(12.20 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Co to je za zvláštní, řekl bych, humánní akci, jaké to má etické pozadí? Přiznám se, že tomu nerozumím. A to, co řekl pan předseda vlády ve svém vystoupení, moje pochybnosti spíše posílilo.

Už tady byla zmíněna kauza Kořistka. Nebudu ji podrobně rekapitulovat, všichni dobře víte, o co šlo - nepochybně o pokus ovlivnit poslance, aby hlasoval proti tehdejší koaliční vládě a případně svým hlasem způsobil její pád, za což se mu mělo dostat příslušných odměn v podobě určitého místa nebo nějakých dalších prebend. To není potřebné tu teď detailně vysvětlovat.

Vzpomínám si, a to říkám na adresu kolegů z ODS, že tehdy chování Marka Dalíka v této misi a jako nejbližšího spolupracovníka Mirka Topolánka i uvnitř ODS vyvolávalo jisté pochybnosti, zda to je něco, co patří do normálního instrumentária způsobů demokratické politiky. My všichni víme, že demokratická politika má celou řadu pater a že ne všechno, co se v rámci i demokratické politiky děje, se děje před očima veřejnosti, ale přece jenom to, co se děje před očima veřejnosti, by mělo být to základní. Ne to, co se děje bez vědomí veřejnosti a se snahou veřejnosti to utajit. A tady se mi zdá, a také o tom budu mluvit příští úterý, připomenu kolegům z ODS své vystoupení při minulém jednání o nedůvěře vládě, kdy jsem řekl, že v celém polistopadovém období až za této vlády, resp. po volbách v roce 2006 za obou vlád Mirka Topolánka, se stalo něco, co tu předtím nebylo, totiž velmi flagrantní porušování, nebo chcete-li nerespektování pravidel parlamentní demokracie a chování se podle zásady: všechno je dovoleno, jen když je to pro mě dobré. Ale to je něco, co opravdu ohrožuje zásady právního státu. A nejvýrazněji se to projevilo v něčem - je tu možná kolega Bursík, který to bude také spojovat s mým věkem a možná s mou už chabou mentální způsobilostí, ale já si určité věci dobře pamatuji. Od listopadu 1989 nedošlo nikdy k takovýmto věcem a přiznávám se, že jsem si nepředstavoval, že něco takového je možné, protože to bylo nad rámec mé představivosti. Až teprve když se to stane, si člověk uvědomí, že to možné je.

Prostě takový rozklad státního zastupitelství, jaký jste způsobili vy, to je opravdu něco, co je zločinem proti právnímu státu! A jestliže skupina, která to dělala, a nevím, jestli teď rozhodující roli má Pavel Němec - kterého bývalý premiér Miloš Zeman nazval frackem, který nikdy neměl být ministrem, protože na to po žádné stránce nedozrál; uznávám, že to byla chyba sociální demokracie, že tento element byl součástí její vlády - anebo jestli je to Renáta Vesecká. Pro mě je to Renáta Vesecká, protože to, co dělala, je totální profesionální selhání. Bohužel neskončilo to jenom nezákonným zásahem do pravomoci přerovského státního zastupitelství odnětím té kauzy a přesunutím do Jihlavy a chováním krajského zástupce Coufala, ale pokračuje to teď chováním vrchní státní zástupkyně Hojovcové - pokud má jiný titul, dosaďte si ho sami - odvoláním Ištvana, Stříže, prostě pokusem o odvolání Bašného věci nekončí a to, co udělal Vrchní soud v kauze oné justiční mafie, že odňal věc zákonnému soudci, to je opět porušení ústavních principů, to jsou věci, které, vážení kolegové z vládní koalice a vážený premiére, z vás nikdo nesejme!

Kolega Jandák tady hovořil o tom, že určité věci, které pan premiér udělal, nejsou projevem něčeho, co by k politice patřilo, tj. vděčnosti. Já už jsem poměrně brzo po listopadu si vysloužil jisté nepochopení v rámci tehdy Občanského fóra a Občanského hnutí, když jsem říkal: na vděčnost zapomeňte, vděčnost do politiky nepatří. To je pravda. V politice se nedá počítat s vděčností. Ale to neznamená, že v ní neplatí nic. Jsou určitá ústavní pravidla, která platí, a jsou určitá pravidla elementární, chcete-li politické, etiky, která také platí. A opět tady kolegům připomínám, protože se občas chovají způsobem, který svědčí o tom, že si neuvědomují závažnost situace, nejde jenom o tuto věc, ale jde o to, což je moje dlouhodobé téma, že značná část české veřejnosti současné politické reprezentaci nevěří, že nemá důvěru v Parlament a že prostě naše chování jí často připadá, že my si tady řešíme své věci - vy víte, že o tom hovořím jako o ponorkové nemoci - a že nemáme na zřeteli to, co je skutečným zájmem a co je skutečnou starostí občanů, která v době hospodářské krize na ně bude dopadat stále s větší těžkostí, a to je něco, nad čím byste se vy, protože vy máte teď vládní odpovědnost, zamyslet měli. Jde o to, zda se nám podaří aspoň částečně zlepšit obraz politiky a politiků, protože je to předpokladem obnovení důvěry a chcete-li připravení společnosti na nelehká léta, která máme před sebou.

A já se musím připojit opět k tomu, že pan premiér v této věci - svého času jsem tu připomínal titulek jednoho významného publicisty z provládních novin, který napsal, že Mirek Topolánek, že to je boj velkého kluka s premiérem. Zdá se mi, že tento boj pan premiér jako velký kluk nezvládá a že by z toho měl vyvodit důsledky, které mu moji předchůdci už naznačili. Ale po předchozích skutečnostech a zkušenostech se obávám, že odpovědnost pana premiéra tak velká není. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Nyní vystoupí pan místopředseda Zaorálek a po něm pan ministr Jiří Pospíšil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych chtěl vystoupit poměrně krátce. Chtěl bych požádat v souvislosti s debatou, která tady probíhá, pana premiéra, aby odpověděl na některé otázky nebo nám poskytl určité informace.

Chci ho tedy vyzvat, aby nám sdělil, jaký byl obsah spisu, materiálu, který nabízel jeho poradce Marek Dalík redaktorovi panu Bártkovi. Já si myslím, že jestli mluví o tom, že chce učinit věci transparentními, tak u toho bychom měli začít. Žádám ho tedy, aby sdělil, jaký je obsah, jaké informace nabízel jeho poradce České televizi. Já jsem si jist, že předseda sociální demokracie Jiří Paroubek se nemusí ničeho bát, takže my bychom chtěli vědět, co bylo obsahem toho, co měla Česká televize vysílat, co bylo nabízeno jako zvláštní pořad České televize o Jiřím Paroubkovi, nás by zajímalo, jakým způsobem byly tyto informace sebrány, jestli je nakupuje pan Dalík od agentur, nebo jestli k tomu používá tajné služby, které koordinuje na Úřadu vlády nejlepší kamarád Marka Dalíka pan Novák, kteří si společně, jak je známo, nakoupili nemovitosti ve Šindlerově Mlýně, a často se tam scházíte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP