(16.10 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Vedle toho si myslím, že je třeba doplnit do zákona, a také v návrhu je to předloženo, možnost ministerstva pozastavit účinky usnesení sněmu komory, pokud toto usnesení je zcela v rozporu se zákonem. Ostatně toto podle mého subjektivního názoru naplňuje usnesení sněmu Exekutorské komory, konkrétně 12. sněmu z 23. září, kdy komora řekla, že dokud nedojde ke změně lhůty, pak nepřipustí spuštění centrální evidence exekucí.

Pane poslanče, mohu vás ubezpečit, že bylo x jednání, naposledy minulý týden, pokračujeme zítra. My se snažíme Exekutorskou komoru donutit, aby naplnila svoji zákonnou povinnost. Bohužel k tomu nemáme díky nekvalitnímu zákonu žádné zákonné prostředky. V tuto chvíli dle tvrzení exekutorů celý problém spočívá v tom, že Exekutorská komora nemá pojištění pro tuto centrální evidenci exekucí, a proto ji odmítá spustit. My s tímto postupem nesouhlasíme. Vyzýváme komoru, aby i přesto, že nemá toto pojištění, systém spustila, neboť nám to v písemných důkazech, které tu mám sebou, již během podzimu a během léta slibovala.

Takže vás mohu ubezpečit, že problém vnímáme a snažíme se jej řešit. Zatím, protože jiné možnosti nemáme, na základě intenzivní komunikace s představiteli Exekutorské komory. Finální a cílové řešení bude v legislativní změně, v přijetí novely, která umožní státu zasáhnout proti činnosti komory, pokud tato bude porušovat zákon nebo jej nebude plnit.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Také. Ještě se zeptám pana poslance Tejce. Bude doplňovat svoji interpelaci? Prosím, máte tedy slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Myslím, že je potřeba se zamyslet také nad tím, pane ministře, jestli ten tlak na to, aby ta centrální evidence začala fungovat, právě není v tuto chvíli kontraproduktivní, pokud nejste schopen - a to já vám ani nevyčítám, že na to nemáte zákonné možnosti - pokud nejste schopen zabezpečit, že bude fungovat tato evidence v souladu se zákonem a nebude, řekněme, vykonávána firmou, která má pochybné majetkové poměry, respektive pochybné vlastnictví.

V tuto chvíli bych tedy ocenil, kdyby možná ministerstvo spíše než tlačilo na komoru, aby tuto evidenci co nejrychleji spustila, hledalo způsoby, jak co nejrychleji do Poslanecké sněmovny předložit ty návrhy legislativní, které jste zmiňoval. A já slibuji za opozici, že jsme připraveni podpořit podobné návrhy, pokud s námi budou konzultovány, v tom zkráceném legislativním procesu, tak aby byly přijaty co nejdříve, aby nedošlo k té škodě, která tady skutečně hrozí, protože ta by při zneužití těchto dat mohla být nevratná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře, můžete reagovat.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Já si vážím velmi konstruktivního přístupu pana doktora Tejce. Ostatně jsme s tím takto počítali, že si sedneme nad návrhy a změnami exekučního řádu, takže to mohu slíbit za předkladatele, že tyto věci budeme diskutovat, tak aby na nich byla pokud možno shoda, protože obě strany vnímáme, že toto je klíčové téma z hlediska transparentnosti. Plus jsem požádal na základě onoho článku, který nechci nějak zlehčovat, vedení Exekutorské komory, aby poskytlo ministerstvu jasné údaje o tom, kdo tedy má tuto evidenci vést, kdo byl vybrán, jak byl vybrán atd. A tyto informace samozřejmě budou k nahlédnutí, protože nemají mít a nemohou mít tajný charakter, pokud má veřejnost věřit v kvalitu a pravost informací, které budou vedeny v centrální evidenci exekucí.

Takže děkuji za tu nabídku, děkuji za tu interpelaci a jsem připraven v této věci maximálně koordinovat a spolupracovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že můžeme ukončit tuto interpelaci. Další bude ale opět na pana ministra Pospíšila a přednese ji paní poslankyně Bebarová-Rujbrová. Takže prosím, můžete se do toho pustit.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, před časem jsme přijali zákon o registrovaném partnerství a v té souvislosti i zákon č. 239/2008 Sb., který promítl ustanovení týkající se registrovaného partnerství, ale bohužel nejenom je, do dalších norem. Mezi tyto normy patřil i zákon o matrikách, zákon č. 301/200 Sb., kde jsme novelizovali ustanovení § 22 novým odstavcem 3 a od 1. 7. 2008 jsme tímto ustanovením svěřili soudům pravomoc rozhodovat o určení data úmrtí fyzické osoby. Dikce tohoto ustanovení zdá se nasvědčovat, že by soud měl provést řízení ex officio po oznámení matriky. Ovšem z důvodové zprávy k tomuto zákonu je zřejmé, že by mělo jít o řízení podle § 80 OSŘ, tedy že by měla být podána žaloba osobou, která má právní zájem na určení. Provedení řízení bez podání návrhu chybí procesní rámec a ani v poslední novelizaci nic podobného se příslušného ustanovení netýká. A není jasné, ani kdo by mohl být účastníkem takového řízení, které by soud zahájil bez návrhu. V současné době se na soudech začíná vyskytovat stále více případů, kdy dojde k oznámení matrik, leč výklad, jak postupovat, není jednoznačně zřejmý.

Já bych se chtěla soudní praxi jako zpravodajka příslušného tisku omluvit, že jsme nepostřehli tento problém, a chtěla bych se vás zeptat, zda jste připraven a jakým způsobem jej řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra, aby reagoval na tuto interpelaci.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Je to podivné, ale já budu i za tuto interpelaci děkovat, protože bylo poukázáno na určitou mezeru v právu, která vznikla na základě poslanecké iniciativy registrovaného partnerství, na základě toho, že byl potom následně doděláván doprovodný zákon. Takže je dobře, že si tento problém tady říkáme.

Já jsem tu věc podrobně konzultoval. Jenom pro posluchače shrnu, že jde o to, že soudy získaly novou pravomoc. Pokud se najde mrtvola, u které nelze přesně určit datum úmrtí, tak to datum úmrtí stanovuje svým rozhodnutím soud. To je ta věc, o které zde diskutujeme. A přitom nebylo řečeno, podle jakého procesu, procesního předpisu má ten soud postupovat. To je ta mezera v právu. Já s tím souhlasím, konzultoval jsem to od rána, kdy jsme s paní doktorkou to téma otevřeli, s několika experty na občanský soudní řád.

V zásadě cesty jsou možné dvě. Za prvé, že per analogiam budeme konstatovat, že ten proces bude realizován podle § 195 občanského soudního řádu, kde je upraveno řízení o prohlášení za mrtvého, což je jedna varianta. Anebo druhá varianta, ke které se já subjektivně přikláním, ale chci ji ještě zanalyzovat, protože opravdu to řeším několik hodin pouze - doplnit do občanského soudního řádu speciální typ nesporného občanského soudního řízení, který v zásadě upraví procesní pravidla pro to, aby soud mohl realizovat svoji pravomoc podle zákona o matrikách tam nově danou, to znamená aby mohl rozhodovat u osob, jejichž tělo se například nalezne, svým rozsudkem, rozhodnutím, kdy tedy došlo k úmrtí.

Jinými slovy, já paní poslankyni děkuji za to upozornění. Je to téma, které sice je dosti výjimečné, ale nelze ho vyloučit, a je třeba tedy s ním pracovat. A já osobně navrhuji, že bychom doplnili do občanského soudního řádu tento typ nesporného soudního řízení. Ale budeme se o tom dále ještě bavit.

Je tu několik novel občanského soudního řádu otevřených procesů a myslím si vzhledem k tomu, že nejde o složitou materii, že bychom to mohli doplnit v zásadě na poslanecké půdě a nedělat speciální novelu občanského soudního řádu. A předpokládám, že asi na tom bude shoda. Takže to není sporná záležitost. Je to mezera v právu, která byla nalezena, a díky za to.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se zeptám paní poslankyně. Ano, bude ještě vystupovat. Prosím, můžete tedy doplnit.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Já bych ráda poděkovala panu ministrovi za vstřícnost. Pouze pro osvěžení paměti bych si dovolila připomenout, že nešlo o poslaneckou, ale o vládní předlohu zákona a že už v rozpravě bylo kritizováno, že vláda řeší i problémy s registrovaným partnerstvím nesouvisející. Zřejmě i to byl důvod, proč jsme se na něj soustředili méně než hlavní předmět návrhu. Ale děkuji za ochotu řešit tento problém.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra, jestli by ještě reagoval na toto doplnění.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Můžu. Tedy konstatuji, že s vyjádřením paní poslankyně implicitně vnímám, že je shoda na postupu, že připravíme drobnou novelku občanského soudního řádu a asi ji přidáme zde v rámci procesu na půdě Parlamentu k nějaké rozsáhlejší novele. Budeme se o tom ještě v kuloárech bavit, ale je to odborná záležitost. Není sporné, že je to třeba z důvodu právní jistoty nějak upravit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Končíme tedy tyto interpelace na ministra spravedlnosti.

Žádám pana poslance Bublana, aby zahájil interpelaci na ministra Ivana Langera. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP