(16.10 hodin)
(pokračuje Škromach)

Ono to není tak populární a tady o tom teoreticky můžeme popovídat, ale mě by zajímalo, jak v praxi budou příslušní ministři, a věřím, že jim v tom dá i dobrou radu pan premiér Topolánek, který už jim v tuto chvíli radí, jak budou provádět kontrolu, že se tito lidé nedostávají na černý trh. A to už vůbec nehovořím o tom, že by měli zabránit případné trestné činnosti, o níž tady byla řeč. A musím říci, že mě osobně by zajímalo, kdyby tady zaznělo konkrétní číslo, konkrétní případy, kolik takových případů už dneska bylo, protože se vychází z určitých odhadů, že to je možné. Stejně jako černá práce, která se samozřejmě odhaduje, že to může být jedno- dvojnásobek legálně zaměstnaných.

Docela musím ocenit to, že došlo k určitému posunu i v pohledu na to, že by mohla být na našich ambasádách přímo zastoupena například odloučená pracoviště úřadů práce nebo podobně, kde by si mohli cizinci přímo náležitosti vyřídit ještě doma, nemuseli by nikam cestovat a mohli by už do Česka přijet a nepotřebovali by k tomu žádnou agenturu. Nedělám si iluze a myslím si, že by bylo asi naivní, že Česká republika se obejde bez práce cizinců. Ale je potřeba k tomu přistupovat opatrně. A já ještě znovu na závěr připomenu, když jsme tady v létě říkali: pozor, může být problém, obzvláště u nekvalifikované pracovní síly, tak jsme byli přesvědčováni, že vlastně nevíme, o čem hovoříme, a že vlastně tisíce cizinců v některých exotických zemích je vlastně v pořádku, když sem budou naverbovány. V této situaci ovšem myslím si že spíše situace dává za pravdu nám, kteří jsme pochybovali, že to takto je správný postup, a v této situaci samozřejmě ministerstvo přichází s návrhy.

Řešení se určitě najde, bude nás něco stát. Otázka potom je taky v tom, kdo by měl tyto náklady hradit. Já myslím, že je dobře, aby do budoucna bylo jasně definováno, že ti, kteří tuto práci zprostředkovávají, tak by měli taky nést náklady na dopravu těchto lidí domů, pokud práci ztratí, protože neměl by to být český daňový poplatník.

Takže vážené dámy, vážení pánové, řešíme situaci, která nemusela nastat, anebo alespoň ne v té míře, pokud by se některé kroky učinily už dříve, případně pokud by se pružněji reagovalo na vznikající situaci a předpoklady, protože zákony zatím v této zemi platí, jsou tady výpovědní lhůty, hromadné propouštění a další věci a ty signály už tady jsou několik měsíců. My to řešíme v únoru a víceméně už je pravda, že někdy v říjnu listopadu už dokonce i náš prozíravý ministr financí včetně našeho milého pana premiéra začali tušit, že nějaká krize přichází. Možná, že kdyby tahle opatření přišla v té době, nemuseli jsme dneska toto řešit hektickým způsobem odsunu těchto lidí domů za letenek a ještě proplácení kapesného na cestu.

Vážené dámy, vážení pánové, já myslím, že v té souvislosti bude ještě dobré připomenout jednu věc, která určitě překvapí zde přítomné za mými zády, že tahle vláda dva roky spala a v podstatě neudělala nic pro to, aby řešila problematiku zaměstnanosti, protože stejně jako pan prezident si zřejmě myslí, že krize je jenom taková rýma, která přejde sama, a není potřeba nic udělat. Kdyby na to spoléhaly vlády sociální demokracie po pádu tenkráte Klausovy vlády, kdy nezaměstnanost vzrostla podobně jako za této krize téměř na hodnotu kolem 15 procent, tak zřejmě bychom ty problémy řešili kontinuálně dále a nemuseli jsme říkat, že je krize. Ona by tady byla neustále, protože zdá se, že největší krizí a katastrofou pro tuto zemi je okamžik, kdy nastupuje k vládě ODS a její spojenci.

A možná že je škoda, že tahle vláda nepředvedla, co umí, kromě kritiky toho, že minulé vlády tady vytvořily podmínky pro tisíce nových pracovních příležitostí. A naopak za dva roky, které mohla využít v době konjunktury k tomu, aby tady vytvořila programy zaměstnanosti pro právě takovéto případy, tak nejsou. Jediné, co je, tak je, zhoršila podmínky pro ty, co práci, kteří poctivě pracovali, ztratí. Já bych očekával, že teď jako další krok kromě toho, že budeme řešit cizince, budeme řešit i problémy nezaměstnaných v České republice a že vláda kromě biče jim tady nabídne příležitosti k práci. A to samozřejmě nemůže skončit tím jako v loňském roce, kdy obce v říjnu dostaly oznámení, že už došly penízky a že veřejně prospěšné práce končí. Takový přístup skutečně odpovídá té rýmě, která se vyléčí sama, ale potom je taková vláda víceméně zbytečná. Protože vláda je od toho, aby řešila problémy lidí, aby jim pomáhala řešit tyto problémy. A vláda, která nic nedělá a řeší věci až na poslední chvíli, tak ztrácí historický význam.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kafka, poté řádně přihlášený pan poslanec Exner, po něm se připraví pan poslanec David Rath. Pane poslanče Kafko, máte slovo.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Opakovaně se zde ozývalo "zkorumpovaní úředníci". Nevím, koho tím autor myslel, jestli ty, co povolují činnost personálních agentur, nebo zda tím myslel orgány cizinecké policie nebo koho vlastně. Proti takovému označení se chci ohradit a těchto lidí se zastat. A to, že je v České republice povoleno tolik personálních agentur, není zdaleka činností nějaké korupce, ale toho, že právní úprava vzniku personálních agentur byla velmi liberální. Označování zkorumpovaní úředníci je takové možná velmi snadné a populární, ale rozhodně to není spravedlivé. Má-li autor tohoto označení, který přede mnou mluvil, jisté poznatky, je jeho povinností je sdělit orgánům činným v trestním řízení.

K námětům kolegy Bublana bych chtěl poznamenat, že dobrým opatřením by třeba mohla být také kauce na zajištění odjezdu z České republiky. Ale říkat, že personální agentury jsou jenom vykořisťující a téměř zločinecké organizace, je také velmi nespravedlivé. Je zde řada fér agentur a jejich činnost je nutná. Umožňují potřebnou flexibilitu pracovního trhu a jsou dobrým nástrojem k překonávání různých nerovnoměrností v zakázkách a ve výrobě. Myslím si, že v řadě podniků se tyto služby výrazně osvědčily.

A za třetí - pozdě nebo brzo s těmito opatřeními. Všichni ti věrozvěstové všech krizových scénářů vědí všechno nejlíp a nejdříve. Zaplaťpánbůh, že je v této Sněmovně máme.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, čas překročen o tři vteřiny, děkuji vám, pane poslanče. Nyní požádám pana poslance Exnera, aby se ujal slova. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Děkuji, paní místopředsedkyně. Členové vlády, dámy a pánové, první otázka, kterou si kladu, je otázka, jestli situaci, kterou tady projednáváme, ve svém komplexu přece jenom odhalila teprve krize. Musím říci, že ne. Signály, které tady u nás byly, že se zaměstnáváním cizinců, s jejich pobytem tady i pro podnikatelské účely není všechno v pořádku, jsou přece dlouhodobé. Jestliže tady byly uváděny jako jeden z viníků personální agentury, já souhlasím s tím, že není možné všechny dát do jednoho pytle. Jestliže poukazujeme také na špatnou vízovou politiku a chybnou organizaci vydávání víz Ministerstvem zahraničních věcí a případně cizineckou policií, potom jsou to příčiny, které jsou dlouhodobé a které byly známy a neodhalila je jenom krize, a bohužel se nečinila opatření k tomu, aby se problémům v této oblasti včetně dopadů do bezpečnostní situace předešlo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP