(10.00 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Tuto zprávu nám Česká národní banka předložila v souladu se zákonem č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů. Zprávu projednal rozpočtový výbor na své 26. schůzi a dne 14. května 2008 přijal usnesení číslo 463, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 468/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Michal Doktor. Vážený pane poslanče, máte slovo. Bod 116, ano.

 

Poslanec Michal Doktor: Pak na displeji je zjevný nesoulad. To je důvod, proč jsem se zastavil.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Někdo zaspal, pane poslanče, děkuji vám za to upozornění. Já sama jsem si toho nevšimla. Již je to napraveno. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: Protože právě projednáváme Roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2007, rád bych kolegyně a kolegy ujistil, že úkolem Poslanecké sněmovny ani rozpočtového výboru jako garančního výboru pro projednání této věci nebylo zabývat se roční účetní závěrkou. Tato tedy nebyla ani přílohou dokumentů doručených k projednávání Poslanecké sněmovně ani na půdu rozpočtového výboru. Jako základ stanoviska pro návrh usnesení rozpočtového výboru myslím zřetelně může posloužit výrok auditora. Dovolte, abych z jeho závěrečné části tedy citoval:

Podle našeho závěru účetní závěrka ve všech významných souvislostech věrně a poctivě zobrazuje aktiva a pasiva a finanční situaci České národní banky v prosinci 2007 a výsledky jejího hospodaření za období od ledna 2007 do 31. prosince 2007 v souladu s účetními předpisy, platnými v České republice.

I přes tento úvod, který jsem použil ke své zpravodajské zprávě chci konstatovat, chci vás ujistit, že zpráva o výsledku hospodaření i přesto obsahuje řadu příloh, které myslím poskytují poslancům a poslankyním dostatečně detailní pohled do toků, resp. vybilancovaných zůstatků aktiv a pasiv České národní banky k tomu zvolenému datu. Rozpočtový výbor neshledal žádné zásadní připomínky ani důvody pro to, aby nedoporučil Sněmovně jiné usnesení, než které vám přečtu.

"Poslanecká sněmovna podle § 47 odst. 4 zákona číslo 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, bere na vědomí Roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2007."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do této rozpravy se taktéž nikdo nehlásí, končím i podrobnou rozpravu.

Můžeme přikročit k hlasování o návrhu usnesení, tak jak nám jej přednesl zpravodaj rozpočtového výboru. Tedy: Poslanecká sněmovna dle příslušného paragrafu zákona o České národní bance bere na vědomí Roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2007".

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 188. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 160 poslankyň a poslanců pro návrh 107, proti 1. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Postoupíme k bodu 117, kterým je

117.
Zpráva o finanční stabilitě 2007
/sněmovní tisk 537/

Tuto zprávu nám Česká národní banka předložila v souladu se zákonem č 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů. Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 537/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Michal Doktor. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Kolegyně a kolegové, sdělím vám k této věci krátkou informaci, v níž bych rád konstatoval, že zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2007, sněmovní tisk 545, projednal rozpočtový výbor na své 29. schůzi dne 10. září 2008. Podle názoru zpravodaje, ale i všech členů rozpočtového výboru, neb usnesení bylo přijato jednomyslně, obsahuje tato zpráva všechny události trhu ve všech segmentech, ve kterých je dohled vykonáván. Součástí zprávy je i vyjádření výboru pro finanční trh, který byl zřízen právě novelou zákona a sjednocením dohledu nad finančními trhy. Víte nepochybně, že Sněmovna hraje při obsazování tohoto výboru velmi důležitou roli. Proto zmiňuji jeho stanovisko ve svém zpravodajském vystoupení.

Po jednání rozpočtový výbor doporučil Poslanecké sněmovně ve svém usnesení č. 509, které vám bylo písemně rozdáno, přijmout toto usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2007 na vědomí."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Do této rozpravy nemáme žádnou přihlášku, všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které se taktéž nikdo nehlásí, končím i rozpravu podrobnou.

Přikročíme k návrhu usnesení, tak jak nám jej přednesl pan zpravodaj. Tedy: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere zprávu České národní banky o finanční stabilitě za rok 2007 na vědomí."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 189. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti?

Děkuji vám. Z přítomných 161 poslankyň a poslanců pro návrh 113, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Přistoupíme k projednávání bodu 118. Je jím

118.
Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2007
/sněmovní tisk 545/

Tuto zprávu nám Česká národní banka předložila v souladu se zákonem č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů. Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako usnesení 545/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Michal Doktor. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Já, paní předsedající, nevím, jak se vypořádat s tím, že v minulém hlasování jsem vám zcela nepochybně navrhl usnesení, které odpovídá zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem. Už při projednávání minulého bodu byl opět nesoulad toho projednávaného bodu a uvedeného na tabuli a tímto se dostáváme do toho zpoždění o jeden bod i v této chvíli. Myslím, že je to -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se domnívám, že to, co zaznívá zde v tomto sále a je následně zaznamenáno v stenozáznamu ze schůze této Sněmovny, je rozhodující nad světelnou tabulí, a velice prosím všechny ty, kteří tuto tabuli obsluhují, aby se přizpůsobili našemu tempu.

 

Poslanec Michal Doktor: Pak projednávání věci zjednoduším natolik, že ve smyslu mé informace jako zpravodaje k projednávané věci nepochybně platí vše, co jsem uvedl ve svém minulém vystoupení. A řeknu, že návrh usnesení k této věci zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2007 na vědomí."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, všeobecnou rozpravu tedy končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani do této rozpravy se nikdo nepřeje zapojit. Končím tedy i rozpravu podrobnou.

Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, tak jak nám jej přednesl zpravodaj rozpočtového výboru. Tedy: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2007 na vědomí."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 190 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti?

Děkuji vám. Z přítomných 161 poslankyň a poslanců pro návrh 120, proti nikdo. I tento návrh usnesení byl přijat.

 

Dovolte mi, abych se jménem nás všech rozloučila s guvernérem České národní banky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP