(9.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Pan poslanec Ohlídal navrhl zařadit na 31. 3. jako první bod sněmovní tisk 456 a je to druhé čtení tohoto sněmovního tisku. Je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 140 z přítomných 181 přihlášených poslankyň a poslanců pro 782, proti 24. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance Bublana a ten navrhl, aby dnes za pevně zařazený bod, a to je bod číslo 1, byly zařazeny body číslo 2 a 3.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 141 z přihlášených 183 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti 67. Návrh byl přijat. Zařadili jsme tedy za bod č. 1 body č. 2 a 3.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance Plachého, ten navrhl vyřadit bod č. 13.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 142 z přihlášených 184 poslankyň a poslanců pro návrh 88, proti 91. Návrh nebyl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance Krákory a ten navrhl, aby byl vyřazen bod č. 147.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 143 z přihlášených 184 poslankyň a poslanců pro návrh 103, proti 49. Konstatuji, že jsme bod 147 vyřadili.

 

To byly všechny návrhy, o kterých jsme měli hlasovat.

 

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazeným bodem č. 1, poté bychom se věnovali bodům 2 a 3. Takže nyní zahajuji přerušený bod

1.
Informace předsedy vlády o působení Marka Dalíka,
tedy jeho ovlivňování novinářů s cílem nezveřejňovat podezřelé
a nestandardní postupy při vyšetřování možné trestné činnosti poslance Petra Wolfa

Projednání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 18. března a rozhodli jsme se, že bude pokračování přesunuto právě na dnes, tedy středu 25. března. Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené všeobecné rozpravě. Žádné přihlášky tady nemám, táži se, jestli někdo chce vystoupit. Ano, vidím přihlášku pana poslance Ratha a pan poslanec Rath je současně zpravodaj, tudíž bych ho poprosil, aby se po svém vystoupení usadil ke stolku zpravodajů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, většina faktů a věcí už zazněla v této Poslanecké sněmovně jednak při projednávání tohoto bodu minule a jednak při včerejším jednání o důvěře vládě. Já si dovolím ještě se obrátit a doplnit tu informaci o dva body, dva pohledy, které s touto kauzou souvisí.

První bod a první pohled sem vnesl sám premiér Topolánek, který místo toho, aby vysvětloval, jakým způsobem a proč pověřil svého přítele pana Dalíka tlakem na novináře o stáhnutí reportáže, tak místo toho sem přišel s poměrně průhledným trikem, ovšem trikem, který mu část novinářské obce snědla i s navijákem, a to s trikem předhodit nějakou jinou kauzu, tu kauzu zveličit, nafouknout a říci: To je důležitá kauza, nikolivěk ten můj průšvih s Markem Dalíkem a s ovlivňováním novinářům.

Bohužel nutno říci, že část novinářské obce je trošku chabšího ducha, protože mu to skutečně celé snědli, a místo této rozpravy tam byly jakési titulky a zprávy o podivných aktivitách a ovlivňování volby prezidenta republiky. Pro pořádek chce říci, kdo vlastně byl zvolen prezidentem republiky. Byl jím zvolen Václav Klaus a zdá se nad vši pochybnost, že schůzka mezi lobbistou panem Šloufem a zástupcem Kanceláře prezidenta republiky panem Weiglem v hotelu Savoy měla tomuto výsledku napomoci. Tedy byla buď s plným vědomím, nebo aspoň v zájmu Mirka Topolánka. Čili ptáme-li se, komu taková manipulace sloužila, tak je odpověď jednoznačná. Sloužila tehdejším zájmům vlády Mirka Topolánka. To je jeden fakt.

Druhý fakt, dámy a pánové, možná že naivně spolu s drtivou většinou našich spoluobčanů se domnívám, že tajné služby se mají zabývat důležitými věcmi. Například sledováním různých mafiánských skupin, monitorací organizovaného zločinu prodávajícího třeba drogy, případně skutečně aktivitami cizích rozvědek, které se snaží nějakým způsobem působit na území České republiky. My se však s údivem dozvídáme, že vláda Mirka Topolánka, místo aby úkolovala tyto tajné služby, aby se zabývaly těmito zásadními věcmi, které ovlivňují životy našich lidí v plném rozsahu a vývoj celé naší země, tak zjišťujeme, že tady největší, nejdražší tajné služby díky úkolům Mirka Topolánka a pravděpodobně jeho ochotného ministra vnitra pana Langera, který je vždycky připraven přiskočit a pomoci panu premiérovi se servilitou sobě vlastní, tak jsou pravděpodobně připraveny a úkolovány v tom smyslu, aby řešily a vyhazovaly peníze daňových poplatníků a trávily svůj drahocenný čas a trávily své drahocenné know-how tím, aby studovaly, jak zmizela nahrávka z veřejného prostoru, podotýkám z veřejných hotelových prostor, z tamní jasně umístěné veřejné kamery. Tak takovým způsobem úkoluje pan premiér Topolánek a pan ministr Langer a pan Dalík tajné služby.

Dámy a pánové, jestli je něco flagrantním zneužitím tajných služeb, tak je to tato věc! A jestli před tím zavíráte oči, tak je vidět, jak vůbec nevíte, co se v této zemi děje a co je správné. Jestli si myslíte, že je normální, aby tajné služby byly úkolovány vládou a sledovaly, jak se jakási nahrávka dvou pánů, kteří se sejdou, dostala do médií, tak to si myslím, že skutečně už žijeme ne v zemi, kde tajné služby slouží občanům, ale kde tajné služby slouží vládní moci. Mirkovi Topolánkovi a panu Langerovi! K jejich hrám, k jejich zastrašování, k jejich mediálním bublinám! Pánové, dejte to na stůl, co jste zjistili! Pánové, dejte to na stůl! (Z pravé strany sálu: To se budeš divit!)

Vždyť jsme to slyšeli přece už za volby na Hradě, kdy ministr Langer tam vzrušeným hlasem sděloval svému kolegovi, kdo všechno půjde bručet! Kdo bručí a kdo půjde bručet, pane ministře? Na koho jste to narafičili? Jak jste zneužili tajné služby? Už toto zneužití tajných služeb a úkolování tajných služeb k řešení osobních politických her a hrátek, jak tady předvedl Mirek Topolánek a pan Langer, tak už je samo důvodem, aby se tato vláda spakovala a okamžitě odešla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP