(9.30 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zpochybňujete. Přece jen došlo ke zpochybnění, takže můžeme to vzít jako námitku a o té bychom měli hlasovat.

Zahajuji hlasování o této námitce. Kdo je pro, přijmout tuto námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 76, přihlášeno 189, pro hlasovalo 116, proti 29. Námitka byla přijata.

 

Ještě jednou hlasování o tisku 476. Hlásí se pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Dámy a pánové, jednak přeji pěkné ráno. Chtěl jsem u tohoto hlasování pouze upozornit na to, o čem se vlastně hlasuje. To, že Komunistická strana Čech a Moravy podporuje vyřazení bodu, kterým se mají odškodnit účastníci třetího odboje, je logické. Chápu to. Chci jen, aby bylo vidět, že se k tomu připojila sociální demokracie. Přiznám se, že to chápu velmi špatně a velmi těžko. Děkuji. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: K tomu lepšímu pochopení chce zřejmě pomoci pan poslanec Sobotka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já jenom doufám, že se nám mimo bod nerozpoutá diskuse k návrhu zákona, který ještě ani nepřišel na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Jenom bych chtěl konstatovat, že je úsměvné, jestliže zde zástupci vládní koalice požadují projednání tohoto bodu v situaci, kdy celá vládní koalice hlasovala proti programu této schůze Poslanecké sněmovny. Kluby ODS, KDU-ČSL a Strany zelených hlasovaly proti tomu, aby se tato schůze Poslanecké sněmovny vůbec konala. Kdyby bylo po vašem, tak by tento návrh zákona vůbec nebyl projednáván, neboť by nebyla žádná schůze Poslanecké sněmovny. Já si myslím, že je možná dobré, abyste si uvědomili, kdy a čím argumentujete. Tato schůze Poslanecké sněmovny se koná vašim hlasům navzdory. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě musím udělit slovo panu ministru Kalouskovi. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pan poslanec Tluchoř je ještě mlád, tak já se nedivím, že to nechápe. Já se mu to pokusím vysvětlit.

Bohužel dochází někdy k politickým obchodům. A tady zjevně došlo k politickému obchodu, kdy sociální demokracie souhlasila s tím, že řada zákonů, na které čeká česká veřejnost, například daňový zákon, na který čekají všichni daňoví poplatníci, podnikatelé, který je součástí protikrizového plánu, bude z této schůze vyřazena. Že dominantou této schůze a jejím začátkem bude laciná exhibice opozice týkající se mediálních skandálů, místo abychom řešili věci související s hospodářskou krizí. (Protesty opozice.) Že řekneme účastníkům třetího odboje, kterým všem je dnes kolem osmdesáti, že zase musí čekat, protože není čas. A tento kšeft byl uzavřen mezi sociální demokracií a komunistickou stranou. Proto - pane poslanče Tluchoři, abyste to pochopil - proto sociální demokracie poslala do háje daňové poplatníky, řešení hospodářské krize, účastníky třetího odboje, politické vězně, všechny je poslala do háje za to, že teď bude moci exhibovat kolem laciných mediálních afér. (Vřava v sále, projevy protestů opozice, dlouhotrvající potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, slovo má poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já se domnívám, a bylo by dobré to jasně říci, že výsledkem a účelem těchto vystoupení, která jsme slyšeli, je jediná věc: zdržet Poslaneckou sněmovnu, zabránit tomu, aby se na tady, na půdě Poslanecké sněmovny, veřejně hovořilo o praktikách, které používá vláda Občanské demokratické strany, ve které sedí ministr financí Miroslav Kalousek, pro to, aby se udržela u moci. Vy se nám snažíte jakýmkoli způsobem zabránit v tom, abychom na půdě Poslanecké sněmovny hovořili o tom, jak vy manipulujete média, jak vy manipulujete státní zastupitelství, jak vy se snažíte ovlivňovat justici. Tomu se snažíte zabránit, proto tady pronášíte podobné litanie, které nám zde předvedl pan ministr financí Kalousek. My se toho účastnit nebudeme. My chceme jednat. Proto jsme hlasovali pro program schůze Poslanecké sněmovny. Nyní hlasujme o změnách v tomto programu a jednejme podle bodů, které byly schváleny.

A ještě jedna, poslední poznámka. Já jsem byl členem vlády, a jsem tomu rád, která zvýšila výrazným způsobem… (Hučení v řadách koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Klid prosím! Klid prosím! Pan poslanec Sobotka má slovo. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já jsem byl členem vlády, která výrazným způsobem zvýšila… (Hučení v řadách opozice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nebojte se toho, kolegové. Prosím, dokončete, pane poslanče Sobotko. (Potlesk z řad opozice.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, já si myslím, že by bylo vhodné, kdyby v Poslanecké sněmovně bylo prostředí, které umožňuje vystupovat řečníkům. Rád bych vás požádal, abyste zklidnil pravou část Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já věřím, že pravá část se už uklidní a nechá vás dokončit projev. Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já si myslím, že také můžeme začít tleskat a hlučet v situaci, kdy zde budou mluvit představitelé vládní koalice. Já si myslím, že k ničemu dobrému to nevede. Jsem rád, že poslanecký klub sociální demokracie se chová mnohem kulturněji (ironický smích z řad koalice) a nepřerušuje tímto způsobem vystoupení členů vlády. Ale možná se i tato situace změní a ještě více se zdrsní poměry v této Poslanecké sněmovně.

Víte, vláda sociální demokracie byla vládou, která si konečně vzpomněla na politické vězně, která si konečně vzpomněla na lidi, kteří byli zavřeni za minulého režimu, a výrazně těmto lidem zvýšila jejich důchody a zlepšila jejich životní úroveň. A to byl skutečný krok, který tito lidé potřebovali. Protože oni musí platit nájmy, oni musí platit zdravotní péči. Díky vaší vládě je ta zdravotní péče stojí mnohem více peněz než za vlády sociální demokracie. A byla to vláda sociální demokracie, která těmto lidem přiznala speciální příplatky a výrazným způsobem zvýšila jejich starobní důchody. To skutečně těmto lidem pomohlo na rozdíl od návrhů, které nepomohou vůbec nikomu. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové. Když komunisty někdo od lidovců nařkne z kšeftaření (smích), tak mám vždycky pocit, že je řeč o provaze v domě oběšencově. (Smích, potlesk z řad opozice.)

Pane ministře Kalousku. Nám skutečně nejde o to, abychom tady nějak exhibovali. To snad vy, kolegyně a kolegové, i vy, občané, kteří ještě máte sílu sledovat Poslaneckou sněmovnu, víte. Nám v této chvíli a v této situaci skutečně jde o to, aby tato vláda už konečně a co nejrychleji šla do háje. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě si bere slovo pan poslanec Tluchoř, kterému ho také musím udělit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, jenom několik drobných korekcí. Ten zákon, o kterém mluvil pan předseda Sobotka, to přilepšení, které důchodcům a účastníkům odboje údajně přiřkla vláda sociální demokracie, tak ten zákon navrhoval občanský demokrat Jan Vidím, je to zákon 357/2004 Sb. Děkuji.

A k té kultuře. Zeptám se, jestli opravdu pan předseda Sobotka myslí tu kulturu tím, že těžce nemocný poslanec Hink není vypárován standardní metodou, jak je tady zvykem. To jestli myslí tou kulturou, o které tady mluvil. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP