(9.40 hodin)
(pokračuje Váňa)

Lidé svým příběhem píší skutečnost, když chtějí svým dětem, robátkům, kůzlátkům udělat pod stromeček radost, tak jedou za hranice naší České republiky, aby jim tam koupili méďu Béďu, hračky, koloběžky, dokonce, aby jim tam koupili i běžné potraviny - máslo, mléko, mouku. Pane premiére, ani tu jste mi nepřinesl, byť jste mi to slíbil. Tak vy plníte volební sliby - mouku. Takže lidé jezdí skutečně za hranice našeho státu, aby si tam nakoupili to, co potřebují každičkým dnem, každičkým dnem. Jsou to Češi, kteří jedou do Německa, do Rakouska. Přitom jsou to ti Češi, kteří nevydělávají ani 25 % toho co Němci, co Rakušané. Mají pětkrát nižší výplatu než Švýcaři. Přesto tam jezdí, aby si nakoupili, co potřebují, každým dnem u těchto sousedů.

Lidé dnes v Eurostatu, protože díky bohu umí číst, tak se dočtou, že Češi chudnou, že když se srovnává 40 evropských států, tak Česká republika se z 22. místa, co se týče životní úrovně obyvatel, propadá až na příčku 30. místa. Přeloženo do češtiny - Češi chudnou. Takže Češi mají šanci, že svojí životní úrovní doženou životní úroveň Němců, Rakušanů, Švýcarů v roce 2037. To má takovou malou chybu, že celá řada z nás už tady u toho nebudeme.

Takže to naši lidé vidí. Naši lidé vidí, že z 27 členských států Evropské unie ve 12 zemích klesá reálná mzda, ale bohužel Česká republika drží smutný primát. U nás ten pokles reálný mzdy je nejrychlejší, nejstrmější. Životní úroveň se našim lidem propadá nejrychleji. To jsou fakta, která, pane premiére, je velmi těžko oddiskutovat. Lidi není možno obalamutit.

Takže co naplat, když vysvětlujeme lidem, že se jim dobře za vlády ODS žije, když vykazujeme průměrnou mzdu 22 500 korun. Akorát to má takový malý háček, že dvě třetiny lidí průměrnou mzdu zkrátka nevidí. Dvě třetiny lidí průměrnou mzdu nevidí. Nejčastěji objevující příjem, mzda v našem státě dnes za vlády ODS, je 16 tisíc korun českých. Lidé dnes sami na své kůži pociťují, jak se rozevírají nůžky mezi nejlépe placenými manažery a mezi širokou střední vrstvou, která je prezentovaná středoškoláky, vysokoškoláky, lidmi, kteří jsou erudovaní, šikovní, vybaveni jazykově, ale ti jsou mnohdy rádi, že se pohybují v oblasti průměrné mzdy. Otevírají se nůžky mezi příjmy dělníků, mezi příjmy manažerů. A tak za vlády ODS dnes je situace, že bezpracně bohatne úzká elita, 5 % lidí, ale zbytek národa, 95 % lidí, vidí, jak je ODS šidí. Jim padá životní úroveň. Lidé zkrátka chudnou.

To je rekapitulace velmi stručná, velmi zhruba, jak se lidem žije v zemi, kde dnes vládne vláda ODS.

Abych jenom demonstroval, jak vláda myslí na obyčejné lidi, tak si vezmu za příklad podnik na tři písmena ČEZ. To jsou ti, kteří nám do zásuvek posílají elektřinu, takže bychom je mohli mít rádi, protože díky nim topíme, svítíme, ohříváme se - ale je tady chyba. Oni nám zdražují elektřinu každým rokem v průměru o 16 % a vysvětlují nám, že to tak je správné, protože všude v zahraničí celá cena elektřiny je dražší než u nás, a proto se musí zdražovat, proto musí být nárůst cen elektrické energie. Jenomže už nám neříkají to "bé", že Němec, Rakušan, Švýcar ze svého ročního příjmu za roční spotřebu elektřiny zaplatí mnohonásobně méně než Čech, mnohonásobně méně.

Víte, když uvěříme Martinu Romanovi, předsedovi představenstva, generálnímu řediteli, že je to zgruntu skromný člověk, že vydělává měsíčně pouhopouhé dva miliony, když se ohradil proti těm ošklivým lžím, které ho obviňují, že pobírá roční příjem 677 mil. To i já jsem si řekl, že to bude asi hloupost, protože to by měsíčně vyšlo na 54 mil. Takže i mě pan generální ředitel přesvědčil, že je to skromný člověk, že měsíčně vydělává 2 mil. Jednou za čtyři roky pobere odměnu 872 mil. Tak bychom si mohli říct, proč ne, ať se mají dobře. Ale co potom člověku skutečně přijde líto, když v důsledku reformy veřejných financí, v důsledku politiky vlády, v důsledku daňové politiky v lednu 2008 je sedmi statečným, sedmi manažerům z ČEZu, členům představenstva, škrtem pera, snížením daní dáno od ODS do kapes plus 300 mil. korun. Plus 300 mil. korun dostává sedm statečných manažerů z ČEZu v lednu od ODS jakožto dopad razantního snížení daní.

A tak já se ptám: Je to třeba? Já se ptám: Jsou to takoví chudáci, kteří potřebují takovéto přilepšení? Já si pamatuji, jak sociální demokraté posílali do kapes, obrazně řečeno, tyto peníze nemocným, bezmocným, maminkám samoživitelkám, důchodcům invalidním, starobním, prostě těm, kteří potřebovali pomoc. Dnes to ODS posílá sedmi statečným manažerům z ČEZu. A to, přijde-li to zvlášť, když se člověk dozví, že tento podnik má zisk 49 miliard z minulého roku, roční nárůst indexu zisku o 49 %. Ti ekonomičtí tygři ve světě mají roční nárůst zisku o 9, 11 %, ČEZ o 49 %. To je proto, že tuneluje každé domácí prasátko každé babičky, každého dědečka, tahá pinzetou korunku ke korunce. Prostě tahají se neodůvodněně peníze z lidí. A tak si myslím, že by se vláda měla chovat tak, jak se chová slovenský premiér, kde ti, kteří mají hájit zájmy lidí, tak sedí v dozorčích radách jakožto úředníci státu, a ti by měli dbát a dohlížet na cenotvorbu a na politiku vývoje ceny ČEZu.

Víte, pane premiére, a tak bych mohl pokračovat dál, dál a dál. Zkrátka jsem vnitřně přesvědčen, že čas této vlády je naplněn, že by vláda měla svoji činnost vyhodnotit, zbilancovat, že by vláda svoji vládní misi měla ukončit, protože jsem přesvědčen o tom, že vláda škodí obyčejným lidem v této zemi, že neprospívá vícepočetným rodinám, matkám samoživitelkám, důchodcům, že zkrátka neprospívá obyčejným lidem. A to je důvod, který mě vede k tomu, abych požádal Sněmovnu, aby vyslovila nesouhlas s odpovědí premiéra na mnou vznesenou a na mnou podanou interpelaci.

Děkuji. (Slabý potlesk z řad poslanců ČSSD.)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní otevírám rozpravu, do které nemám zatím žádnou písemnou přihlášku. Z místa se taktéž nikdo nehlásí, rozpravu mohu uzavřít.

Zazvoním, protože budeme hlasovat o návrhu pana poslance Váni, který navrhl usnesení, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí pana předsedy vlády Mirka Topolánka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP