Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
18. března 2009 v 9.04 hodin
Přítomno: 191 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení přítomní členové vlády, přeji vám dobré ráno a zahajuji druhý jednací den 52. schůze Poslanecké sněmovny.

Nejdřív prosím, přihlaste se kartami. Pan poslanec Adam má náhradní kartu číslo 2, pan poslanec Vojíř náhradní kartu číslo 8, pan poslanec Šenfeld má náhradní kartu číslo 6. Tolik karty.

Co se týče omluv, tak na středu 18. března je ze zdravotních důvodů omluven pan poslanec Vladimír Hink. Paní poslankyně Miroslava Němcová je na zahraniční cestě.

Mám tady omluvy členů vlády. Omluvy členů vlády jsou: Omlouvá se Martin Bursík z dopoledního jednání, kdy je na zahraniční cestě. Omlouvá se paní ministryně Daniela Filipiová, Michael Kocáb. V zahraničí je Ivan Langer. Na zahraniční cestě je Petr Nečas a Karel Schwarzenberg. Ze zdravotních důvodů se omlouvá paní ministryně Vlasta Parkanová. Tak to jsou omluvy členů vlády.

Pan ministr Pospíšil má náhradní kartu číslo 3 a pan poslanec Mencl má náhradní kartu číslo 10. Pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu číslo 13 a Petr Rafaj má náhradní kartu číslo 14.

Ještě jednou vás žádám, abyste se přihlásili identifikačními kartami.

Připomenu vám, že včera, v úterý 17. března, jsme hlasovali... (Zvoní.) Tak prosím vás, kdybyste mě taky poslouchali. Já vás žádám o pozornost. (V sále je stále ruch.) Nevypadá to. O čem budeme hlasovat. Takže prosím vás, budeme hlasovat, takže abyste věděli o čem.

My jsme včera hlasovali, pokud si dobře vzpomínám, o všech přednesených návrzích k pořadu schůze, tak jak byly předneseny. Myslím, že žádný nebyl vynechán, a nyní stojíme před hlasováním, které by mělo být o celém návrhu pořadu 52. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen a jak byl opraven těmi schválenými pozměňovacími návrhy. Takže to je k hlasování.

Já ještě zagonguji na ty, kteří se opozdili. Prosím, aby se všichni dostavili do jednací síně. Tak gonguji.

A opakuji - budeme hlasovat o pořadu schůze, tak jak byl předložen i jak byl upraven těmi schválenými pozměňovacími návrhy. Doufám, že všichni jsou na svých místech, a můžeme o pořadu schůze hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tento pořad schůze schválit, může teď stisknout tlačítko a zvednout ruku. Kdo je proti tomuto pořadu?

Hlasování má pořadové číslo 70. Přihlášeno je 187, pro hlasovalo 101, proti 42, takže ten pořad schůze byl schválen.

 

Já tady mám první přihlášku - pana poslance Sobotky. Jenom předtím řeknu, že jsme si pevně zařadili na dnešek body 83, 84, 89 a to další pořadí vyplývá z toho, co jsme schválili. A my jsme dnes svým hlasováním rozhodli, že odpolední jednání - připomínám - zahájíme body 63, 14, 29 a 55.

Připomínám ještě, že v pátek 20. března budeme projednávat body z bloku zpráv, jak jsme již v úterý odhlasovali. Jedná se o body, které ještě přečtu. Jsou to body 112, 113, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 147, 132, 133, 134, 135, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 148 a 149. Tak jsem to ještě pro pořádek přečetl.

Nyní dám prostor vám pro eventuální další návrhy. První se hlásil poslanec Sobotka. Dalšího vidím premiéra Mirka Topolánka a pana poslance Rabase. Takže v tomto pořadí. První pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych navrhl změnu programu, která vyplývá ze skutečnosti, že jsme se ke schválení programu schůze dostali až dnes ráno, a tudíž body, o kterých jsme rozhodli již včera, že budou zařazeny na počátek schůze, tak fakticky z programu schůze vypadly a automaticky by byly zařazeny až na konec programu schůze.

Z tohoto důvodu navrhuji, aby body 1 až 4, které byly schváleny jako původní první body včera - jedná se o informaci o působení Marka Dalíka, zproštění mlčenlivosti - to navrhl kolega Bublan, zřízení vyšetřovací komise, organizovaný zločin, kolega Bublan předložil, a za čtvrté zřízení dočasné komise justice - předložil pan poslanec Filip. Ten první bod předložil pan kolega Rath. Čili jsou to tyto čtyři body a navrhuji je zařadit za pevně zařazené body dnes dopoledne. Čili za pevně zařazené body dnes dopoledne navrhuji zařadit tyto čtyři body. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to budeme hlasovat, tento návrh na čtyři body, jak jsem chytil.

Další přihlášený je premiér Mirek Topolánek, pak to bude pan poslanec Rabas. Prosím pana premiéra, má slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, z důvodů, které jsou zjevné, vláda na včerejším večerním zasedání vzala zpět vládní návrh, kterým se předkládala Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, sněmovní tisk 622, a vzala zpět vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy, sněmovní tisk 621. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP