(12.50 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Tím byly popřeny všechny principy, všechna pravidla, podle kterých Poslanecká sněmovna od listopadu až dosud fungovala. Já to tu nebudu podrobněji rozebírat, je vám to známo. Ale mluvíme-li a užíváme-li silných slov, pak se zamysleme nad tím, jaký je za tím obsah, zda za tím opravdu je obsah, který je možno hájit z hlediska zásad naší ústavnosti. Takže to jsou ty věci, které byste si měli vzít v úvahu, a zejména když jste hovořili o potřebě reflexe. Mně nejde o to, jaká bude vaše další perspektiva, svého času jsem hovořil o tom, že je v zájmu české parlamentní demokracie, aby tu byla silná Občanská demokratická strana, ale jde o to, jestli si skutečně vezmete poučení, že v rámci systému parlamentní demokracie založeném na poměrném zastoupení se určité věci týkající se celé společnosti nemohou prosazovat většinou jednoho hlasu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čas, pane kolego, prosím.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: To je základní problém. Můžete něco prosadit legálně, ale legitimní to není, a proto opozice takové věci musí tvrdě napadat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka. Požádám všechny, kteří se hlásí k faktické poznámce, aby respektovali vymezenou lhůtu, která má činit dvě minuty. Pokud je váš příspěvek delší, prosím, přihlaste se do řádné obecné rozpravy.

Faktická poznámka pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Já to ze strany pana kolegy Šťastného beru jako takové trvalé škádlení. Kdykoli se hovoří o poplatcích, on připomíná některé výroky z minulosti. Konečně, že to nemyslí tak úplně vážně, tak o tom svědčí, že ho ministr Julínek dal na takové to tablo úhlavních nepřátel a na sjezdu ODS jako důkaz nepřátelství promítal fotky, kde se spolu bavíme, tedy kolega Šťastný a já. Což mělo ilustrovat jeho podvratnou činnost. Čili já to beru jako jistého druhu vtip, ale vážně k tomu zopakuji to, co říkám vždycky.

Víte, jednoznačně platí, že přece mýlit se může v životě každý. To není chyba. Nikdo není tak chytrý, aby všechno věděl hned na začátku a všechno bezchybně. Ale problém je v omylu setrvávat. To už dělá člověk, který je spíše hloupý, protože poučit se z omylu a napravit omyl je vždycky možné. A kupodivu na to dneska má šanci i ODS. I ona má šanci nahlédnout, že se mýlila, a opravit to. A možná že to i někteří voliči ocení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byly faktické poznámky. Nyní řádná přihláška do obecné rozpravy. Pan kolega Zdeněk Škromach, prosím o slovo. Poté zatím poslední přihláška do obecné rozpravy od pana kolegy Hovorky.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já musím žasnout nad tím, co tady předvádí vládní strana ODS, a ostatní dvě strany k tomu tiše mlčí, zpytují svědomí. Vždyť před dvěma měsíci ony společně a vítězoslavně odsouhlasily tyto poplatky. Drze tady hovoří o tom, že je to spravedlivé. Co je spravedlivé na poplatcích ve zdravotnictví? Pojištění se odvádí procentuálně z příjmů. Za nevýdělečně činné je hradí stát. Ale poplatky, a to ve stejné výši a v nominální výši, platí všichni. Bez ohledu na to, kolik vydělávají. Jestli vůbec na to mají. A vy si dovolíte tady drze hovořit o tom, že jsou spravedlivé?

Pan Julínek, a já musím říci že už chápu, proč v obecné řeči se jeho jméno vyslovuje francouzsky (?) mezi národem. Proč místo J se tam zařazuje Š. A tak o něm hovoří národ po hospodách a všude, na náměstích. Myslím, že jsem pochopil, když jsem ho tady slyšel. Tady říká, že ušetřil. On šetří na smrti a na zdraví lidí. Protože mnozí lidé nemají ani na to, aby tyto poplatky zaplatili, rozmýšlejí se.

Co je spravedlivého na poplatcích u lékárníků? Co je spravedlivého na poplatcích za položku na receptu? Copak to je regulační? Co reguluje? To, že jsem nemocný a lékař, který je odborník, mi předepsal lék na lékařský předpis, mnohdy plně hrazený, takže kromě ceny toho léku ještě zaplatím dalších 30 korun za manipulaci? To, že mi lékárník podá ten lék z regálu a dá mi ho na pultík? Regulační by byl tehdy, kdybych já se mohl rozhodnout o tom, jestli ten lék chci, nebo ne. Ale umíte si, vážené paní poslankyně a páni poslanci hlavně z vládních lavic, představit, že člověk, který je nemocný a lékař mu předepíše léky, že vezme recept a hodí ho regulovaně do koše? Jen proto, že řekne, těch 90 korun, které za ty tři léky mám zaplatit, je docela hodně a rodina s tím bude mít problém? Co tím regulujete? Koho tím regulujete?

V konečné fázi i takové extrémní případy - vy jste zregulovali i nemocenskou. První tři dny opět chcete, aby byly neplacené. Ale člověk, který bude nemocný, tak nejdřív musí k lékaři, zaplatí poplatek u lékaře za to, že mu napíše nemocenskou, pak bude tři dny neplaceně doma. A když to přeženu, po třech dnech půjde zpátky, bude chtít nastoupit do zaměstnání, tak opět půjde k lékaři, aby ho uschopnil, opět zaplatí. K tomu možná ještě dostane na recept nějaké léky. Takže jste tyto lidi obrali o první tři dny nemocenské a ještě jste jim dali daň, kterou musí zaplatit ve formě poplatků u lékaře a zároveň poplatků v lékárnách!

Myslím si, že ty poplatky v lékárnách, i když tady se snažíte bojovat za vašeho hrdého a bojovného, byť už dneska politickou mrtvolu, pana Julínka, a já bych očekával, že tady už vystoupí pouze s tím, že podává demisi. Ale někdo má tu drzost, že přes výprask, který dostal ve volbách, kdy občané této země řekli jasné NE, pane Julínku, ta vaše deforma, ta vaše destrukce zdravotnictví už musí jednou provždy skončit. Díky našim chrabrým hochům na krajích jsme zabránili rozkradení nemocnic, ale vy v tom chcete pokračovat, protože ty poplatky jsou pouze kouřovou clonou. Vám pane Julínku, a nevyslovuji to s francouzským přízvukem, vám nejde o nic jiného, a vašim melody boys, lobbistům, které zaměstnáváte a živíte u vás na ministerstvu, než o to, abyste vytunelovali to, co tady ještě zbylo! To, co se nepodařilo vašim předchůdcům z dob Klausových vlád, kdy tady po vás zůstala jen spálená země a dluhy, rostoucí nezaměstnanost a propadající se životní úroveň.

Teď máte možnost se vymlouvat na krizi, ale tou největší krizí v této zemi je vaše dvouletá vláda, kdy jste neudělali nic jiného než výsledky, které se můžete dočíst dnes i na internetu, a ve výsledcích, kdy dochází poprvé po 10-12 letech k propadu životní úrovně rodin s dětmi, důchodců, lidí se zdravotním postižením, ale i zaměstnanců. Těch, kteří poctivě pracují a jimž teď opět budete vysvětlovat, že jim nemůžete zvýšit minimální mzdu, protože je tady krize. Vy jim seberete ještě sociální zajištění, vy je budete chtít motivovat, aby hledali práci, kterou jim nenabízíte! A k tomu ještě jim naservírujete poplatky. Poplatky za návštěvu u lékaře, poplatky za návštěvu v lékárně, možná že zavedete další poplatky.

Tady se hovořilo o spravedlnosti. Jaká to je spravedlnost? Kolik procent je těch 30, 60, 90 korun z příjmu třeba poslance Julínka nebo Nečase - který tady, paní předsedající, na mě vykřikuje. Já bych vás poprosil, kdybyste upozornila pana ministra Nečase, že nemá vykřikovat a vpadat mi do zad. Musel bych si postavit někoho tady, aby mi hlídal záda před vládou, která se chová zákeřně. (Smích v sále)

To já očekávám. Na mě jste pokřikovala, na pana ministra už ne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP