(10.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

A nyní přichází s úžasným nápadem snížit v restauracích sazbu DPH z 19 na 9 %. Ovšem vláda zapomněla dodat, že slibuje něco, co nemůže splnit, protože platná pravidla EU nedovolují tyto služby přeřadit do snížené sazby DPH. Je to prostě balonek, který vláda vypustila, aby vypadala dobře, a už sama ví na počátku, že nic takového nebude schopna prosadit, pouze se vymluví na zlou Evropskou unii.

Je otázka, jestli onen návrh pana premiéra na daňové prázdniny pro živnostníky není úplně to samé. Pan premiér bude vypadat dobře u jedné skupiny české společnosti, pak se vymluví na zlou opozici nebo na protivného ministra financí a nic takového se ve skutečnosti v Poslanecké sněmovně realizovat nebude. Já myslím, že bychom si zasloužili od pana premiéra alespoň nějakou reakci na to, co tady zaznělo, alespoň nějakou reflexi postupu a chování vlády, zejména po tom velkém výprasku, který vláda utrpěla ve volbách do krajů a ve volbách do Senátu. Já myslím, že selektivní politika, která staví jednoho daňového poplatníka proti druhému daňovému poplatníkovi, selektivní politika, která zakládá nerovnost z hlediska placení daní v ČR, je něco, co ještě nadále pozici vlády zhorší. Já myslím, že 4 mil. zaměstnanců si dnes pozorně přečetly návrh pana premiéra a zapřemýšlely, proč je panu premiérovi jedno, jaké oni platí daně, proč pan premiér myslí jenom na úzkou skupinu, které navrhuje dát takovéto daňové úlevy, proč vláda prostě nepostupuje spravedlivě vůči všem ve své daňové politice. Já myslím, že by to stálo za to, abychom se něco o vládní politice dověděli.

Nemluvě o tom, že tzv. daňové prázdniny, o kterých hovořil pan premiér, vůči jedné skupině daňových poplatníků by připravily veřejné rozpočty o částku blížící se 20 mld. korun. Jenom státní rozpočet by přišel asi o 17 mld. korun a obce by musely zpětně vracet asi 3 mld. korun z pohledu roku 2007. Já myslím, že je dobré si to připomenout v situaci, kdy když sociální demokracie navrhne jakékoliv opatření ke zlepšení hospodářského růstu, tak jsou okamžitě vyčíslovány dramatické rozpočtové dopady, ale když vláda přijde s nějakým takovýmto podobným návrhem, tak o rozpočtových dopadech na veřejné finance cudně mlčí. Mě to mrzí, že premiér, který by měl být odpovědným premiérem, když navrhne něco takového, když plácne takový nesmysl nebo nějaký jiný podobný nesmysl, tak že současně neřekne, ano, bude to stát 17 nebo 20 mld. korun a o to zvýšíme schodek veřejných rozpočtů, ačkoliv jsme v minulosti tvrdili, že nic takového dělat nebudeme.

Já bych byl velmi rád, kdybychom měli v této zemi jednou předsedu vlády, který bude v rámci bodu Odpovědi na písemné interpelace vystupovat, který povede debatu s poslanci a který povede debatu s Poslaneckou sněmovnou, ale mám obavu, že se takového premiéra dočkáme nejdříve po příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se přihlásil pan předseda vlády Mirek Topolánek. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já se samozřejmě nenechám těmi bláboly vyprovokovat k nějaké reakci. Nicméně písemné interpelace a odpovědi na písemné interpelace se jmenují takto právě proto, že na písemný dotaz je písemně odpovězeno. Až budou ústní interpelace, já rád budu ústně odpovídat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Petr Tluchoř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, to, že pan poslanec Váňa zvolil tuto formu trávení času zde v každý čtvrtek dopoledne, patří zřejmě k demokracii, nikdo to nikomu nezazlívá. To, že sociální demokracie jako celek, nyní projeveno ústy předsedy poslaneckého klubu, vidí Českou republiku stejně jako pan poslanec Váňa, je opravdu smutné. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Poté pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, spíše je smutné, co tady ODS dělá s českými občany a jaké experimenty na nich tropí. Ale to je jiná věc. Já jsem chtěl tady upozornit pana premiéra - on říká písemné interpelace, písemná odpověď. Pane premiére, proč tedy myslíte, že jednací řád je tady zařazuje? To abychom si tady seděli a dvě hodiny je v tichosti četli! To, co jsme se zeptali a co vy jste napsal. Takové dvě hodiny společného mlčení a tichého čtení. Tak takhle by to jistě jednací řád popsal, kdyby to chtěl aplikovat, jak vy jste tady nastínil. Ovšem jednací řád počítá s tím, že ten, který písemnou interpelaci předložil, tak ji Sněmovně představí, a ten, který na ni odpovídá, na ni jednoduše srozumitelně odpoví. My jsme si bohužel zvykli, že máme premiéra, který není schopen jednoduše a srozumitelně odpovědět na nic. Možná proto, že ničemu nerozumí, možná proto, že debatovat nechce; to nechám na každém, ať si názor udělá sám, a spíše s námi komunikuje pomocí různých nonverbálních gest. Na to jsme si zvykli my i celá Česká republika. Bohužel! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Jičínský, připraví se pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, kolegové a kolegyně, nechci tady příliš rozvíjet problém interpelací, ať už písemných nebo ústních, protože bohužel v průběhu 20 let našeho parlamentního vývoje se stalo řadou okolností, že interpelace v našem parlamentu, nemyslím teď jenom tuto poslední Sněmovnu, ale celé období, nemají onu roli, kterou v normálních parlamentních demokraciích mají. Ale to, co se děje za této vlády, bohužel, jak ona se chová k interpelacím, je dokladem onoho hlubokého poklesu jevu, kterému se normálně říká parlamentní kultura, ale u nás mně k tomu, co se v parlamentu děje, to slovo kultura vůbec nepatří. A je mně líto, že pan premiér se nechává strhnout svým temperamentem, který bych mu asi mohl závidět, ale od premiéra, který má vedle toho, že je premiérem české vlády, i zastupovat Evropskou unii, slova vůči partnerovi z opozice, který promluvil věcně, užívat slova, že na bláboly nebude odpovídat, to je urážka tohoto parlamentu. Je mi líto, že pan premiér se nedokáže kontrolovat. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan premiér, poté pan poslanec Plachý. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já ubezpečuji vás, pane poslanče, i pana hejtmana Ratha, že se umím ovládat a také se ovládám. To, co tady předvádí pan poslanec Váňa, je právě tou degradací písemných interpelací a na to já přece nemohu reagovat nijak jinak, než na slušnou otázku slušně odpovědět. Pokud si přečtete moji odpověď na jeho písemnou interpelaci z loňského roku, mám jich tam asi pět od něj, tak to je vždycky velmi sofistikovaně a velmi slušně odpovězeno. Já nemíním prostě se účastnit tohoto divadla, přičemž připouštím, že vám to jednací řád umožňuje. Při všech interpelacích na všechny korektní otázky, které se dotazují, a opozice na to má právo, premiéra této země na některé záležitosti, já vždycky slušně odpovím. Pokud máte pocit, že je tomu jinak, já nikoliv.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. Nyní vystoupí pan poslanec Plachý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi krátkou reakci na vystoupení pana poslance Sobotky. Pan poslanec Sobotka ve svém entrée tady napadl daňové prázdniny pro živnostníky. Nevím, zda to bude pravda, nebo nebude, nicméně to téma tady otevřeno bylo. Proto mi dovolte, abych panu poslanci Sobotkovi osvěžil paměť. Pokud se nemýlím, a já se obvykle v této věci nemýlím, zákon o investičních pobídkách schválily vlády sociální demokracie. Zákon o investičních pobídkách je nastaven tak, že pouze velkokapitál dosáhne na investiční pobídky jako takové. Jestli získá velkokapitál 10 let daňových prázdnin poté, kdy získá investiční pobídku, já se ptám, zda živnostník nemá obdobné právo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP