(19.00 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Další dopis: "Zavedli jste regulační poplatky. Setkala jsem se s neetickým vybíráním poplatků, ale to je málo. Statistika Julínka uvedená v televizi je naprosto scestná. Raději si vychovejte lékaře k racionalizaci práce a neznásilňujte 10 miliunů. Ty na to nemají vzdělání, oni se neubrání, ani ne já - inženýr. Na to, abych se léčila sama, jsem si 35 let neplatila zdravotní pojištění."

Další dopis. Zkrátím ten dopis a vezmu jen závěr: "Jsem důchodce 84 let. Lékař mně předepisuje kromě dalších také tyto léky: Digoxin v balení za 32,30, Ascorutin 22,40, Medrin balení 36,30, Godasal 32,70. Co platím v lékárně? Za první dvojici léků v celkové hodnotě 54,70 poplatek Kč 1,60. Za druhou dvojici v celkové hodnotě 69 poplatek 60. Zatím mi to nikdo nevysvětlil. Sice lékař je rozumný a napíše vždy tři balení. Proto je také úbytek návštěv u lékařů."

Další dopis: "Prosím nejen za sebe, ale za všechny ty, kteří vám věří, že pro nás dole, pro ty nejslabší, tj. jako jsem já s manželem, důchodce - mně bude 71, manželovi 73 let - kteří jako starodůchodci korunkama neoplýváme, rodiny s dětmi i podnikatele, kteří musí poctivě na každou korunku tvrdě pracovat -pamatujte na nás. Věřte, ono se vám to vrátí. A když už jsem v tom povídání, neodpustím si jednu zásadní poznámku, a to nejen za sebe. Reforma zdravotnictví, to, co udělal pan Julínek a spol., to je asociální, nelidské, nic horšího už ani vytvořit nemohl. Já mám, resp. měla jsem, doplatek téměř 1000 měsíčně z mého nízkého důchodu. Jsem invalida léčená na devět diagnóz. Bohužel. Mohu vám říci zcela zodpovědně, pane předsedo, že jak pan ministr, tak i jeho mluvčí lžou. Některé poplatky se do limitu 5000 nezapočítávají, i když doplatek je vysoký. To mám zjištěno v několika lékárnách. Může to na recept lékařka desetkrát napsat, ale nezapočítá se to do limitu. A navíc na moje onemocnění je lék jiný stejně účinný nenahraditelný. Tak ať říkají lidem pravdu. Byla bych moc ráda, kdybyste tento můj názor mohl říci paní ministryni." - To jsem bohužel nemohl, ale paní ministryni to teď říkám. - "Jde konkrétně o lék Detralex. Jsem diabetik, ukazoval se mi už bércový vřed na noze, na které mám problémy, a velké, se žílama. Při operaci mně nestáhli lékaři nohy a od té doby mám stále zánět žil. Až to došlo tak daleko, že tento lék stával 269, teď stojí 288 plus 30 recept. A není započítáván do limitu. Mohla bych uvést další příklad, ale nebudu vás zatěžovat. Prostě pro mě je naprosto neúnosné to, co ministerstvo zdravotnictví vydalo. A nejsem sama. A co děti?" - A v závěru: "Přeji vám co nejvíce úspěchů v práci. Držím vám palce, mějte pevné nervy, nenechte se takovými jako náš premiér, za kterého se člověk musí stydět, vyprovokovat. Ukažte, že jste lepší než on."

Další dopis (hluk v pravé části sálu) - jenom krátce z něj: "Poplatky, jež ODS zavedla, nazvěte patřičným pojmenováním. Je to v podstatě zvednutí platu některým lékařům, lidem bez charakteru, na zdravotní péči a postoji lékařů k pacientům se nic nezmění, a ne jak tvrdí pan dr. Julínek, tj. zavedení habešského politického zřízení. Dovolil bych si vás vyzvat, abyste se zasadil o zveřejnění v České televizi a denním tisku průměrných platů obvodních lékařů a lékařů specialistů v nemocnicích. V nedávné době byly zveřejněny platy řidičů Dopravního podniku Praha, ale zejména ředitelů, managamentu, THP administrativních pracovníků. Ať si občané této republiky udělají úsudek o demagogii pana dr. Julínka a jeho posluhovačů."

A konečně poslední dopis: "Vážený pane Paroubku, nezlobte se, že vám píši, ale nevím, na koho se mám už obrátit. Letos v květnu mi bude již 72 let. Jsem v invalidním důchodu a chodím o francouzských holích. Protože jsem po třech infarktech, musela jsem jít do předčasného důchodu. Vychovala jsem tři děti a byla jsem dlouho v domácnosti. Žila jsem na vesnici, kde nebyla školka ani jesle a práce. Když jsem šla do invalidního důchodu, byl mi vyměřen malý důchod a nyní po navýšení důchodu pobírám 4406. Bojím se jít k lékaři, protože za poplatky u lékaře a v lékárně nechám většinou nad 500. Manžel je též v invalidním důchodu a společně nemáme ani životní minimum. Nyní se nám rozbila pračka a na úřady se již bojím chodit, protože mě stále odbývají, že nemám na nic nárok. Proto jsem se rozhodla, že vás poprosím o nějakou finanční částku, kterou byste vy či vaši kolegové mohli postrádat." Dámy a pánové, já jsem zaslal určitou finanční částku té paní (několik poslanců v pravé části sálu s úsměvem tleská) a vyzval bych zejména členy vlády, aby se k tomu přidali. A zejména mě mrzí ty úsměvy na tvářích koaličních poslanců. Na to se hodí jediné: smějí se své vlastní hlouposti.

"Pan premiér Topolánek jenom slibuje, ale myslí jen na bohaté, na důchodce ne. On bude mít jistě velký důchod, tomu se to bude žít. Byla bych, kdyby byly předčasné volby, velmi ráda, protože vy aspoň chcete pro důchodce něco udělat. Za každou sebemenší pomoc vám předem moc děkuji. Promiňte mi moji smělost."

Dámy a pánové, vox populi, vox dei. To je důvod, proč já nemohu hlasovat pro ten tzv. kompromis dvou vládních stran ze Senátu. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Jiřího Paroubka. Nyní se hlásí s přednostním právem pan kolega Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu Sociální demokracie požádal o hodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Sejdeme se tedy ve 20.10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 19.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP