(17.10 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Nevím, zda to pana poslance uspokojí. Je to asi nejvíc, co jako ministr v té věci mohu učinit, nechat to nezávislým inspektorátem prošetřit. Konstatuji, že budu-li mít tato čísla, resp. budu je mít od této generální inspekce, pak je samozřejmě rád panu poslanci poskytnu, a pokud se potvrdí jeho čísla, to znamená data, která jsou jiná než ta, která jsem dostal já, pak se bavme o tom, co bylo jejich příčinou, a bavme se o tom, kde nastala chyba. Nebojím se v případě, že zjistíme chybu, vyvodit z toho personální či jiné důsledky u osob, které za to odpovídaly. Ostatně to činím vždy, pokud na ministerstvu na některé nepravosti narazím.

Takže já panu poslanci děkuji za podnět, za tuto informaci. Pouze konstatuji, že Generální ředitelství Vězeňské služby mi dalo data, která jsou, pokud jenom stručně rekapituluji: vyhlášení výběrového řízení 15. 10., otevírání obálek 25. 11. a zadávací lhůta 31. 1. 2009. Říkám, nechám celou věc prověřit a předložím zprávu generální inspekce, v jakých termínech tedy výběrové řízení bylo realizováno, tak abychom pokud se potvrdí dojmy, nebo, pardon, názor pana poslance, učinili nápravná opatření. Pokud se potvrdí můj návrh nebo to, co tady já dneska čtu, co mám od generálního ředitelství, pak budu považovat tu věc za vyřízenou.

Dodám pouze jednu informaci, která nás všechny snad uklidní už předem, předtím, než budeme mít výsledky kontroly, že během tohoto procesu výběru dodavatele nebyla žádná obchodní společnost, žádná firma vyřazena z toho důvodu, že by nesplnila lhůty. To znamená ať byly lhůty jakékoliv, a já ten případný problém nechci nijak snižovat, ale počkejme si na výsledek šetření, pak lhůty nediskriminovaly konkrétně žádného potenciálního dodavatele, žádný z nich nebyl vyřazen. Ale jak jsem řekl, nabízím zde závěry, které odbor generální inspekce v té věci předloží. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Pan poslanec Šenfeld se ujme slova v replice na vaši odpověď.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Já bych chtěl jen říct, že děkuji panu ministrovi za odpověď a budu očekávat řešení. Jenom k těm termínům, které jste tady říkal, že máte jiné. Samozřejmě to zamyšlení bude platit i na ty jiné termíny, protože pokud si promítnete tu časovou osu, tam je problém s některými možnými dalšími potenciálními zájemci, kteří by se chtěli účastnit soutěže. Moje otázka směřuje k tomu, jestli je obvyklé, aby tyto firmy byly takto předzásobeny. Ale přijímám vaše řešení a budu ho očekávat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan ministr využije svého práva a vystoupí.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji za vstřícné gesto a v zásadě si dovolím říci, že poté co bude uskutečněn rozbor nebo řekněme dokument Odboru generální inspekce, poskytnu jej panu poslanci a pak se o tom můžeme bavit buď individuálně nebo případně na příslušném výboru, do kterého tato problematika spadá, abychom, i když budeme mít potvrzené, které lhůty jsou pravdivé, zda ty, které mi dodalo generální ředitelství anebo jeho informace, tak abychom si přesto řekli, zda ty lhůty z hlediska tohoto procesu byly reálné či nikoliv. Naší snahou je opravdu vytvořit takové podmínky, které budou transparentní a umožní každé firmě, každé obchodní společnosti, aby se mohla zúčastnit a nabídnout tak státu větší možnost výběru mezi firmami a umožnit tak vybrání té nejvýhodnější nabídky. To je filozofie a já jsem připraven se o tomto dále s panem poslancem bavit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Nyní bude interpelovat pan poslanec Ladislav Šincl pana místopředsedu vlády Petra Nečase.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane nepřítomný ministře, Nejvyšší kontrolní úřad nedávno vyhotovil zprávu o prověrce hospodaření s finančními prostředky při realizaci programů a projektů aktivní politiky zaměstnanosti spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu. U vašeho ministerstva jako řídícího orgánu odhalili kontroloři závažné nedostatky především v oblasti metodického řízení, administrativních kontrol a monitorování účinnosti pomoci. Na úrovni konečných příjemců byly při realizaci jednotlivých projektů zjištěny nedostatky především v oblastech zadávání veřejných zakázek, způsobilých výdajů a publicity. Byly odhaleny nedostatky v celkové hodnotě cca 646 mil. korun. Celková hodnota zjištěných nedostatků představuje přibližně 48 % kontrolovaného objemu. Ministerstvo práce a sociálních věcí např. zadalo veřejnou zakázku za více než 150 mil. korun na realizaci projektu Pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku a Mostecku uchazeči, který neprokázal v plném rozsahu splnění kvalifikačních předpokladů a který měl být z veřejné soutěže vyloučen, atd.

Mám proto na vás otázku, co konkrétního s tím budete dělat a zda z toho vyvodíte nějaké opatření a důsledky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Pan ministr Petr Nečas jistě odpoví, tak jak se sluší a patří.

A nyní přistoupíme k projednání další interpelace a to je interpelace pana poslance Václava Exnera na pana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

 

Poslanec Václav Exner: Vážený pane nepřítomný ministře zahraničních věcí, v září loňského roku byla uzavřena společná deklarace mezi sekretariáty Spojených národů, OSN a Severoatlantické aliance o spolupráci. V té souvislosti byly i zmínky v tisku, kde to bylo přijato relativně nepříznivě. Údajně má být dosud utajovaná. Ptám se vás, jestli je dosud utajovaná a proč.

Také bych se chtěl zeptat, jak vyjadřuje vůli členských států obou organizací, zda měli příslušní generální tajemníci pan Jaap de Hoop Scheffer a Pan Ki-mun dostatečné kompetence na to, aby takovou společnou deklaraci mohli podepsat. Je totiž problém týkající se toho, že NATO je vojenský blok, dokonce založený na jaderné doktríně, s možností první odpovědi dokonce proti konvenčnímu útoku. Také ve Washingtonské dohodě z roku 1999 se NATO deklaruje s právem první intervence, jestliže se setká s novými riziky v oblasti životního prostředí, nevhodných reforem, nekontrolovatelného hnutí velkého počtu osob anebo narušení životně důležitých zásob nebo zdrojů. Podobně také je v rámci doktríny NATO konstatováno, že se cítí svobodné činit akce podle své vůle včetně vojenských intervencí.

Ptám se na postoj České republiky jako členské země k této vzájemné deklaraci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Pan ministr Karel Schwarzenberg bude jistě vyrozuměn a patřičným způsobem bude reagovat na vaši interpelaci.

A nyní prosím pana poslance Antonína Seďu, který bude interpelovat místopředsedkyni vlády a ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní místopředsedkyně vlády, v průběhu let 2007 a 2008 působil v rámci vojenských misí naší armády v Afghánistánu i kontingent příslušníků jednotky útvaru speciálních operací Vojenské policie. Během působení došlo při plnění úkolů k řadě nestandardních událostí včetně mimořádné události, během níž zahynul jeden z příslušníků jednotky SOG a druhý zraněný voják si ponese doživotní následky. Vyšetřování prováděla sama Vojenská policie a dle dostupných informací jde vyšetřování do ztracena. Ve snaze zajistit skutečně objektivní vyšetřování se údajně 15 příslušníků tohoto kontingentu obrátilo svým dopisem přímo na vás, paní ministryně obrany. Podle dostupných informací jste pověřila tímto vyšetřováním svoji inspekci. Opět ale došlo k nepřiměřenému nátlaku na signatáře tohoto dopisu s cílem změnit jejich postup k vlastnímu vyšetřování. Dokonce došlo u řady z nich k propuštění do civilu, jiní byli přeřazeni do jiného služebního postavení.

Vážená paní ministryně obrany, ptám se vás: Obdržela jste dopis od příslušníků SOG, kterým požadovali zajištění skutečně objektivního vyšetřování těchto událostí? A můžete nám sdělit výsledky vyšetřování uvedených podezření ze spáchání trestných činů jak z úrovně Vojenské policie, tak inspekce Ministerstva obrany? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Seďovi a vystoupí místopředsedkyně vlády a ministryně obrany Vlasta Parkanová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP