(16.30 hodin)
(pokračuje Exner)

Ano, říkalo se o tom, že si to mohl spočítat, ale tak, jak si to uměl spočítat nebo měl umět spočítat tento cizinec, tak přece to umíme spočítat také my. A ptám se, proč vlastně trpíme takovou situaci, kdy tím, že umožňujeme zaměstnávání takovýchto lidí u nás, případně jejich skončení zaměstnání bez jakýchkoli dalších zabezpečení, dostáváme cizince do podobné situace. Informujeme je skutečně o této situaci, která u nás vzniká? Oni jsou potom naháněni, a to ne nyní v době krize, ale už určitě několik let, od doby, kdy v masovém měřítku se práce cizinců u nás takovýmto způsobem projevila, do skutečně otrocké práce, kdy si nemohou dovolit ani trochu slušný život.

Nakonec bych chtěl ještě zmínit to, že můj kolega Zdeněk Maršíček vyslovil souhlas s těmi opatřeními, která jsou tady navrhována. Já jsem k tomu učinil ještě několik výhrad, případně požádal ještě o další dovysvětlení. Myslím si ale, že jednu věc bude potřeba doplnit. Bude potřeba, abychom požádali vládu, aby po dobu dočasného, přechodného pobytu propuštěných cizinců se podílela na řešení jejich sociální situace. Nevšímavost pro ty lidi, kteří se ocitají v totální lidské nouzi, není na místě. Navíc jde o lidi, z nichž velká většina nám dlouho pomáhala.

Ještě jednu poznámku. Mluvíme-li o dobrovolném vycestování a o projektu s ním spojeném, uvádí nám pan ministr vnitra, že se to bude týkat těch, kteří zde pobývají legálně. Ti, co tady z různých důvodů se ocitli nelegálně, jak bylo řečeno, vlastně vyžadují na to, aby byli deportováni z naší republiky, vyšší náklady. Myslím si, že by také bylo třeba zvážit např. měsíční až dvouměsíční amnestii, aby do toho projektu dobrovolných návratů bylo možné začlenit nyní i tyto lidi už z toho důvodu, že je jasné, že náklady by byly nižší.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Dobré odpoledne. Zatím podle mých poznámek, které jsem získal od kolegyně Talmanové, je nyní přihlášen pan poslanec David Rath jako zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, je to asi tři čtvrtě roku, co jsme tady debatovali nad vládním návrhem zelených karet. My jsme tady dávali některé otázky a poukazovali jsme na bezpečnostní rizika, zdravotní rizika, rizika platového dumpingu. Já jsem byl dokonce tak odvážný, že jsem navrhoval, že by bylo dobře, aby ti lidé ukázali, jak byli proočkováni a prokázali se nějakým základním zdravotním vyšetřením, aby neznamenali určité zdravotní riziko. Za to si opozice vysloužila velmi milá a hřejivá slova z úst pana ministra Nečase, který tady hřímal něco o Jean-Marie le Penech. Samozřejmě hned přispěchala servilně, velmi servilně, pravicová média jako Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Reflex, a všichni ti servilní služebníci pravicové vlády se předháněli v tom, jak ta opozice je xenofobní.

Dnes jsem nevěděl, jestli sním, či bdím. Poslouchal jsem ministra Langera, poslouchal jsem ministra Nečase a měl jsem pocit, že si vytáhli naše vystoupení z tehdejší doby, že je opsali a tady nám je znova přeříkali. No, byla by na místě, pánové, aspoň omluva. A pokud ne omluva, tak čekám, že pan ministr Nečas zde vystoupí a svého kolegu Langera také počastuje hřejivým názvem Jean-Marie le Langer a sám o sobě řekne, že je vlastně takovým malým, možná velkým, Jean-Marie le Nečasem. Bylo by to asi od vás férové, kdybyste řekli, dámy a pánové, my jsme se před tím tři čtvrtě rokem prostě mýlili. Přišli jsme s hloupým návrhem a teď jsme pochopili, že s tím něco musíme dělat. Dobře, jistě můžeme diskutovat o té technice. Dostáváme se do situace, že těm lidem budeme vlastně dávat peníze za to, aby vycestovali, přitom by to měl platit někdo jiný než daňový poplatník, ale bohužel, už to tak je.

Čili pánové, očekávám, samozřejmě marně, protože od vás nějaká sebereflexe, to je jako čekat, že Slunce začne obíhat okolo Země, od vás se sebereflexe nikdo nedočká, ale aspoň doufám, že ve skrytu duše si řeknete: tehdy jsme to přestřelili. A samozřejmě stejně marně očekávám od vašich servilních služebníčků z médií, že o vás napíší taky, že jste xenofobové a že jste taky Jeanové-Marie Nečasové a Langerové. Očekávám to bohužel marně. Takový už je svět. Když dva dělají totéž, není to totéž. Když to udělá opozice, je potřeba jí za to umýt hlavu. Když to udělá naše milovaná a skvělá vládní koalice, tak je třeba je za to pochválit, byť by řešili to, co sami způsobili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Rathovi. Nyní se přihlásila paní poslankyně Bebarová-Rujbrová. Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji. Já pouze technickou poznámku, protože bych ráda na adresu předřečníka upřesnila, že pokud takřka před rokem byli někteří poslanci osočováni poslanci z vládní koalice z xenofobie, nebyli to poslanci opozice, ale poslanci sociální demokracie.

A ještě jeden vzkaz pro pana poslance Ratha. Už dnes podle platných zákonů, které jsme zde projednávali, cizinci musí dokládat zdravotní potvrzení. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. Nyní paní poslankyně Anna Čurdová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, už mnohé tady bylo řečeno, nicméně vládní materiál obsahuje velice podrobnou analýzu toho, jaký je v současné době stav. Usnesení vlády, které máme předloženo, nereaguje na všechny negativní jevy, které mohou vzniknout v souvislosti s nelegálním zaměstnáváním cizinců. A já bych se ráda pana ministra nebo obou ministrů prostřednictvím pana předsedajícího dotázala na záležitost, která je uvedena právě v analytickém materiálu, a to je nárůst počtu dětí cizinců, které jsou umisťovány do ústavů s náhradní péčí. Je naprosto těžké pro rodiče, kteří mají být repatriováni zpátky do země původu a kteří vědí, že v zemi původu se ocitnou na hranici nebo pod hranicí chudoby a kteří mají dítě, a teď nastává situace, kdy dítě může být - a promiňte mi, prosím, ten výraz - odloženo právě do zařízení nebo do ústavu s náhradní péčí a může být dán souhlas s jeho osvojením, anebo také ti rodiče to nemusí udělat a to dítě může zůstat někde, samozřejmě hypoteticky, na ulici, i v České republice.

Pane ministře nebo páni ministři, jakým způsobem bude Policie České republiky, a nejenom policie, ale složky, které mají jednat, jak budou zasahovat, aby se tyto děti nestaly oběťmi právě třeba obchodu s dětmi, aby se nestaly oběťmi pedofilů, anebo, pokud to bude český občan, jak se o ně Česká republika postará? Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Čurdové. Nyní pan poslanec David Rath s faktickou připomínkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, dnes je to tedy den plný překvapení. Že se dočkám v této Sněmovně, že se ministra z ODS přijde zastávat poslankyně z KSČM, to je skutečně velmi překvapující a musíme se zamyslet, jestli se tady neděje něco nevšedního.

Ale teď fakticky. Sociální demokracie je samozřejmě opoziční strana v tuto chvíli a v tomto volebním období, to není žádné překvapení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP