(12.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Všechny další body, znovu upozorňuji naše kolegy, máte uvedeny na informačních tabulích uvnitř jednacího sálu, prosím tedy, abyste si zkontrolovali, aby případní navrhovatelé či zpravodajové byli přítomni v jednacím sále, tak abychom mohli plynule pokračovat.

 

Bodem, který je před námi, je

4.
Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny
pro otázky posouzení nezávislosti výkonu a budoucího uspořádání české justice 

Prosím navrhovatele tohoto bodu místopředsedu Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa, aby tento návrh uvedl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, paní a pánové, ještě jednou děkuji za zařazení tohoto bodu na program naší schůze. Situace je ještě vážnější, než byla v době návrhu tohoto bodu. Vláda je v demisi a je potřeba, abychom se věcmi zabývali nikoliv tím, že budeme vyšetřovat a budeme někoho pohánět před orgány činné v trestním řízení, ale Poslanecká sněmovna je tady také od toho, aby si před přijetím zákona udělala podrobnou analýzu toho, jakým způsobem upravit tu či onu materii do zákona, který potom bude zavazovat všechny občany České republiky.

Navrhl jsem ve svém vystoupení zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky posouzení nezávislosti výkonů a budoucího uspořádání české justice. Vycházel jsem z § 47 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a dovolím si odcitovat, abychom si uvědomili, o co přesně půjde: "Sněmovna může ze svých poslanců a dalších osob, které nejsou poslanci, zřizovat stálé nebo dočasné komise a stanovit jim v rámci své působnosti úkoly. Předsedou komise je vždy poslanec, kterého volí Sněmovna. Poslanec, který je členem vlády, nemůže být členem komise." To je asi to nejpodstatnější, co je potřeba odcitovat ze zákona o jednacím řádu, abychom se vyhnuli těm zbytečným sporům, které jsme tady vedli v době schvalování programu naší schůze.

Můj návrh je prostý. Vycházím z korigovaného počtu 10 členů. Korigovaného proto, protože kdybychom desetičlennou komisi, která může mít pracovní výkon, posuzovali podle poměrného zastoupení, tak v ní těžko najdeme místo pro 4 poslance z klubu zelených apod. Takže já si myslím, že počet 10 členů je efektivní, je dostatečně reprezentativní a jistě najdeme minimálně jednoho až tři poslance, kteří by se zapojili do práce komise, a zbytek by politické strany nominovaly z odborníků, kteří buď pracují na právnických fakultách, nebo v orgánech, které se zabývají justicí nebo problémy práva v ČR, ať už je to Advokátní komora, Notářská komora nebo Unie státních zástupců či Soudcovská unie apod. To si myslím, že bude přece jen podstatné pro kvalitu práce komise. Navrhuji tedy desetičlennou komisi, samozřejmě jsem připraven diskutovat i o jiném počtu, ale myslím, že 10 členů je v pořádku, když by tři zástupce nominovala ODS a ČSSD, dva KSČM a po jednom KDU-ČSL a Strana zelených.

Znovu opakuji, jde o to, abychom našli nejen ze svých řad, ale z řad odborné veřejnosti lidi, kteří by byli ochotni nikoliv ve stranických tričkách, ale podle odbornosti pracovat v takové komisi. Já osobně jsem pracoval v komisi už u pana ministra Pavla Němce, když dělal ministra spravedlnosti. Myslím si, že tehdy zastoupení vedoucí kateder teorie práva z jednotlivých právnických fakult v republice a zástupci státního zastupitelství, resp. Unie státních zástupců a Soudcovské unie, jaksi pokročili v teoretické práci dost daleko na tom, abychom se mohli setkávat s kvalitními návrhy zákonů, které potom vláda předloží Poslanecké sněmovně, protože podle mého soudu práce komise by skončila zprávou podanou Poslanecké sněmovně, předanou vládě, která by poté upravila svůj postup, který by vedl k předložení návrhů zákonů, které by neměly tak komplikovaný postup, když jsme před rekodifikací občanského práva apod.

To je tedy celý návrh. Návrh usnesení je tedy: Zřizuje se dočasná komise pro otázky posouzení nezávislosti výkonů a budoucího uspořádání české justice. Komise se stanoví s počtem členů 10 a politické strany do ní nominují poslance nebo zástupce veřejnosti podle počtu, který jsem řekl, tedy 3-3-2-1-1. Pokud jde o trvání, to je podstatná podmínka dočasné komise, myslím, že je v každém případě nutné říct, že dočasnost je dána termínem příštích voleb, protože žádnou jinou kompetenci tady nemáme.

To na úvod bodu, o který jsem požádal zařadit, stačí. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Poslanecké sněmovny Vojtěchu Filipovi, který uvedl tento bod coby navrhovatel. Prosím jej, aby nyní z pozice zpravodaje sledoval všeobecnou rozpravu, která bude následovat.

Zároveň chci požádat fotografy, kteří jsou na galerii pro novináře, aby respektovali to, že v Poslanecké sněmovně - mají sem volný přístup, mohou fotit, mohou dělat cokoli, ale nejsou zde na číhané, nejsou v zoologické zahradě a nemají čekat na moment, kdy kterýkoli z poslanců potřebuje, dejme tomu, se pouze vysmrkat, a být připraveni na to, až vytáhne kapesník, aby si pořizovali své záběry. Já si myslím, že toto ke korektnímu fungování v Poslanecké sněmovně ze strany novinářů nepatří! (potlesk)

Nyní tedy zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, kterého tímto žádám o slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se stručně vyjádřil k bodu, který nyní projednáváme. Já chci nejprve úvodem poděkovat svému předřečníkovi, že jasně definoval obsah a případnou činnost této dočasné komise, protože jsme byli svědky při přijímání programu této schůze velmi excitované politické diskuse, kdy se u tohoto bodu pletly politické projevy, které zahrnovaly vlastní interpretace současných mediálních kauz na jedné straně a kdy se diskutovalo o tom, že tato komise má řešit jakési teoretické záležitosti, má řešit obecně nezávislost justice jako systému. Já tedy vnímám, že pan předkladatel v tuto chvíli upřesnil to, o co se jedná, že se jedná o dočasnou komisi, která má řešit otázky institucionální nezávislosti české justice, čili bavíme se o tělese, jak jsem pochopil, které má být složeno i z nezávislých odborníků a má tedy diskutovat obecně pozici české justice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP