

Pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, je to tak, pane místopředsedo. K dnešnímu dni je v této 13členné radě neobsazeno 9 míst a členu panu Miroslavu Zelinskému skončí volební období ke dni 30. 4. 2009. Dne 6. března 2009 předložil ministr kultury těchto 16 kandidátů na volbu 10 členů Rady Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie: Daniela Fischerová, Tomáš Glanc, Josef Hanuš, Jessica Horváthová, Karel Jaroš, Ludvík Klega, Jan Mattlach, Kateřina Ondřejková, Helena Slavíková, Vladimír Soják, Jan Svačina, Petr Šafařík, Přemysl Šoba, Milan Vahala, Zdeněk Zelenka a Miroslav Zelinský. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Devíti zvoleným započne jejich tříleté volební období dnem volby a jednomu členu, který obdrží nejnižší počet hlasů při dodržení nadpoloviční většiny získaných hlasů, započne tříleté volební období dnem 1. 5. 2009.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům na volbu za členy Rady Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie i ke způsobu této volby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji, stane se. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní prosím, abychom hlasovali o způsobu volby, tedy o tajné volbě.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 272. Kdo souhlasí s tajnou volbou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 160 poslanců, pro 142, nikdo proti. Návrh na tajnou volbu byl přijat a já přerušuji projednávání bodu 109.

 

Zahajuji projednávání bodu

110.
Návrh na volbu členů Rady České tiskové kanceláře

Opět prosím pana poslance Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dne 28. května 2008 skončilo volební období členům Rady České tiskové kanceláře Martině Mohylové a Václavu Vrabcovi. Do tohoto dne jsou v této radě dvě místa neobsazená. Dne 6. dubna 2009 skončí volební období dalším dvěma členům této rady, a to Slavěně Broulíkové a Pavlu Horákovi. V prodloužené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Jan Bohdal, Jiří Borik, Vladimír Cisár, Marie Rusová, Ondřej Šefčík a Tomáš Vrba. Tyto byly postoupeny poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Dvěma zvoleným s nejvyšším počtem hlasů započne jejich pětileté volební období dnem volby a dvěma členům, kteří obdrží nižší počet hlasů při dosažení nadpoloviční většiny získaných hlasů, započne pětileté volební období dnem 7. dubna 2009.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům na volbu za členy Rady České tiskové kanceláře i ke způsobu této volby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane předsedo. Vzhledem k tomu, že rozprava už probíhala, tak budeme pokračovat v rozpravě, která už byla přerušena. Ptám se, zdali se někdo do této rozpravy hlásí. Pokud ne, tak rozpravu končím a prosím, abyste se opět ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, nyní bychom tedy hlasovali o tajnosti této volby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže dámy a pánové, kdo souhlasí s návrhem, aby se volba uskutečnila tajným hlasováním, ať to dá najevo v hlasování 273 tak, že zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 160 hlasujících bylo 135 pro a jeden proti, takže návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání tohoto bodu a budeme se věnovat bodu

111.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Opět prosím pana předsedu volební komise Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji pěkně, pane místopředsedo. Jedná se o poslední volební bod. K dnešnímu dni jsou v této radě neobsazena dvě místa. Na základě výzvy předsedy Poslanecké sněmovny obdržela volební komise od subjektů oprávněných podle zákona tyto návrhy: Milan Čížek, Lukáš Valeš, Jan Ámos Víšek. Návrhy byly postoupeny všem poslaneckým klubům.

Připomínám, že toto hlasování je atypické, nejedná se o volbu, neboť Poslanecká sněmovna hlasuje o navržených kandidátech a na základě výsledků hlasování a po přijetí usnesení Poslanecké sněmovny zašle předseda Poslanecké sněmovny jmenovací dopis novým členům Kontrolní rady Grantové agentury, kterým započne jejich čtyřleté funkční období dnem přijetí usnesení Poslanecké sněmovny o jejich jmenování.

Volební komise navrhuje tajné hlasování.

Dále připomínám, protože se jedná o návrh a následně jmenování, hlasování v tomto případě se neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že v nastávajícím hlasování kandidát neobdrží dostatečný počet hlasů, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Otevírám, dámy a pánové, rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

 

Nemýlím-li se, tak přistoupíme k hlasování o způsobu volby. Tedy kdo z vás, dámy a pánové, souhlasí s tajnou volbou, tak jak bylo navrženo, ať to dá najevo v hlasování 274 tím, že stiskne tlačítko ano a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 160 poslanců, pro bylo 135, proti jeden. I tento návrh byl přijat.

 

Pane předsedo, prosím o další instrukce pro poslance.***




Přihlásit/registrovat se do ISP