(18.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A tam měla Česká republika jeden primát. Tam totiž ty skupiny obyvatel byly rozděleny do takových čtyř skupin podle příjmů, od těch nejbohatších k těm nejchudším, a v případě České republiky jako jediného státu v Evropě platilo, že ten počet neuskutečněných návštěv byl stejný u všech příjmových skupin. To znamená ta lékařská péče byla u nás sociálně dostupná pro všechny, chudší i bohatší. Toto bylo specifikum lékařské péče v Česku.

Je jasné, že systém regulačních poplatků tento systém určité rovnosti péče, rovnosti přístupu k péči jednoznačně ruší, právě proto, že poškozuje ty, na které vy nemyslíte ani teď v té podobě, kterou tady nabízíte - upravené, na ty seniory. Senioři - jsou to známé věci, tak se nezlobte, že to zopakuji, po 65 letech, pokud vím, zhruba 80 % seniorů je nemocných, takže se těm lékárnám a lékařům nevyhnou. A právě tyto lidi jste vy i z té úpravy vynechali. Ty, kteří jsou nejpostiženější, kteří jsou sociálně nejslabší a které regulační poplatky - říkám v uvozovkách regulační - napadly nejvíc. Protože u těch z drtivé většiny, pokud k tomu lékaři jdou, to není neodpovědnost, protože u nich i bolení hlavy může být příznakem vážných problémů.

Já si prostě myslím, že to vaše hledisko, které vy jste zvolili, údajná redukce těch neodpovědných, je něco, co je nesmírně obtížné naplnit, a ten váš systém, tak jak byl zaveden, je podle mě v tomto velmi povrchní a není schopen tady rozlišit, dopouští se podle mě celé řady nespravedlností a podle mě ho nelze obhájit. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. Nyní má slovo pan poslanec Jiří Paroubek. Po něm je přihlášen pan poslanec Jiří Hašek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já bych chtěl připomenout, že poplatky ve zdravotnictví bylo téma, které bylo často frekventovaným pojmem už v předvolebním období. Tehdy všechny vládní strany s výjimkou lidovců říkaly, že poplatky ve zdravotnictví po volbách nezavedou. Lidovci říkali, že je zavedou, ale se sociálními omezeními. Všechny tyto strany oklamaly českou veřejnost. Oklamaly své voliče v této podstatné otázce.

Na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny se podařilo opozici prosadit návrh zákona na plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Chtěl bych říci, že sociální demokracie vystupuje proti poplatkům ve zdravotnictví dlouhodobě a zcela principiálně. Takzvaná regulační funkce poplatků ve zdravotnictví, jak jsme několikrát uvedli v nedávné minulosti již při projednávání těchto poplatků v Poslanecké sněmovně, měla efekt pouze omezený. Dnes již působí efekt zvaný cenová pružnost, to znamená, že poptávka se postupně vracela do původního stavu. Čím dále tím více měly poplatky ve zdravotnictví poplatek (charakter?) zvláštní daně, jakési finanční sankce vůči nemocným. Přitom byl narušen princip solidarity ve společnosti, solidarity zdravých s nemocnými, mladých s dříve narozenými, bohatých s chudými. Děti a mládež do osmnácti let a důchodci jsou příjemci 80 % zdravotní péče. Z toho vyplývá, že drtivou většinu poplatků ve zdravotnictví zaplatí právě mládež a senioři.

Vládní návrh zákona, respektive ta senátní verze Občanské demokratické strany a KDU-ČSL, kterou zde obhajuje paní senátorka Palečková, vůbec nepřihlíží k zájmům důchodců a také významných částí juniorů. Ten návrh zkrátka není vůbec dobrý.

Přečtu několik úryvků z dopisů, které dostávám k nemravné praxi poplatků ve zdravotnictví. Chtěl bych také říci, že jsem přinesl jenom malý vzorek dopisů na ukázku. Když bych vzal všechny dopisy, tak bych byl obtěžkán takovouto hromadou. (Ukazuje. Smích z pravé části sálu.) Chtěl bych také říci, že je přečtu velmi pečlivě a podrobně.

Chtěl bych říci, že i v průběhu mých setkání s občany před volbami do krajských zastupitelstev - těch setkání bylo zhruba 130 - po nejrůznějších městech Čech a Moravy jsem slyšel podobné názory jak od důchodců, tak od rodičů s dětmi.

A nyní k těm dopisům rozhořčených důchodců:

Vážený pane Paroubku, srdečně Vás zdraví vdova politického vězně, důchodkyně, 83 roků. Manžel tři roky, od roku 71-74, vězněn na Borech za pravdu. Nesouhlasil s okupací sovětskými vojsky. Dovoluji si Vám napsat, protože mám k Vám velikou důvěru. Celá moje rodina vždy ve volbách volíme Vás. (Smích z pravé části sálu.) Proto Vám píši a prosím, zrušte všechny poplatky ve zdravotnictví. (Výkřiky z pravé části sálu.) - Pak je tady text, který nebudu číst, protože je poněkud málo lichotivý pro členy vlády. V závěru ta paní píše: Zároveň se omlouvám, že na dopis jsem nedala desetikorunovou známku. Každá koruna je pro mě dobrá. Snad dopis dostanete a přečtete si ho. (Smích z pravé části sálu.)

Další dopis, ten je mi zaslán na vědomí, byl původně zaslán panu ministru - bývalému ministru dr. Tomáši Julínkovi. Tento dopis již nebudu cenzurovat: Dovolte mi, abych se připojila - píše rozhořčená důchodkyně - k milionům lidí v Česku, kteří by vás nejraději vraždili. Vy nejste člověk, lékař, ministr, ale hyena. Za celou dobu ve zdravotnictví nebyl takový člověk ministrem, jako jste vy. Máte statisícový příjem, my důchodci, osamocení, vdovy, vdovci, po šedesátce, jeden důchod. Zdravotní problémy horší než lidi po sedmdesátce. Musíme zemřít, protože nemáme na léčení. Jsem 61letá vdova. Ovdověla jsem ve 38 letech. Trápí mě astma, hypertenze třetího stupně, artróza všech kloubů, kyčle, kolena, ramena, ruce, hernie disků tří plotýnek v oblasti bederní páteře, dvě tlačí na míchu, úzký míšní kanál, lupénka, chronický zánět horních cest dýchacích, cukrovka, operace žaludku, atd. Pro léky si chodím k obvodnímu lékaři, na plicní, neurologie, ortopedie, kardiologie, krční, kožní, gastro, alergie atd. Dvakrát do roka hospitalizace na neurologii. Operovat mě nikdo nechce, protože bych zůstala na vozíku. Jak mám vystačit z jednoho důchodu! Zavedl jste poplatky u lékaře, v lékárnách. Každý lékař mi vystaví dva recepty, doplatky a poplatky v lékárně. Jak dlouho chcete, abychom to vydrželi! Kam jdou poplatky, které platíme v lékárnách, u lékařů? Odvádí je - kam? Co se z nich vylepšuje ve zdravotnictví?

Další dopis, tentokrát určený původně nejmenované lidovecké poslankyni a na vědomí předsedovi téhož klubu a mně daný rovněž na vědomí: Udělejte si, prosím, chvilku a přesvědčte se o níže uvedeném. V budově polikliniky Budějovická je lékárna, většinou tam obsluhují čtyři magistry. Udělala jsem si čas a spočítala, že za jednu hodinu obsloužily 32 lidí, což je 960 Kč. A to mají otevřeno od rána do večera. Tak ten lékárník si přijde na cca 10 000 Kč na den za vybrané poplatky. A to si strčí do vlastní kapsy. Většinou si jdou pro léky staří lidé. Hodně jich jde o holi. Ministr Julínek si pochvaluje, jak dobře se poplatky vybírají, ale to, že chybí těch 60 Kč, lékař plus lékárník, to ho nezajímá. Včera hlásila televize, jak dobře finančně je na tom zdravotnictví. Je asociální vůči starým lidem, je takto sdírat! Ani se nedivím, že sociální demokraty by podle průzkumu volilo 37 % občanů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP