(12.50 hodin)
(pokračuje Liška)

Dohoda mezi vládou ČR a ESO, o přístupu k Úmluvě o založení ESO a o souvisejících podmínkách, byla podepsána 22. prosince 2006 v Praze. Loni k této organizaci přistoupilo také Rakousko. Protokol o výsadách a imunitách Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli, dále jen protokol, byl členskými zeměmi přijat dne 12. července 1974. Cílem protokolu je vymezit právní statut ESO a definovat výsady a imunity, které bude ESO, resp. její orgány či personál požívat za účelem řádného výkonu své činnosti.

Praktickým dopadem přijetí protokolu bude osvobození od přímých daní pro subjekty, kterým budou uděleny kontrakty nebo zakázky ESO na řešení jejich projektů. V nejbližší době se to bude týkat zejména budování evropského extra velkého teleskopu, dosud největšího projektu ESO.

Závazky, jež vyplývají z protokolu, jsou v souladu s právním řádem ČR. Plnění závazků vyplývajících z protokolu je zajištěno v rámci platných právních předpisů ČR, zejména pak příslušnými ustanoveními finančněprávních předpisů o vynětí ze zdanění.

Provádění protokolu o výsadách a imunitách ESO nebude mít žádný dopad na schválené výdajové limity příslušných rozpočtových kapitol státního rozpočtu. Je možné očekávat nepatrný dopad na příjmovou stránku státního rozpočtu způsobený přijetím daňových vynětí specifikovaných v protokolu. Podobná ustanovení jsou obsažena i v jiných smluvních dokumentech, kterými je v oblasti mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji vázána Česká republika.

Vzhledem k souvislostem, které má tento protokol s prováděním dohody mezi vládou ČR a ESO, doporučuji Sněmovně, a žádám vás tímto, vyjádřit souhlas s přístupem k tomuto protokolu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Václava Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, neshledal jsem žádné důvody, proč by uvedený návrh o vyslovení souhlasu s přístupem k protokolu nemohl postoupit do výboru a nakonec byl vysloven souhlas s ratifikací.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám žádné, ptám se tedy, zda se někdo hlásíte. Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh na přikázání? Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 259. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání, tedy na přikázání výboru zahraničnímu. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 259, přítomno 131, pro 97, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Tím jsme se vypořádali s tímto bodem. Jinými slovy, končí projednávání bodu číslo 117, sněmovního tisku 639 v prvém čtení.

Jsme také v závěru naší dnešní dopolední části jednání. Mám pro vás několik upozornění. Za prvé, ústní interpelace začnou na předsedu vlády a na ministry ve 14.30 hod., na premiéra nejprve. Ale vzhledem k tomu, že je řádně omluven, chci upozornit všechny interpelující na ministry, že okamžitě po uplynutí interpelací na premiéra, což bude v podstatě pouze přednesení interpelace v nejlepším případě, okamžitě budou zahájeny interpelace na jednotlivé ministry. Těch je 32. Když jsem se dívala na omluvy z dnešního jednání, dojde maximálně na 21 z nich, protože zbývající ministři jsou omluveni.

Po skončení všech interpelací bude následovat blok informací a zpráv, tak jak se na tom dohodli předsedové poslaneckých klubů, a znamená to tedy, že nejpozději v 18 hodin, ale pravděpodobně dříve, okamžitě jak skončí interpelace na členy vlády, bude zahájen tento blok informací, zpráv a mezinárodních smluv v 1. čtení. Těchto bodů je celkem 32 a bude záležet na nás, jak rychle se s nimi vypořádáme. Nejpozději by dnešní jednání mělo trvat do 21 hodin.

Děkuji vám za pozornost, přeji příjemnou polední pauzu.

 

(Jednání přerušeno ve 12.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP