(18.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Podotýkám to proto, že musím apelovat na vás všechny právě z pohledu onoho jednání Ústavního soudu. Na to, aby zákon byl prohlášen protiústavním, je potřeba 9 hlasů. Ale 9 hlasů nezískala žádná strana u Ústavního soudu. Pan předřečník, kolega Sobotka, už řekl, že hlasování dopadlo 8:7 a těch 7 vot separat, jak se říká, oddělených stanovisek, je jasným důkazem toho, že pochybnost je tady.

Řekněme si na rovinu, Ústavní soud řekl: není to contra constitutionem, není to proti Ústavě. Jiný výsledek je známý. Pokud to tedy není ani ústavní, ani protiústavní, je to ještě opravdu v ústavním rámci? Není to náhodou, jak jsem se učili v teorii, extra constitutione, čili mimo Ústavu? Ano, je to mimo Ústavu. Je to mimo systém.

Celý systém v České republice byl zaveden jednoduchým způsobem. Občan platí zdravotní pojišťovně. Na základě všeobecného zdravotního pojištění jsou všichni pojištěni a pojišťovny platí poskytovatelům zdravotní péče. Tento systém je extra Ústavu, mimo Ústavu, právě proto, že se zavádí pro občana dvojí povinnost: plať pojišťovně a plať ještě poskytovateli. To je ten hlavní problém.

Prosím, vůbec nic nevyčítám vládní koalici, že chce zavést, řekl bych, reformu podle sebe. Nakonec vyhrála volby v roce 2006. Ale kroky, které udělala, znamenaly její propad v tom, kdy občané se znovu mohli vyslovit ve volbách v roce 2008. Jestli alespoň teď nepochopíte, že pokud chcete udělat reformu, která nebude mimo Ústavu, která bude v rámci systému, tak podle mého soudu jste vůbec nepochopili výzvu, kterou vám lidé dali v roce 2008.

Chtěl bych požádat v této souvislosti alespoň kolegu poslance Melčáka, aby se zamyslel. On už přece jen má ještě o nějaký ten rok více než já. Zamyslel se nad tím, co to vlastně znamená.

Ano, většina zákonů Československé republiky do roku 1960 a po roce 1960 nebyla protiústavní. Nebyly to zákony, které by snad byly mimo Ústavu, ale přesto se došlo těmi zákony k tomu, že lidé systém v roce 1989 odmítli. Odmítli ho z nějakého důvodu. Prosím uvědomte si, jestli chcete skončit jako pověstný kůl v plotě, můžete pokračovat tím, že nebudete dbát názorů lidí. A jestli chcete nějakým způsobem akceptovat to, že něco lidé zásadním způsobem nepřijímají, tak se pokuste se vrátit k systému. Pokusme se vrátit ne mimo Ústavu. Pokusme se vrátit na půdu Ústavy a pokusme se vrátit k tomu, co znamená, že občan platí jenom jednou zdravotní pojišťovně, respektive stát za občana, za dítě, za důchodce, za státního zaměstnance ve skutečnosti. Pojišťovna platí poskytovateli. Alespoň systém se pokusme zachovat, abychom pokřiveným zrcadlem nehledali chybu tam, kde není. Hledejme ji tam, kde je, a chyba je v systému, že občana tímto způsobem nutíme platit dvakrát. Pokusme se opravdu všichni vrátit ne z nějakých ideologických důvodů, ale pokusme se vrátit z praktických důvodů a z důvodů naší přísahy na to, že budeme dodržovat Ústavu a zákony.

Já bych byl rád, kdyby alespoň ti, kteří přísahu mysleli vážně, hlasovali ve prospěch ústavnosti, ve prospěch zachování principů české zdravotní péče, tak jak ji obsahuje Ústava České republiky. Opravdu, věřte mi, nebo ne, jedině opravdové, úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví nás vrátí do bodu, ze kterého můžeme provést reformu, o které tady nikdo nepochyboval. A to tady řekla kolegyně Marková, když mluvila o tom, že my jsme se zúčastnili práce na kulatém stole, my se tomu nevyhýbáme, ale to, že na základě správných poznatků se pokusíme vnutit řešení, které je neregulérní, které je mimo systém, které systém narušuje a ještě ho zhoršuje, dokonce že přijmeme řešení, které lidé nemohou ani přijmout, protože pro ně není vůbec pochopitelné, to přece musí být memento pro každého, kdo uvažuje normálním selským rozumem, jak se říká v Čechách.

Proto žádám ty, kteří pochybují o tom, že má být přijata sněmovní verze, aby se nad tím ještě jednou zamysleli a vrátili se do bodu, kdy můžeme začít skutečně znovu tím, že všechny poplatky zrušíme. Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Nyní přednostní práva. Pan předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegyně, dovolte mi, abych na základě dosud proběhlé rozpravy předložil procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu a odročení do středy 18. února po polední přestávce. Děkuji. Prosím o hlasování v tuto chvíli. Je to procedurální návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě pan kolega Mencl. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.) K procedurální věci. Prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolte mi, abych v zastoupení předsedy klubu ODS požádal o desetiminutovou přestávku na poradu klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vyhlašuji přestávku do 18.30 hodin. (Neklid v sále.) Pan kolega Sobotka ještě.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Dovolte mi, vážená paní místopředsedkyně, abych vznesl námitku vůči vašemu postupu. Já jsem požádal o okamžité hlasování o tomto procedurálním návrhu. Prosím tedy nejprve, abyste hlasovala o této mé námitce.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Budeme hlasovat o námitce proti postupu předsedající, která vyhovuje žádosti o přestávku poslaneckého klubu ODS. Ještě prosím chvíli vyčkejme, než se dostaví všichni do jednacího sálu. To za prvé. Za druhé registruji vaši žádost o odhlášení, proto vás všechny musím odhlásit a žádám, abyste se přihlásili svými registračními kartami.

Doufám, že všichni vědí, v jaké jsme situaci a o čem budeme hlasovat. Zopakuji pro ty, kteří přišli až teď, že se jedná o námitku proti postupu předsedající.

 

O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 216, které zahajuji. Táži se, kdo je pro přijetí této námitky. Kdo je proti námitce?

Hlasování pořadové číslo 216. Přihlášeno 194, pro 96, proti 91. Tato námitka nebyla přijata.

 

Já tedy vyhovím žádosti o přestávku a vyhlašuji pauzu do 18.30 hodin. (Neklid v sále.) Pardon, nezaregistrovala jsem, že probíhá ještě kontrola tohoto hlasování. Za to se omlouvám, proto prosím všichni setrvejme na svých místech.

Pan kolega Křeček se hlásí o slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedkyně, kolegové, vím, že je to otravné, ale opravdu jsem hlasoval pro návrh, a mám na sjetině proti návrhu. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je to námitka. Rozhodneme o ní v hlasování pořadové číslo 217, které jsem zahájila. Ptám se, kdo souhlasí s touto námitkou. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 217 přítomno 194, pro 116, proti 39. Námitce bylo vyhověno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP