(10.20 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Objevují se informace, že soukromé subjekty hodlají do České republiky dopravit v blízké době až 50 tisíc vietnamských dělníků. Zastupitelské úřady a policie zaznamenávají padělané doklady žadatelů či pozvání. Žadatelé nebývali schopni sdělit informace o plánovaném pobytu v České republice. Množí se zprávy o zneužívání cizinců a jejich problémech v ČR. Některá víza vydaná za jiným účelem jsou zneužívána k výdělečné činnosti.

Od 2. listopadu 2008 bylo pozastaveno nabírání žádostí o udělení dlouhodobého víza a žádostí o udělení povolení k pobytu na zastupitelském úřadu v Hanoji. Pozastaveno bylo přijímání nových žádostí o víza k pobytu nad 90 dnů a žádostí o povolení pobytu, nikoliv jejich udělování. Víza, o něž žadatelé již požádali a o nichž cizinecká policie kladně rozhodla, jsou nadále vydávána. Rovněž tak se opatření netýká vietnamských občanů, kteří hodlají navštívit Českou republiku na dobu kratší než 90 dnů. Žádosti o krátkodobá víza jsou nadále přijímány zcela standardně.

Velvyslanectví v současnosti vydává zhruba 50 víz denně. Jedná se o víza, o něž žadatelé požádali před účinností vládního opatření. Před budovou zastupitelského úřadu je klid, fronty žadatelů se netvoří. Na úřední desce a internetových stránkách je uveřejněna informace o prodloužení vládního opatření do odvolání.

Závěr: Přerušení přijímání žádostí o víza k pobytu nad 90 dnů je technickým opatřením přechodné povahy, nikoliv opatřením politickým. Rozhodně není míněno jako symbol nepřátelství vůči Vietnamské socialistické republice a jejím občanům. Přijímání žádostí o víza bude neprodleně obnoveno v plném rozsahu, jakmile bude zprovozněn nový systém objednávání žadatelů, k čemuž dojde v blízkém časovém horizontu.

Pozastavení přijímání žádostí je odůvodněné a nanejvýš nutné. Je třeba znovu opakovat, že se opatření netýká víz na dobu kratší než 90 dnů. Opatření vlády a Ministerstva zahraničních věcí je velmi žádoucí a je plně v souladu se zájmem na zajištění pořádku a bezpečnosti na zastupitelském úřadu ČR i v jeho okolí a s povinností ochrany českých diplomatů i dalších pracovníků působících v cizině.

Ministerstvo zahraničních věcí věnuje vízové problematice maximální pozornost a v současné době provádí vyhodnocení provozu tzv. call centra. Jejich využívání není ze strany Ministerstva zahraničních věcí pojímáno jako konečné řešení v tomto směru. Připravuje se vytvoření celosvětového systému automatizovaného objednávání prostřednictvím internetu, který by byl v konečné fázi využíván všemi zastupitelskými úřady České republiky.

Dne 21. ledna 2009 proběhlo jednání zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, jehož tématem bylo právě vydávání víz na velvyslanectví v Hanoji. Za přítomnosti zástupců Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra byly poslancům sděleny podrobné informace týkající se této problematiky a zodpovězeny všechny dotazy přítomných poslanců.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Vážený pane ministře, děkuji vám za rekapitulaci celé záležitosti. Jsem rád, že ministerstvo konečně připouští určité problémy, nakonec to vedlo i k zastavení toho systému, který byl ve Vietnamu nastolen. Vím, že byla uváděna lhůta pro zavedení nového systému - únor. Zdá se, že to se nesplnilo. Nyní mluvíte o krátké době, ale nespecifikujete ji žádným konkrétním způsobem. Možná že byste mohl říci, kdy se tedy počítá s obnovením činnosti, pokud jde o dlouhodobá víza na základě, nového systému.

Musím ale bohužel konstatovat, že jste na tu část mé interpelace, která se týká stanoviska ke skutečnostem popisovaným v přiloženém dopise, o němž jste se také zmínil, neodpověděl. Neuvedl jste, proč nebylo poskytnuto žádné vysvětlení či důvod nepodání víza, ani jste se nezmínil o lhůtě, která tady byla na kraji prodloužené lhůty, ačkoliv ze souvislostí není možné nijak usoudit, že by šlo o výjimečný případ, který pro takovou lhůtu by byl oprávněný. Jsem si vědom toho, že jste také neuvedl, že by vysvětlení či důvod opravdu nebyly podány, to jste nepotvrdil. Skutečností však je, že jak se to jeví minimálně těm Vietnamcům, kterých se týkalo určité zacházení, je to tak, že se jim zdálo, že to nebylo v souladu se zákonem, ačkoliv vy teď znovu opakovaně tvrdíte, že vše v souladu se zákonem bylo.

Na základě toho se domnívám, že je potřeba navrhnout nesouhlas s odpovědí na interpelaci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Do rozpravy se dále nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Pan poslanec Exner navrhl usnesení: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí na interpelaci Václava Exnera ve věci vydání víz na zastupitelském úřadu v Hanoji." Zazvoním a zahájím hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 245 z přítomných 126 poslankyň a poslanců pro návrh 28, proti 31. Návrh usnesení nebyl schválen. Končím interpelaci sněmovní tisk 665.

 

Zahájím další interpelaci. Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg odpověděl na interpelaci poslance Vojtěcha Filipa ve věci odpovědi České republiky na stanovisko Komise Evropských společenství k porušení smlouvy č. 2005/4319 ze dne 22. března 2007. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 671.

Prosím pana místopředsedu Filipa, aby interpelaci uvedl. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, páni ministři, paní a pánové, já jen stručně shrnu. Dožaduji se od května loňského roku odpovědi na to, jakým způsobem postupovala Česká republika v řízení před Komisí Evropských společenství ve věci výběrových řízení Lesů České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP