(14.30 hodin)

Poslanec Zdeněk Škromach: Očekával bych v této souvislosti i vystoupení nového ministra pro lidská práva, protože myslím, že to je v přímém rozporu i s evropskými směrnicemi v oblasti zaměstnanosti, které jasně definují, co je zaměstnání a co je podnikání. Jestliže s tím vláda oficiálně přijde, a předpokládám, že s podobnými nesmysly vystoupí i na summitu, který svolává pan premiér Topolánek k řešení krize, tak si myslím, že bychom předešli další blamáži v rámci Evropské unie, pokud bychom si dokázali tyto věci vyříkat tady a nechodili s nimi na toto fórum.

Vážený pane předsedající, navrhuji zařazení tohoto bodu. Navrhuji jeho zařazení jako prvního bodu po pevně zařazených bodech na zítřejší jednání.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás poprosím, abyste mi písemně předal název tohoto bodu, protože tak jak jste ho uvedl, byl dosti dlouhý. Prosím, abyste mi název bodu předal písemně.

Dále pan ministr Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Kolegyně, kolegové, já bych byl rád, abychom si zkusili zapamatovat to, co jsme udělali alespoň v minulém týdnu. Já vím, že pro některé to je těžké, pane poslanče, ale já si myslím, že inkontinence má různé podoby. Zkusme být kontinentní alespoň v myšlení a v paměti. Byl to návrh vašeho stranického kolegy zařadit na program jednání této schůze bod, který se týká právě problematiky zaměstnanosti zahraničních dělníků, kteří zde pracují, a tento návrh opozice jsme podpořili a tento bod bude projednáván - nepletu-li se, a tady se nechci pouštět na tenký led kontinence a inkontinence - zítra odpoledne. Jinými slovy to, co navrhuje pan kolega Škromach, bude předmětem jednání Poslanecké sněmovny tuším zítra odpoledne.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Škromach s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

(Velký hluk na pravé straně sálu, ozývají se výkřiky: Není rozprava!)

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Ano, já myslím, že se vede rozprava k programu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, jdete reagovat na pana ministra Langera?

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Nechcete-li reagovat, navrhuji nový bod: Inkontinence pana ministra Langera, a v rámci tohoto bodu bych si to dovolil zdůvodnit. Myslím, že způsob vystupování pana ministra Langera neodpovídá ani té jeho úrovni, o níž si myslíme, a myslím, že i pan ministr Langer pochopil, doufám tedy, při své schopnosti vnímat, to, co se děje ve společnosti, a že se něco děje, i když pravda je, že některým to dochází dlouho. Krize už dávno zuřila minulý rok a stále ještě tady všichni z vlády prohlašovali, že krize nehrozí.

Situace se za ten týden výrazně změnila, jsou tady výsledky nezaměstnanosti, jsou tady rozhodnutí vlády v oblasti vyhoštění zahraničních dělníků, jsou tady velmi znepokojivé informace o zavádění tzv. švarcsystému neboli zaměstnávání na živnostenský list. To jsou nové skutečnosti, a tento bod se týká nových skutečností, které chci, aby byly zařazeny.

Vyprošuji si tento způsob komunikace, který tady předvedl pan ministr Langer. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. I ten druhý bod bych prosil písemně, a kam hodláte tento bod zařadit. Předložíte mi to písemně.

Dále předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Já bych vystoupil na základě oprávnění vyplývajícího z jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych upozornit pana ministra Langera na to, že bod, který navrhoval kolega Škromach, se týkal úplně něčeho jiného, než o čem hovořil pan ministr Langer. Myslím si, že by bylo dobré, kdybychom se na půdě Poslanecké sněmovny poslouchali. Bod, který navrhoval minulý týden k projednání kolega Tejc, se týká otázky sociální situace, bezpečnostní situace v souvislosti se zaměstnáváním a propouštěním velkého množství agenturních pracovníků v České republice. Netýkal se toho, co navrhoval kolega Škromach, to je dramatického zvýšení počtu nezaměstnaných, ke kterému došlo v měsíci lednu, aniž by vláda cokoli proti tomu udělala. Čili to je něco jiného.

Problém, o kterém hovořil kolega Škromach, je mnohem širší, týká se mnohem většího počtu obyvatel České republiky a především se týká toho, že vláda v této věci absolutně nic neudělala. Vláda měla už loni na podzim řadu informací o tom, že se zvyšuje napětí na trhu práce. Čísla za listopad a prosinec ukazovala prudký pokles volných pracovních míst. Všechny tyto informace mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí k dispozici. Všechny tyto informace zpracovaly a analyzovaly úřady práce, které to poskytly ministerstvu, a ten trend byl jasný. Ten trend směřoval k prudkému poklesu volných pracovních míst a potvrdil se i v měsíci lednu. Za celého čtvrt roku vláda v té věci neudělala vůbec nic a lidé zbytečně přicházejí o práci. Toto měl na mysli kolega Škromach, když navrhoval následující bod, a myslím si, že by bylo velmi rozumné, abychom tento bod schválili. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan ministr Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Je-li tomu tak, tak se nepochybně omlouvám, protože jsem reagoval na tu část odůvodnění pana kolegy Škromacha, ve kterém hovořil právě o problematice zahraničních dělníků, resp. cizích státních příslušníků, kteří se pohybují na území České republiky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále do rozpravy pan poslanec Exner, poté paní poslankyně Kalábková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, k tisku 605, který nám vrátil Senát, zkráceně zdravotnické poplatky, už vystoupili dva poslanci. Pan poslanec Sobotka navrhl, aby to bylo ve středu příští týden, pan poslanec Šťastný navrhl, aby to bylo zařazeno už dnes. Já bych chtěl navrhnout, pokud neprojdou tyto dva návrhy, aby tento bod byl zařazen jako druhý v úterý příští týden, a to z toho důvodu, že ve středu příští týden má odjet již organizačním výborem schválená česká delegace do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na plenární zasedání ve Vídni a pokládáme účast naší vyvážené delegace za důležitou. Kdyby bylo hlasování ve středu, kdy je případně potřeba 101 hlasů, tak by cesta této delegace byla znemožněna. Domnívám se, že to není v zájmu České republiky ani našeho parlamentu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Kalábková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji, pane předsedo. Já velmi stručně, pouze si dovolím navrhnout vyřazení bodu č. 19, sněmovního tisku 142, z projednávání této schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Břetislav Petr. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedo, navrhuji z této schůze vyloučit bod č 8, sněmovní tisk 566, týkající se energetického zákona.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Jsou to všechny přihlášky, které jsem zaregistroval. Nyní začneme o jednotlivých návrzích hlasovat. Před hlasováním pan předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi ještě před zahájením hlasování o změnách programu požádat o 20 minut na poradu poslaneckého klubu sociální demokracie. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vyhlašuji přestávku do 15 hodin. Sejdeme se v 15 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 14.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP