(9.10 hodin)

Poslanec Jiří Krátký: Dámy a pánové, paní předsedající, na rozdíl od kolegy Špiky si dovoluji požádat o zařazení sněmovního tisku 566, změna energetického zákona, na absolutní konec projednávání. Důvod je prostý, pozměňovací návrhy, které jsou připraveny, problematika, které se to týká, hlavně koncových zákazníků, já se domnívám, že tento materiál by měl dostat prostor, aby mohl být řádně projednán. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Pane poslanče Kováčiku...

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, vím, že situace v pátek ráno je trochu ještě nejistá, ale chtěl bych obrátit vaši pozornost také trochu k rozumu. Zákon o tržní síle není něco, co by si prolobbovala potravinářská komora. Není to o tom, že by nás potravinářská komora snad chtěla řídit. Je to o bytí či nebytí českého, moravského a slezského zemědělství a potravinářského průmyslu. Prosím, vezměme rozum do hrsti! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším přihlášeným je pan poslanec Hojda

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, k návrhu energetického zákona na třetí čtení. Myslím si, že zařazení třetího čtení v současné době napevno je nehlasovatelné, protože nevíme, zda bude druhé čtení přerušeno, nebo dokonce jestli se Sněmovna neshodne, že vrátí tento zákon zpět do druhého čtení. Domnívám se, že třetí čtení a jeho pevné zařazení, byť i na konec projednávání, je nehlasovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se domnívám, vážený pane poslanče, že tento návrh je hlasovatelný. V případě, že nebude ukončeno druhé čtení, samozřejmě pozbývá svého smyslu a logiky, ale jsem přesvědčena, že hlasovatelný je. Třetí čtení tohoto sněmovního tisku je řádným bodem naší schůze, je to bod 92. Můžeme s ním tedy takto nakládat, nebude-li ukončeno druhé čtení, ztrácí své pořadí, rozhodneme-li o něm.

Další přihláška do bloku změny programu není. Budeme se postupně zabývat jednotlivými návrhy, jak je přednesli naši kolegové.

 

Jako první vystoupil pan poslanec Špika. Požádal o pevné zařazení bodu 92, sněmovního tisku 566, jako první bod bloku třetích čtení na 1. 4. 2009, tedy na středu.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 106 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 104 poslankyň a poslanců pro návrh 41, proti 34. Tento návrh nebyl schválen.

 

Další návrh je návrh ministr zemědělství pana Petra Gandaloviče. Týká se bodů 38, 42, 59 a 54. Pan ministr navrhuje jejich pevné zařazení na středu 25. března jako první až čtvrtý bod ranního bloku jednání.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 107 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. - Omlouvám se, první bod již máme, takže jako druhý až pátý bod. Děkuji.

Z přítomných 105 poslankyň a poslanců pro návrh 50, proti 30. Ani tento návrh nebyl schválen.

 

Pan kolega Smýkal žádá přeřazení bodu 112 před blok voleb.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 108. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 104 poslankyň a poslanců pro návrh 88, proti 6. Tento návrh byl schválen.

 

Pan poslanec Plachý navrhuje vyřazení bodu číslo 13.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 109. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 103 poslankyň a poslanců 45, proti 50. Návrh nebyl schválen.

 

Pan poslanec Krátký si přeje zařazení sněmovního tisku 566 jako posledního bodu této schůze, pochopila-li jsem dobře jeho návrh.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 110. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 104 poslankyň a poslanců pro návrh 27, proti 39. Ani tento návrh nebyl schválen.

 

Toto byly všechny návrhy, o kterých jsme mohli hlasovat.

Pro stenozáznam si dovolím uvést, že pan kolega Hrnčíř má náhradní kartu číslo 7.

 

Můžeme přikročit k projednávání prvního pevně zařazeného bodu na dnešní den.

 

113.
Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2009
/sněmovní tisk 699/

 

Tento materiál uvede ministr zemědělství pan Petr Gandalovič. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, důvody pro předložení návrhu rozpočtu Pozemkového fondu na rok 2009 jsou následující.

Samozřejmě předkládáme jej na základě zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu. Návrh rozpočtu projednalo dne 14. 11. prezidium a dne 18. 11. dozorčí rada Pozemkového fondu. Oba orgány navrhovaný rozpočet vzaly na vědomí a doporučily ke schválení.

Vláda projednala návrh rozpočtu dne 16. 12. a ve svém usnesení č. 1600 doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby předložený návrh rozpočtu schválila. Následně Poslanecká sněmovna, jak si jistě pamatujete, na své minulé schůzi schválila novelu zákona o Pozemkovém fondu, ve které navrhuje použít z prostředků Pozemkového fondu 1,3 mld. korun na navýšení národních doplňkových plateb top up na rok 2009.

Dne 25. 2. projednal návrh rozpočtu zemědělský výbor Poslanecké sněmovny a ve svém usnesení č. 104 jej doporučuje Poslanecké sněmovně schválit ve znění přijatého pozměňovacího návrhu, to znamená opět zvýšení o 1,3 mld. korun na národní doplňkové platby.

Dovolte, abych stručně zrekapituloval celkové příjmy a celkové výdaje Pozemkového fondu České republiky.

Celkové příjmy Pozemkového fondu se plánují na rok 2009 ve výši 2 mld. 15 mil. korun.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP