(12.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Ten jménem premiéra ve prospěch poslance Wolfa, který je podezřelý ze zpronevěření milionu korun z veřejných zdrojů, požadoval stažení reportáže o policejním vyšetřování Wolfa a nabízel předání kompromitujících materiálů na představitele sociální demokracie. V dnešní Mladé frontě se uvažuje, že tím, kdo by mohl být kompromitován, jsem údajně já. Je to roztomilá metoda práce.

Podstatou reportáže je nestandardní zásah olomoucké státní zástupkyně do vyšetřování v okamžiku, kdy vyšetřovatel oznámil žalobci, že už má dost důkazů k trestnímu stíhání, resp. k podání žádosti o zbavení poslanecké imunity.

Ještě bych se rád u toho zastavil, protože pan Dalík hovořil v tom svém vyjádření, které bylo zveřejněno včera v Lidových novinách, a myslím, že včera večer ve svém rozhovoru v rozhlase naopak ten svůj, to, co řekl ráno, tak to zpochybnil. Nicméně hovořil o tom, že s panem redaktorem Bártekem - nebo Bártkem, já přesně nevím, jak se jmenuje, omlouvám se mu - tak že hovořili o úplatku. Údajně pan Dalík sám o něm hovořil, nebo pan Dalík sám hovořil o úplatku v tomto svém rozhovoru pro Lidové noviny - prý se jednalo o požadavek pana redaktora.

Já myslím, že celá věc je jednoduchá. Nechť veřejnoprávní televize zveřejní celý rozhovor, údajně dvouhodinový. To je úplně jednoduché. Bude to křišťálově jasné, průzračné. Ať to víme, jak to je. Určitě se pan premiér nemá čeho bát.

Ostatně celý případ odebrání jak státnímu zástupci, tak vyšetřovatelům těsně před podáním obžaloby a následné rychlé rozhodnutí o uzavření případu známe již v kauze bývalého vicepremiéra Čunka. Tyto postupy jsou zásahem do základních principů právního státu coby pilíře demokracie a to vrhá na českou justici podezření nejen z poplatnosti politickým tlakům, ale i podezření z korupce.

To, že šlo o minimálně podivné spolčení některých špiček státního zastupitelství a justice, potvrdil i nezávislý soud v kauze tzv. justiční mafie. Případ byl, jak jinak, než znovu odňat zákonnému soudci a přidělen soudci jinému, který zřejmě bude držet lajnu.

Že totalitní praktiky v české justici, nebo spíše, ještě abych byl konkrétní, v soustavě státního zastupitelství skutečně vládnou, svědčí odvolání státního zástupce Bašného z funkce jen za to, že se na semináři o těchto nestandardních postupech jen s nevolí smířil.

Vláda je prakticky stále konfrontována s realitou, kdy není schopna se shodnout na zásadních otázkách, které ovlivňují budoucnost této země. Myslím si, že nedávný požadavek paní poslankyně Kateřiny Jacques na odvolání státní zástupkyně Renáty Vesecké s tím, že ryby smrdí od hlavy, ODS zazdila hned v počátku. Sama vláda tak dává prostor špatným kompromisům.

Vládní koalice nejedná s opozicí prakticky o ničem, nepokouší se předjednávat nejzásadnější věci týkající se například ekonomické krize a v Poslanecké sněmovně praktikuje v drtivé většině případů politiku válcování. Pokud má hlasy. Pokud je nemá, tak - jak jsme viděli včera večer - politiku obstrukce. Pokud jde o to válcování, no tak je to válcování svého druhu, protože se většinou jedná o jeden hlas, kdy tím jedním hlasem poslance Wolfa zamítá jakékoli návrhy opozice k diskusi na řešení celospolečenských problémů. Vládní koalice tak prakticky znemožňuje opozici její kontrolní funkci, což je jedním ze základních pilířů parlamentní demokracie.

Pane premiére, mohl bych hovořit hodně dlouho. Já to svoje vystoupení zkrátím a musíte očekávat, že budu hodně dlouho hovořit při bodu, který je věnován nedůvěře této vládě, protože těch přešlapů, podpásových úderů, chyb ze strany vaší vlády je neuvěřitelné množství.

Pane premiére, být na vašem místě, a pokud jste čestný muž, tak byste měl odejít. Čím dříve, tím lépe pro tuto zemi. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paroubkovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, já vás nebudu urážet, nebudu urážet ani premiéra, já se spíš budu ptát a budu podotýkat.

Vážený pane ministerský předsedo, vy jste tady zpohlavkoval sociální demokracii, jak je vaším zvykem, ale já vám nevěřím. Jak můžu věřit člověku, který svého praporečníka ekonomické reformy, který se jmenoval Tlustý, v podstatě vyměnil s funkcionářem lidovců a zahodil ho? To se nedělá. On vám vyhrál ty volby, tím, s čím přišel, kolečkem, voblbováním, ale byl to on, kdo vyhrál ty volby, ne pan Topolánek. A vy jste ho vykopli!

Za druhé: Měli jste tu dalšího nositele vašich reforem, se kterými nesouhlasím, ale ctím vás jako soupeře. A to byl Julínek. Julínek s Cikrtem bojovali, šlapali a chodili. Jaký byl vděk? Vykopnutí prostřednictvím tisku! A vyměnili jste trošku jiný design, dali jste tam paní senátorku Filipiovou, která mele to samý. Ale to se taky nedělá!

A pak jste měli jednoho, možná omylem jeden z nejlepších ministrů dopravy, a to byl Řebíček a byl to ještě jeho přítel. Taky se z tisku dozvěděl, že bude vyměněn jedním člověkem, který zradil soupeře pana premiéra. To se nedělá.

Já, když tohle sečtu, tak já nemůžu věřit ani tomu nadávání sociální demokracii. To nemůže bejt pravda, protože člověk, který dělá tyto skutky, politik - vy nejste moji nepřátelé, vy jste moji soupeři, takže se na vás dívám s úctou, ale jako na soupeře. A dívám se, jaká máte pravidla hry. Kdo dělá takovéhle a provozuje pravidla hry, jak to dělá on, já mu nemohu věřit. Nemohu. Nevěřím.

Děkuji. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak. Děkuji panu poslanci Jandákovi. A nyní je příležitost pro pana poslance Jičínského.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, pan poslanec Paroubek řekl, že bude více příležitosti hovořit o způsobu vlády Mirka Topolánka příští úterý. Tady přece jenom v určité koncentrované podobě je potřeba zaujmout stanovisko k jistému faktu, kdy blízký spolupracovník předsedy vlády nepochybně chtěl ovlivňovat média, veřejnoprávní televizi, což je fakt, který stojí v každém případě za pozornost. A za pozornost stojí po mém soudu i velmi zvláštní vystoupení, které tu pak předseda vlády předvedl.

Rád bych mu přiznal takové, řekl bych, humánní cítění, ale v této souvislosti mě překvapilo to, proč zrovna on považuje za nezbytné zastat se proti mediální - jak on to nazval - štvanici nebo kampani proti poslanci Wolfovi. Jaké to jsou důvody na straně premiéra koaliční vlády hájit i způsobem, který se vymyká z rámce zásad právního státu a jeho institucionálního zabezpečení, poslance, který v rozporu se svým volebním slibem zradil zájmy svých voličů?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP