(19.20 hodin)
(pokračuje Říman)

Proto ten rok 2007 je asi nejzajímavější tím, že v tom roce byly ukončeny národní programy financované výhradně ze státního rozpočtu a dále je finanční podpora poskytována ze strukturálních fondů. Tomu bylo tak proto, že již několik let se množství finančních prostředků z čistě národních programů snižovalo poměrně velmi výrazně prostě proto, že nabíhaly evropské fondy, a v roce 2006 a potom v roce 2007 vlastně ty podpory dosáhly řekl bych mizivých částek v řádu několika desítek milionů korun, což se ukázalo jako naprosto neudržitelné, neefektivní, protože samotná administrace takto malých programů přinášela relativně v poměru k těm dotacím vysoké náklady a nemělo cenu udržovat vlastně vedle sebe ty dva systémy, národní a evropský, kdy ten národní byl založen v dobách, kdy evropské fondy nebyly. Tehdy to mělo logiku, nyní to logiku přestalo mít, takže v tom roce 2007 ty programy byly ukončeny a v loňském roce a samozřejmě ani v letošním už nebyly obnoveny.

Tolik k tomu materiálu. Jsou to z 95 % čísla, ze kterých si lze udělat nějaký obrázek o vývoji tohoto odvětví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Tento tisk projednal hospodářský výbor. Usnesení máme k dispozici jako tisk 553/1. Prosím, aby pan poslanec Jaroslav Plachý coby zpravodaj výboru nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh na usnesení.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor projednal zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2007 na své schůzi dne 11. září 2008. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2007." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a otevírám všeobecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže všeobecnou rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Všichni určitě pamatujeme usnesení, které před chvilkou přednesl pan poslanec Plachý, takže ho nemusím v tuto chvíli číst.

Podrobnou rozpravu končím a přistoupíme k hlasování o usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2007."

 

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano v hlasování pořadové číslo 144. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 89 poslanců, pro bylo 76, nikdo proti. Usnesení bylo přijato, bod 199 ukončen.

 

Dámy a pánové, děkuji vám všem za účast na dnešní podvečerní a večerní seanci zde v Poslanecké sněmovně, přeji vám příjemný večer a zítra ráno v 9 hodin na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP