(13.00 hodin)

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Kolegyně, kolegové, dodržím rozměr faktické poznámky. Nemohu nezačít než tím, že George Orwell by se z vás radoval, pane předsedo Paroubku prostřednictvím předsedajícího. Vy jste skutečně vnesli do české politiky ten úžasný fenomén newspeaku, kdy válka je mír, mír je válka, lež je pravda, pravda je lež. Myslím si, že nemá smysl teď vůbec hodnotit vaši snahu odpoutat pozornost od toho, od onoho, zpochybňovat to či ono. Já vám mohu zde garantovat, že vše, o čem vy hovoříte, probíhalo striktně na základě zákona. Jestli pro vás volba prezidenta a manipulace a zneužití bezpečnostních složek je bagatelní trestný čin, co by mělo tedy být tou závažnou trestnou činností? Ale nechme toho.

Máme kontrolní orgán Poslanecké sněmovny. Nechť koná. Máme tuto Sněmovnu. Pojďme se dohodnout. A pane předsedo Paroubku, jste-li přesvědčen, že nemáte co skrývat, že sociální demokracie nemá co skrývat, a platí to nejen o případu Savoy, platí to také o případu Krakatice, pojďme vše zveřejnit, pojďme si na to klidně zřídit vyšetřovací komisi, ať se ukáže, kdo se čeho bojí, kdo se má čeho bát. Myslím si, že toto je nejjednodušší cesta, jak zabránit šíření různých polopravd a dokonce lží.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Paroubek. Ten bude ale opravdu poslední, kdo vystoupí.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, je to jednoduché. Vážená vládo, ukažte usnesení, na základě kterého jste jako vláda zadali zpravodajským službám úkol, podle kterého zpravodajské služby konaly v této takzvané kauze Savoy. Já si myslím, že to musí v tuto chvíli zajímat každého z nás. Jestli takovéto usnesení neexistuje, tak je to stejná snůška prefabrikací, jako jste vyrobil vy, pane ministře vnitra, spolu s panem plukovníkem Kubicem v případě takzvané Kubiceho zprávy. (Potlesk z levé a střední strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď jsem v problému (k mikrofonu přistupuje ministr Langer), protože panu ministrovi mohu obtížně nedat slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Lež, lež, lež, lež. Lež, lež, lež. Už první lež v tomto dopoledni, a sprostou lež, předvedl pan místopředseda Zaorálek, když řekl, že premiér nabízel novináři kompromitující materiály. Druhou sprostou lež pan poslanec Paroubek, když řekl, že já jsem s plukovníkem Kubicem něco vyráběl. Lež, lež, lež! A jestli někdo někoho špicloval, jestli někdo nasadil odposlechy na reprezentanty tehdejší opozice, jestli někdo fízloval nevinné osoby a děti, byla to Inspekce ministra vnitra za vaší vlády, pane poslanče Paroubku! Prosím, zapomeňte na toho Orwella a alespoň najděte v sobě tolik slušnosti, když už tedy půjdeme na hranu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, tak nelžete. Vy i pan Zaorálek. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, vyhlašuji přestávku do 14.30 hodin. Ve 13.10 hodin se sejde organizační výbor. Potom mám avizovanou schůzku politického grémia, vedení Sněmovny.

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP