(12.30 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Ale myslím, že je velmi korektní a dobré, že ta diskuse tady probíhá a že jsme si to takto vyjasnili, protože pan předkladatel sám ví, že při zařazování tohoto bodu sem do toho právě byla pletena politická témata, bylo to politizováno a to samozřejmě posouvalo návrh do zcela jiné podoby. Jsem rád tedy, že se to takto vyjasnilo, a tím naše pozice může být také jasná. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan ministr Jiří Pospíšil. Nyní prosím o slovo pana poslance Jeronýma Tejce.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych si dovolil nesouhlasit s panem ministrem v tom, že stav české justice je obdobný jako v jiných západoevropských demokraciích. Budu citovat pana ministra tuším z minulého nebo předminulého týdne, kdy tady ve sněmovně řekl: "Podíváme-li se na výsledky státního zastupitelství, já o tom zde nechci dnes hovořit, například na statistickou ročenku, kterou vláda schvaloval v minulém roce, pak se jasně ukazuje, jak funguje státní zastupitelství, jeho činnost se zlepšuje a to je jasný fakt. To je o tom, v jakém stavu státní zastupitelství je." Já se domnívám, že pokud na to pan ministr bude nahlížet pouze pohledem ze statistické ročenky, tak možná bude mít pravdu. Pokud se na to bude dívat pohledem člověka, který se zajímá o spravedlnost, o to, jak fungují ty mechanismy uvnitř, tak jistě bude mít názor jiný.

Kdyby totiž v České republice fungovala justice, fungovalo státní zastupitelství tak, jak má, tak by mimo jiné nebyl předán případ pana Čunka jako vicepremiéra do Jihlavy, nebyl by zde spor o justiční mafii, nebyla by zde šikana státních zástupců za svůj postoj v kauze Jiřího Čunka, nebyl by panem ministrem odvolán Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce, který si na postup paní Vesecké u něj stěžoval, nebyl by zbaven případu po rozhodnutí vrchního soudu soudce Cepl, nebyl by tu případ pana poslance Wolfa, nebyla by vrchní státní zástupkyní paní Hojovcová, která tam usedla pouze několik týdnů nato, kdy zhatila vyšetřování a prověřování možné trestné činnosti ze strany nejvyšší státní zástupkyně tím, že si stěžovala na policisty, kteří se o tuto kauzu zajímali, a vše podle všeho sdělila právě nejvyšší státní zástupkyni.

Myslím, že je to jednoduché. Buď, pane ministře, je systém dobrý, jak vy říkáte, a pak ty všechny případy, které jsem vyjmenoval, svědčí o tom, že jste selhal vy, anebo jste vy udělal vše, jak jste měl v rámci kompetencí, které máte, a pak ten systém je nedokonalý a my se musíme i v rámci této komise bavit, jak jej zlepšit. Jiný důvod k tomu podle mého názoru nemáme. A mám pocit, že ta komise je naprosto nutná, protože jestli státní zástupci, respektive jejich vedoucí funkcionáři budou fungovat tak jak doposud, tak tu důvěru, kterou ještě naštěstí naše soudy a státní zástupci požívají ve zbytku veřejnosti, ztratí úplně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Jeroným Tejc. Ještě na tato slova bude reagovat ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Poté zde mám přihlášku pana poslance Jiřího Carbola.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, vážená paní předsedající. Já k tomu řeknu pouze jednu větu. Můj předřečník jasně ukázal, jak důležité, zajímavé, věcné téma, to znamená institucionální nezávislost české justice, může být zneužito k politickému boji. Proto jsem byl velmi rád, že se v předchozí diskusi vyjasnilo, o jakou komisi se jedná a co má dělat. Více k tomu v tuto chvíli nemusím dodávat. To téma, které jednáme a projednáváme, je jasné - institucionální nezávislost české justice.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím tedy nyní o slovo pana poslance Jiřího Carbola.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně a vážení kolegové, já bych navázal na slova předpředřečníka, který hovořil o některých těch případech, a chtěl bych navrhnout konkrétní usnesení, kterým by se specifikovalo, co vlastně ta komise má dělat.

Čili ten návrh usnesení zní takto: Zjistit kdy, v jaké věci a proč, s jakým odůvodněním postupovali státní zástupci dle § 171 až 175 zákona číslo 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, vůči těmto představitelům státní moci definované v § 1 písm. a) a b) zákona číslo 236/1995 Sb., poslancům a senátorům Parlamentu, členům vlády České republiky za 4. a 5. volební období Poslanecké sněmovny, to jest od 1. 7. 2009 (2002) do dnešního dne. Tyto informace zjistit ze soustavy státních zastupitelstev, tak jak jsou definovány v § 6 zákona o státním zastupitelství číslo 283/1993 Sb. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se, zda se někdo další... Pan poslanec Zdeněk Jičínský se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, možná že si vzpomenete, že už v minulých letech jsme se problematikou justice, jejího institucionálního uspořádání nejednou zabývali. Byly tady podány návrhy za ministra Motejla, v určité podobě potom i za jeho nástupců, návrhy za zřízení nejvyšší soudní nebo soudcovské rady, ale tyto návrhy z různých důvodů neprošly.

V minulých letech byla nejednou justice kritizována pro řadu vad, zejména pomalost řízení atd., ale přece jenom se mi zdá, že v tom posledním období došlo k něčemu jinému, že v minulosti ty kritiky nebyly spojovány, aspoň co si vzpomínám, s nějakými přímo politickými vlivy, politickými zásahy do justice. A to, co se stalo v posledním období, a mluvil o tom jak pan navrhovatel, tak můj předchůdce kolega Tejc, došlo k něčemu, co tu v předchozím období nebylo a co vážným způsobem oslabilo důvěru lidí v nezávislost této významné složky našeho ústavněpolitického systému. A já myslím, že je třeba připomenout, že právě bohužel za konání paní Renáty Vesecké, jakkoli byla jmenována do funkce minulou vládou, došlo k něčemu, co porušilo smysl toho zákona o státním zastupitelství, který nahradil někdejší prokuraturu, protože smyslem bylo to, aby centrum nemohlo zasahovat nižším orgánům do jejich nezávislé činnosti v rámci vyšetřování trestných činů. Toto se bohužel zásahem paní Renáty Vesecké stalo, a to mělo onu řetězovou reakci, která, jak známo, pronikla, nebo je tu podezření, že může pronikat i do soudních rozhodnutí. Takže pro mne je z toho také závěr, že je dost důvodů, abychom se touto problematikou zabývali.

My jsme se určitými otázkami z té reformy zabývali včetně toho, jak zlepšit problém kárného řízení se soudci. Osobně si myslím, že se nám to moc nepodařilo, že některé závěry byly přijaty dříve, než celá problematika byla všestranně zhodnocena. Víme také, což sice není dostatečný důvod, ale jistý argument tu je, že tato úprava nová v rámci Soudcovské unie narazila na velmi ostrou kritiku a v řadě případů je třeba říci, že odůvodněnou.

Takže já myslím, že je dost důvodů, abychom tuto komisi zřídili, abychom se touto vážnou problematikou začali zabývat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Zdeněk Jičínský. Děkuji. Ptám se, kdo se další hlásí do všeobecné rozpravy k tomuto bodu. Pokud se nikdo nehlásí, tak končím všeobecnou rozpravu, a přistoupíme k rozpravě podrobné. Upozorňuji všechny, kteří měli nějaké návrhy, že teď přichází ta správná chvíle pro jejich uplatnění.

O slovo se hlásí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP