(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Další, kdo vystoupí v rozpravě podrobné, je předkladatel pan poslanec Carbol. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl pouze jako předkladatel podat návrh na zkrácení lhůty na 48 hodin před třetím čtením, tak abychom tento návrh mohli projednat příští týden ve středu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Další přihlášku do podrobné rozpravy nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

 

Budeme se zabývat návrhem pana poslance Carbola na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 191 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 138, proti 1. S tímto návrhem byl vysloven souhlas. Končím druhé čtení sněmovního tisku 728.

 

Než přistoupíme k bloku třetích čtení, dovolím si zopakovat pořadí těchto třetích čtení, aby event. kluby mohly zajistit zpravodaje k těmto bodům. Budeme tedy z bloku třetích čtení projednávat body 87, 88, 90, 91 a 97. Pak máme pevně zařazený bod 13.

 

Dovolte mi tedy, abych zahájila projednávání bodu

87.
Vládní návrh zákona o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 548/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman a zpravodaj hospodářského výboru pan Václav Snopek. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 548/2.

Otevírám obecnou rozpravu. Táži se pana ministra a pana zpravodaje, zdali si přejí vystoupit ve třetím čtení. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, paní předsedající. Já bych jen stručně řekl, že s pozměňovacími návrhy, které schválil hospodářský výbor, předkladatel souhlasí. K několika ostatním pozměňovacím návrhům, které byly načteny, se vyjádřím v průběhu jednotlivých hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Poprosím pana zpravodaje, aby nám asi bezpochyby již rovnou oznámil postup při hlasování, přednášel poté jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně jako pan ministr. Vážený pane zpravodaji, máte prostor.

 

Poslanec Václav Snopek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, pozměňovací návrhy, které byly projednány ve druhém čtení, jste obdrželi jako sněmovní tisk 548/2 a já si dovolím vám předložit, než bude hlasovací procedura, ještě stanovisko k některým pozměňovacím návrhům.

Ve druhém čtení uplatnili pozměňovací návrhy pánové poslanci Ambrozek a Petr. S přednesenými návrhy pana poslance Ambrozka uvedenými pod body B1 až B3 nemohu souhlasit, a to z následujících důvodů.

Bod B1 - návrh na úpravu definice prostřednictvím věci movité je v rozporu s legislativou EU a dosud platná i nově přijatá směrnice o odpadech používá pojem látka nebo předmět a vládní návrh je ve shodě s oběma.

K bodu B2. Vzhledem ke specifickému postavení zákona o těžebním odpadu ve vztahu k obecnému zákonu o odpadech je třeba ponechat odkaz na přílohu č. 1, která specifikuje těžební odpady.

K bodu B3. Tady konstatuji, že Ministerstvo životního prostřední není orgánem, do jehož kompetence spadá těžba rašeliny, a přijetí takovéhoto pozměňovacího návrhu by znamenalo zasahování do kompetence Ministerstva zemědělství. V návrhu pana kolegy Ambrozka jsou předloženy dvě varianty - A a B, což jsou body 4 až 8, a tam lze akceptovat pouze variantu A - z výše uvedených důvodů.

Pozměňovací návrhy přednesené panem poslancem Petrem jsou akceptovatelné. A nyní k proceduře hlasování...

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se omlouvám, vážený pane zpravodaji. Ještě formálně ukončím po tomto vašem vystoupení rozpravu, do které se již nikdo nehlásí. A nyní tedy přistoupíme k návrhu procedury. Děkuji vám za pochopení.

 

Poslanec Václav Snopek: Děkuji. K proceduře hlasování. Doporučuji hlasování ve čtyřech krocích. První hlasování: usnesení hospodářského výboru jako celek, druhý krok: hlasování o návrzích pana poslance Ambrozka, byl by to bod B1 až B3 a případně tedy varianta A, třetí krok: hlasování o návrzích pana poslance Petra jako celku a nakonec čtvrtý krok: schválení zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Tato procedura je logická. Má prosím proti ní někdo nějaké námitky? Není tomu tak. Myslím, že ji ani nemusíme schvalovat vzhledem k její jednoduchosti. Přistoupíme tedy k jednotlivým hlasováním. Před každým hlasováním nám pan ministr i pan zpravodaj sdělí své stanovisko.

Vážený pane zpravodaji, buďte naším průvodcem a oznamte nám, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Václav Snopek: V prvním hlasování bude hlasovat o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení hospodářského výboru č. 217 z 35. schůze, konané 25. listopadu, sněmovní tisk 548. Jsou to body 1 až 22.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, tedy usnesení hospodářského výboru budeme hlasovat jako celek. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem... Omlouvám se, prohlašuji toto hlasování za zmatečné, protože jsem se zapomněla dotázat na stanoviska. Vážený pane ministře, vaše stanovisko? (Souhlas.) Pane zpravodaji? (Souhlas.) Ještě jednou se omlouvám.

 

A nyní tedy zahajuji hlasování s pořadovým číslem 193. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Z přítomných 168 poslankyň a poslanců pro návrh 152, proti 1. S tímto pozměňovacím návrhem byl vysloven souhlas. Další návrh prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Snopek: Dále budeme hlasovat podle pozměňovacích návrhů pod bodem B pana poslance Ambrozka - bod B1 až B3.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: B1 až B3. Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.) Pana zpravodaje? (Nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 194. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 169 poslankyň a poslanců pro návrh 5, proti 142. Tento návrh nebyl schválen. Další návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Snopek: Dále budeme hlasovat o variantě A, která je hlasovatelná, a to jsou body 4 až 8.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vaše stanovisko, pane ministře? (Neutrální, spíše záporné.) Pane zpravodaji? (Záporné.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 195. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 168 poslankyň a poslanců pro návrh 8, proti 131. Návrh nebyl schválen. Další prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP