(12.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

To je asi to, co způsobilo, že pan Wolf se ocitl v tak nešťastném stresu, že pan Dalík se objevil a pomohl mu se z toho dostat.

Pokud premiér má takové názory, rozumíte, že pomáhá člověku, který na základě řádného šetření NKÚ je vyšetřován, a to je člověk, který si zaslouží pomoci, aby to zvládl, nerozumím vám, pane premiére, jak jste to s tím honem na čarodějnice myslel. A jestli jste to schopen ještě dokonce tady opakovat, tak mi to připadá potvrzení toho, co jsem říkal. S těmito názory nemáte co dělat v čele vlády!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan místopředseda Zaorálek. Nyní s faktickou pan předseda Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já se domnívám, že pan premiér se v rámci své argumentace, kterou zde používá, poněkud do té věci zapletl. Nic, co zde bylo doposud řečeno, nezpochybnilo jednoduchý fakt: přítel pana premiéra s vědomím pana premiéra se snažil zabránit natočení reportáže o poslanci Wolfovi se zdůvodněním, že tato reportáž uškodí vládě. Je to tedy obvyklá praxe, kterou vláda používá, jestliže nějaký novinář z televize, z novin, z časopisu začne točit, psát něco, co je vládě nepříjemné, skutečně pan premiér pošle svého poradce Dalíka vždycky, aby to dotyčnému novináři rozmluvil? Skutečně mu vždycky nabízí nějaké jiné, zajímavé alternativní materiály, kterým by se tato média mohla věnovat? Je to skutečně mediální praxe, kterou používá pan premiér? Pošle svého přítele Marka Dalíka, aby problém vyřešil, aby ho zametl pod koberec? Toto je přístup vlády ke zveřejňování informací?

Proč se pan premiér bojí toho, že se zveřejní skutečnosti o minulé činnosti poslance Wolfa? Proč mu to tolik vadí? Proč zrovna u poslance Wolfa? Proč se nestará o všechny jiné případy, které řeší Policie České republiky? Proč mu tolik záleží na medializaci této konkrétní věci? Není to kvůli tomu, že nebýt poslance Wolfa, tak by pan premiér už v úterý nebyl předsedou vlády? Není to náhodou kvůli tomu?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministerský předseda.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vzhledem k tomu, že ještě nevystoupili všichni potenciální místopředsedové ČSSD, očekávám dlouhou diskusi.

Já pro Davida Ratha přečtu větu, kterou jsem tady řekl. Byl bych rád, kdyby si ji zapsal za uši, aby pořád dokola neopakoval stejnou nepravdu. Všichni se strašně diví, proč jsem se takzvaně přiznal, že jsem požádal Marka Dalíka, aby pomohl Petru Wolfovi s mediální komunikací. To máte pocit, že když byl zastřelen sociální demokrat Kočka, že v té situaci Jiří Paroubek a všichni ostatní taky neměli snahu nějakým způsobem se z té věci dostat pryč? Že se nesnažili o nějakou mediální komunikaci? To děláte politiku první den?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, chci upozornit pana předsedu vlády, že nejsem uchazeč o funkci místopředsedy strany, přesto si dovolím jednu poznámku. Myslím, že to, co uvedl v paralelách se zastřelením mladého Kočky, v této souvislosti je tak absurdní, že nevím, o čem svědčí vystoupení pana premiéra. Kladu to jako řečnickou otázku, odpověď raději nečekám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, přiznám se, že jsme asi všichni vyčerpáni. Zdá se, že pan premiér poněkud víc, protože to, co tady zaznělo z jeho úst, nemá hlavu patu. Já navážu na mého předřečníka. Probůh - jak souvisí to, že jste poslal svého poradce, přítele, aby zabránil uveřejnění pořadu o defraudaci 11 milionů ze státního rozpočtu poslancem Wolfem, který drží vaši vládu, a za to Dalík nabídl panu redaktorovi nějaké jiné, šťavnaté materiály, nejspíš na opozici, charakteru netočte o kamarádu Wolfovi, natočte o těch mizerech z opozice. A najednou do toho zapletete nešťastnou událost, která se prostě stala mezi dvěma osobami a která je nyní předmětem vyšetřování. A nikdo do toho vyšetřování vůbec nezasahuje, nemá žádnou ambici zasahovat, protože to je přece evidentní, že to musí být vyšetřeno. Zatímco vy máte neustále tendenci do něčeho zasahovat a posílat tam různé kamarády - Němce a další lidi - aby něco ovlivňovali, zametali pod koberec, měnili.

Čili pane premiére, zkuste to ještě jednou znova vysvětlit a srozumitelněji. Tady to nikdo nepochopil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Sobotka, potom pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já bych chtěl pouze avizovat, že bych rád před přerušením tohoto bodu předložil procedurální návrh na přerušení projednávání a odročení do příští středy jako první bod odpoledního jednání. Chtěl bych tedy požádat o hlasování o tomto mém procedurálním návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Dáte nicméně ještě příležitosti panu poslanci Petru Plevovi k jeho vystoupení, protože to je faktická poznámka? Pak ještě vystoupí pan ministr Pospíšil. Pak dám hlasovat, jestli souhlasíte, o vašem návrhu.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych se chtěl omluvit sociální demokracii za naši nešikovnou mediální politiku. Chtěl bych uvést příklad šikovné mediální politiky, jak se to má dělat.

Když v Českém rozhlase pan redaktor Cibulka vedl rozhovor s paní Yvonne Přenosilovou, která se neuctivě vyjádřila o panu předsedovi Paroubkovi, pan předseda Paroubek zavolal generálnímu řediteli Kasíkovi - pan Cibulka byl z rádia vyhozen. To je správná mediální politika! (Potlesk z pravé části sálu)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Nyní prosím o vystoupení pana ministra Jiřího Pospíšila.

S faktickými poznámkami, přátelé, dobře, samozřejmě máte přednost - pan poslanec Paroubek, pan poslanec Rath.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Prostřednictvím předsedajícího - pane poslanče Plevo, já o žádné intervenci u pana ředitele Českého rozhlasu nevím. A jen tak mimochodem - vy jste to posadil do takové obecné úrovně, ale víte, přirovnání, když nějaká řekněme šaramantní zpěvačka, která v poslední době pije hodně kolalokovu limonádu, mě přirovná k diktátorovi Mussolinimu, je to silná káva. Možná že i v Českém rozhlasu přišli na to, že ten hoch se hodí na něco jiného. Já to ale nevím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Rath s faktickou poznámkou.

 

Poslanec David Rath: Mě k tomu, dámy a pánové, trochu vyprovokoval pan kolega Pleva. Víte, to je taková trošku hezká pohádka. Já jsem si říkal, co jste tady vyprávěl, a už si to říkám dlouho, koho vy mi vlastně připomínáte. A teď při té pohádce mně to došlo. Zkuste ještě nějakou pohádku z lesa Řáholce. Třeba.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Rath nicméně ode mě dostane napomenutí, protože oslovil pana poslance Plevu přímo, což podle jednacího řádu nesmí.

Nyní má příležitost pan ministr Pospíšil jako poslední před hlasováním o procedurálním návrhu. Další přihlášení budou vystupovat až po tom, jak rozhodne Sněmovna.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající. Já všechny uklidním, že mé vystoupení nebude na deset minut. Možná jsem také měl zvolit formu faktické poznámky, protože jsem chtěl reagovat na vystoupení pana profesora Jičínského, na jeho předchozí vystoupení, kde konstatoval věty typu, že státní zastupitelství je v rozkladu, a obdobné výrazy, které spíše zavánějí řekl bych téměř obecným ohrožením.

Já chci konstatovat, že musím tyto výroky absolutně odmítnout, protože nebyl tu řečen žádný argument, který by mohl potvrdit nebezpečnou tezi, že státní zastupitelství je v rozkladu. To je věc, která je mimořádně nebezpečná a je mimořádně burcující. Měli bychom dávat pozor na to, co pouštíme do éteru, jaké výrazy volíme.

Podíváme-li se na výsledky státního zastupitelství - já o tom zde nechci dnes hovořit - např. na statistickou ročenku, kterou vláda schvalovala v minulém roce, pak se jasně ukazuje, jak funguje státní zastupitelství. Jeho činnost se zlepšuje a to je jasný fakt. To je o tom, v jakém stavu je státní zastupitelství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP