(18.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže to je to, proč říkám, že na veřejnost podobné výroky nutně musí působit děsivě. A připadá mi, že tento typ myšlení a tato mentalita je to, co se prosazuje v těch špičkách některých státních zastupitelství v této zemi. A to mi připadá, že je hodně vážné. Protože zdá se, že ti, kteří mají odvahu myslet vlastní hlavou a říkat, že s něčím nesouhlasí, tak ze svých funkcí buď jsou odvoláváni, nebo musí svou kariéru přerušit, zatímco preferováni jsou ti, kteří naopak jsou servilní a kteří jsou ochotni plnit pokyny.

Já jsem tady, možná si na to vzpomenete, už mluvil o tom, že v Praze na vrchním státním zastupitelství byl do funkce náměstka pro trestní věci instalován dr. Libor Grygárek, tuším dobrý známý tady ministra Ivana Langera. Dr. Libor Grygárek je poměrně dobrý prototyp pro ten typ myšlení, které současné státní zastupitelství pravděpodobně potřebuje, nebo potřebují ti, kteří na něm chtějí přežít. Já jsem vám už jednou líčil životopis pana Grygárka, který mimochodem je také spojen s kauzou pana dr. Bašného, jak jsem zjistil. Tento pan Grygárek, zástupce pana Rampuly, onoho autora dopisu, na základě kterého Jan Křivanec odvolal dr. Bašného, pan Libor Grygárek je člověk se zajímavým osudem. Tato vláda ho instalovala do funkce náměstka vrchního zástupce a já jsem vám tady už jednoho ten jeho životní příběh líčil. Nicméně on je tak zajímavý, že si ho dovolím dneska připomenout ještě jednou.

Pan Libor Grygárek byl prokurátorem socialistické prokuratury od roku 1985. A jak možná víte, ombudsman Otakar Motejl řekl, že to je člověk, který se dopustil věcí, které nesmějí být zapomenuty. To, co nesmí být zapomenuto, je ta jeho mimořádná úslužnost a servilita k tehdejšímu socialistickému vládnoucímu režimu. On totiž byl ochoten se dobrovolně podílet 21. srpna 1989 na vyvážení demonstrantů z Václavského náměstí desítky kilometrů do lesů za Prahu. Tento člověk dobrovolně se této role jako nadějný socialistický prokurátor chopil. A co dělá Ústav pro studium totality, by mě zajímalo, v této souvislosti? Jak to, že této instituci nevadí, že na funkci náměstka vrchního zástupce v této zemi je člověk s takovouto minulostí! Jak je možné, že tento člověk byl znovu povolán do služeb tohoto státu v roce 1994, kdy se stal vrchním zástupcem v Praze, aby byl po dvou letech odvolán právě z podezření na politické ovlivňování některých trestních kauz? Ty kauzy, o které šlo, byly lehké topné oleje, kauza Harvardských fondů nebo kauza Viktora Koženého. To byly kauzy, kvůli kterým tehdejší ministr spravedlnosti odvolal pana Grygárka pro podezření z politického ovlivňování těchto kauz. Takže tehdy musel pan Grygárek skončit. Nicméně protože dneska jsme pochopili, že potřebujeme tyto typy do státního zastupitelství, jsou daleko zajímavější než dr. Bašný, tak pan dr. Grygárek byl znovu povolán do služeb a je dneska znovu ve funkci náměstka vrchního státního zástupce tady v Praze a v Čechách.

Takže mě znepokojuje - doufám, že to pochopíte - že tento typ lidí má dnes zelenou ve státním zastupitelství, viditelně, a vytvořil pravděpodobně tu mafii, o které se mluvilo u soudu před soudcem Vojtěchem Ceplem. Vytvořil onen typ mafie, který dnes vykonává úkony podle toho, jakých pokynů se jim dostává. A dnes je situace taková, že pokud se to někomu nelíbí, tak to schytá, jako už celá řada před nimi. A nejenom státních zástupců. Připomínám, že se to týká také vyšetřovatelů policie, že se to týká také některých policistů.

Pan ministr Langer, chápu, že se zájmem se dívá, ale já myslím, že ta jména zná velice dobře, že ani není třeba, abych je připomínal. Takže pan Langer, o kterém nepochybuji, že má kontakt také s panem Grygárkem, je jedním z těch, který asi by nám právě tady mohl leccos říci o tom, jak to dneska funguje, jak funguje policie v České republice, jak funguje státní zastupitelství. Mně připadá, že to, co se dnes děje, k jakým únikům dochází například ze spisů inspekce policie, to jsou věci, o kterých by se tady ve Sněmovně mělo mluvit. To není něco, co bychom mohli obejít, protože se to netýká jenom nás poslanců. Toto se týká všech lidí v této zemi, kteří bohužel potřebují policii, potřebují soudy a potřebují justici. A potřebují je jako instituce, které fungují skutečně spravedlivě.

Tady je dneska nesmírná řada důvodů si myslet, že to tak není. Jestliže je to tak, že typ lidí, jako je pan Grygárek, se servilní, úslužnou mentalitou, se prosazuje ve všech těchto institucích, dokonce jsou tam ti lidé nasazováni, tak to ohrožuje jednak princip právního státu, jednak principy demokracie v této zemi.

Takže my jsme sice navrhli, aby se mluvilo o dr. Bašném, ale mně připadá, že to souvisí s daleko zásadnější debatou o situaci v české justici a v českém státním zastupitelství. Protože nakonec ten, kdo je hlavní vinný v této kauze, dokonce není ani paní Vesecká a státní zástupci, kteří se k tomu propůjčili. Ten, kdo je hlavní vinný, je ten, kdo jim ty zakázky a kdo jim ty pokyny dává. A to je v případě Jiřího Čunka vláda. Je to premiér, ministr spravedlnosti, ministr vnitra Ivan Langer a další (potlesk poslanců ČSSD) jako ti, kteří dali ono zadání. To je ten výrok dr. Kučery.: Pokud jde o stabilitu vlády, musí jít nezávislost justice stranou, a je to třeba udělat elegantně. Takže vy jste se všichni snažili to dělat elegantně, ale výsledek je ten, že veřejnost musí být zděšena, když poslouchá tyto scény z justičního života, tu, co se odehrává dneska kolem dr. Bašného.

Já vůbec nejsem dojat tím, že pan ministr Pospíšil odvolal pana Křivance a nakonec se snaží na této špičce ledovce zjednat nějakou nápravu. Protože pan ministr Pospíšil je totiž zodpovědný nejenom za to, co se stalo tady a kde se pravděpodobně lekl, protože se proti němu postavila Soudcovská unie, Unie státních zástupců, Transparency International apod. A chápu, že pan ministr si uvědomil, že toto už je příliš, že se už překročila určitá mez. Tak couvl. Ale to je málo. Protože dr. Bašný samozřejmě ukazuje dál. Ten ukazuje na to, o čem mluvil, dr. Bašný, na to, co bylo obsahem toho jeho vystoupení. Že totiž bohužel, jak řekl, veřejnost je nutně znepokojena, protože justice utrpěla ránu kauzou Jiřího Čunka. A není možné si myslet, že se na to zapomene, že na to veřejnost zapomene. My tady ve Sněmovně na to zapomeneme, všichni si řekneme: Možná tady pan Čunek dlouho nebyl, tak už to je méně přítomno. Bohužel ono to tady stále je. A ten typ státních zástupců, ti, kteří se s tím spojili, jestli chcete v této zemi mít demokratické poměry a právní stát, tak ti lidé se z toho budou muset zodpovídat. Dřív nebo později to musí přijít. Paní Vesecká je neudržitelná, chová se jako socialistická státní prokurátorka. Ona si plete časy! (Potlesk z řad ČSSD.)

Takže já si myslím, že vláda může udělat jedinou věc, jestli můžu panu Topolánkovi poradit. Musí odvolat paní Veseckou a celou kauzu musí začít od začátku řešit. Tam, kde došlo k tomu, že bylo ohnuto právo, tam musí být právo obnoveno. Státní zástupci, kteří se k tomu propůjčili, musí skončit a být odvoláni. To chce ne Zaorálek a sociální demokracie. Toto nutně požaduje veřejnost v této zemi. Chtějí mít soudce a státní zástupce, kteří měří spravedlivě, kteří prostě nehledí na to, kdo má jakou funkci, kteří nehledí na to, kdo jak vypadá. Právo není ničím a zákon není zákonem a nepatří do právního státu, pokud neměří všem stejně. Není možné, aby jeden byl z něho vyňat. Pan Vávra, Čunek a další. Není možné, aby trestní věci se nedávaly k trestnímu stíhání, protože se to někomu nelíbí. Chápete přece, pravidla jsou taková: Státní zástupce v pochybách to dává soudu, naopak soudce v pochybách zprostí viny. Ale v případě státního zastupitelství pochyby nemůže státní zástupce řešit tím, že to prostě k soudu nedá, pokud se jedná o pochyby. Způsob, kterým se zasahuje do kauz, to, co se dneska stalo, to, co se děje dneska v Olomouci, ten duch, který se prosadil ve státním zastupitelství, to je něco, co nemůže pokračovat.

Podívejte se, my nejdeme v této zemi do lehkých časů. Jestli chcete ještě k tomu všemu přidat situaci, kdy je nedůvěra v soudy, kdy je nedůvěra ve státní zastupitelství a ve zjednávání práva v této zemi, tak je to obrovská odpovědnost, kterou na sebe vláda bere. Já to tady říkám proto, že vláda pořád má šanci začít jednat. Jste jediní, kdo můžou začít jednat! To státní zastupitelství se z toho samo nevytáhne. Když jste prostě tam vytvořili takovýto duch, který jde dokonce přes to vedení, tak ono se jako ten baron Prášil za cop nevytáhne z toho, kam zapadlo. Vy jste jediní, kdo můžou v tom sehrát tu roli. A protože jste jediní, tak to prostě udělat musíte! Když to neuděláte, ponesete odpovědnost za stav věcí právního státu, justice v této zemi! Proto vás žádám, abyste umožnili debatu o téhle kauze v Poslanecké sněmovně. (Potlesk z řad ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP